Film / seriál

Chce ma zabiť vlastné telo

Chce ma zabiť vlastné telo
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Potom, čo prežila najťažší mesiac svojho života, sa novinárka Susannah Cahalan zasadila o to, aby sa o jej vzácnej autoimunitnej chorobe vedelo čo najviac. Podľa jej knižných spomienok vznikol aj film Brain on Fire.

Susannah má život pred sebou a vykročila do neho pravou nohou. Úspešne doštudovala, osamostatnila sa od rodičov, našla si byt priamo v New Yorku, zamilovala sa do sympatického hudobníka Stephena a získala vysnívanú prácu v prestížnych novinách New York Post. Všetko jej klape dokonca aj v zamestnaní: „vyfasovala“ milú kolegyňu Margo a šéf je na ňu síce prísny, ale verí v jej schopnosti.

Na rodinnej oslave jej dvadsiatych prvých narodenín však nad idylou preletí prvý mráčik: Susannah nedokáže sfúknuť sviečky na torte. V nasledujúcich dňoch začne zažívať podivné „záseky“ v sústredení, pokojne aj uprostred rušnej ulice. Cíti sa ako pri chrípke, pozoruje na svojom tele vyrážky, ktoré iní nevidia, má aj sluchové halucinácie. Lekár ale pri vyšetrení neobjaví nič neobvyklé.

Chloë G. Moretz prejde premenou od krásneho dievčaťa až po stvorenie v katatonickom stave

Situácia sa vyhrotí vo chvíli, keď mladá novinárka zabudne na dôležitý rozhovor so senátorom. Pouráža jeho i jeho tlačovú hovorkyňu a v práci si zamiesi na poriadny problém. Do veci sa konečne vložia znepokojení rodičia i priateľ Stephen, ktorý situáciu doteraz prehliadal… Susannah Cahalan spísala svoje zážitky z doby, kedy sa jej pred očami rúcal jej dokonalý svet, ona nevedela prečo a nikto jej nedokázal pomôcť, a v roku 2012 vydala knihu Brain on Fire, ktorá sa stala bestsellerom. Práva na sfilmovanie spomienok o dva roky neskôr zakúpila známa herečka Charlize Theron (Atomic Blonde, Mad Max: Zbesilá cesta, Oscar za drámu Monštrum). Vo filmovej adaptácii pôvodne mala mať tiež úlohu, ale nakoniec sa jej pre nedostatok času vzdala a projektu sa venovala ako koproducentka. Silný príbeh pritiahol aj ďalšie zvučné mená – napríklad kanadskú herečku Carrie Anne-Moss (trilógia Matrix) alebo komika Tylera Perryho, ktorý si projekty ako jeden z najlepšie platených ľudí v americkom showbiznise môže vyberať skutočne slobodne a nie na základe honoráru. Brain on Fire veľmi autenticky dokumentuje priebeh Susanninej choroby a jej vplyv na život dievčaťa. Akoby prejavy záhadného ochorenia neboli dosť obmedzujúce samy o sebe, mladá žena je frustrovaná aj tým, že ju žiadny z doktorov neberie vážne. Najprv jej ťažkosti pripisujú únave, stresu z práce a nadužívaniu alkoholu, neskôr sa v bezradnosti oháňajú bipolárnou poruchou či schizofréniou.

Herečka Chloë Grace Moretz, ktorá vo filme stvárnila práve Susannah, prejde vierohodnou premenou od krásneho, mladého a nadšeného dievčaťa cez uzlíček nešťastia až po stvorenie v katatonickom stave; pretože sa kamera od herečky takmer neodlepí, musel pre ňu byť taký výkon rozhodne náročný. Obrat k lepšiemu príde až s lekárom Najjarom, ktorý sa s povrchnými diagnózami neuspokojí a rozhodne sa záhadnému ochoreniu prísť na kĺb. Susannah bola ešte len 219. osobou, ktorej bola vzácna autoimunitná choroba vedúca k mozgovému zápalu diagnostikovaná správne. Vďaka jej knihe, ktorá o poruche rozšírila povedomie, mali tisíce pacientov s podobnými ťažkosťami ľahšiu cestu k liečbe.

Chloë Grace Moretz

Americká herečka a modelka je už od útleho veku spojená s horormi, thrillermi a inými „nedetskými“ žánrami. Začínala vo filme 3:15 zomrieš!, preslávila sa rolami v akčných komédiách Kick-Ass, zažiarila v remaku Carrie. Vie sa ale aj roznežniť, napríklad v hrejivej rodinnej dráme Hugo a jeho veľký objav.

Zaujímavosti

Hlavnú úlohu novinárky Susannah Cahalan mala pôvodne stvárniť Dakota Fanning, z časových dôvodov však z projektu odstúpila.

Hoci sa celý film odohráva v New Yorku, natáčal sa drvivou väčšinou v kanadskom Vancouveri – vrátane scény, kedy hlavnú hrdinku takmer prejde typický newyorský taxík.

Pozrite si aj

Čas prebudenia

V nemocnici Bainbridge skupina chorých encefalitídou leží už roky v katatonickom stave. Dokáže ich zapálený doktor Sayer prebudiť? Výbornú drámu s Robinom Williamsom snímal kameraman Miroslav Ondříček.

V moci diabla

Emily prichádza z pokojného vidieckeho prostredia do veľkomesta študovať na vysokej škole. Začne ale trpieť desivými záchvatmi. Ide o nervové ochorenie, alebo nábožensky založené dievča posadol diabol?

Brain on Fire

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia Gerard Barrett

Scénár Gerard Barrett

Obsadenie Chloë Grace Moretz, Thomas Mann, Richard Armitage, Carrie-Anne Moss, Jenny Slate, Tyler Perry, Alex Zahara

Dĺžka 88 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC