Film / seriál

Nakopeme vám zadok, grázli!

Nakopeme vám zadok, grázli!
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Kým sa väčšina komiksových adaptácií drží prístupnosti pre žiakov školopovinných, Kick-Ass je ako odtrhnutý z reťaze: čiernohumorný príbeh o samozvaných strážcoch zákona nejde pre neslušné slovo alebo bazuku ďaleko.

P rečo sa toľko ľudí chce stať superhrdinami, ale nič pre to nespravia? – Mudruje obyčajný americký stredoškolák Dave. Asi preto, že to nie je také jednoduché, odpovedali by mu tí istí ľudia. Dave ale takto „zložito“ neuvažuje. Proste sa navlečie do zelenožltého potápačského obleku, urobí si pár brušákov a vyrazí do boja proti zločinu.

Po prvej „akcii“ skončí podľa očakávania v nemocnici pobodaný a zrazený autom, a ešte sa o ňom na škole rozšíria domnienky, že je gay. Dave, ktorý vystupuje pod pseudonymom Kick-Ass, sa však vypracuje, stane sa internetovou celebritou a strhne na seba ako pozornosť miestneho zlosyna Franka D‘Amico, tak aj omnoho skúsenejších ochrancov slabších, ktorí pôsobia pod menami Big Daddy a Hit-Girl.

Film Kick-Ass sa odohráva v podivnom hybridnom dvojsvete, kde vedľa seba existujú obyčajní pubertiaci s úplne všednými starosťami aj obdivuhodné dievčatká, ktoré znesú tri guľky do nepriestrelnej vesty, nadávajú ako pohan a ku dvanástym narodeninám si najviac zo všetkého želajú dva nože – motýliky. Práve postava cynickej a lolitkovskej Hit-Girl, stvárnená mladučkou Chloë Grace Moretz, dráždila mnohých kritikov a samozvaných strážcov hodnôt najviac.

Režisér Matthew Vaughn si s nejakou útlocitnosťou hlavu neláme, necháva krv aj vulgarity striekať prúdom a zloduchov likviduje desiatkami nemilosrdných spôsobov vrátane rozstrelenia bazukou. Žáner adolescentnej fantázie aj príbeh o komiksovom superhrdinovi tak posúva podobne svojsky, ako sa pohral s gangsterkou Po krk v extáze (2004), fantasy rozprávkou Hviezdny prach (2007) či so špionážnym thrillerom v paródii Kingsman: The Secret Service (2014).

V Kick-Ass Vaughn vsádza na videoklipovú formu – vypiplanú kombináciu obrazov hýriacich farbami, rýchleho strihu a efektného hudobného podkresu. Ten niekedy filmu dodáva tretí rozmer pomocou popkultúrneho kontextu: vyčíňanie Hit-Girl je napríklad sprevádzané piesňou Bad Reputation („Zlá povesť“) emancipovanej tvrdej rockerky Joan Jett, ktorá sa ako jedna z mála žien dokázala presadiť na scéne ovládanej mužmi.

Popkultúrnymi odkazmi film srší priebežne: citujú sa drsné filmy Scarface a Taxikár alebo filmový Batman s Jackom Nicholsonom v úlohe Jokera, Hit-Girl sa ukáže byť ctiteľkou režiséra hongkonských gangsteriek Johna Woo a jej tatko Big Daddy je v tomto ohľade samostatnou kapitolou vďaka tomu, že ho stvárnil Nicolas Cage. Ten vo svojich úlohách často vystupuje s mimoriadne bizarnými účesmi (Adaptácia, Con Air, Smrtonosná jazda…) a dokáže stvárniť kohokoľvek od milujúceho otca po vraždiaceho psychopata. Ako Big Daddy sa pýši hneď dvoma veľkosťami zvädnutých fúzov a svojou až dojemnou starostlivosťou o dcérku dáva spomenúť napríklad na svoju postavu v melancholickej komédii Ridleyho Scotta Podvodníci.

Melanchólia alebo útlocitnosť sú ale Kick-Ass na hony vzdialené, až Vaughnov film môže divákovi, ktorý verí, že malé dievčatá sa proste nebijú, pripadať surový cez čiaru. Tých, kto hrubozrnný humor Kick-Ass znesú s gustom, však bolo dosť na to, aby sa film v roku 2013 dočkal pokračovania a aby sa z Chloë Grace Moretz stala vychádzajúca herecká hviezda: neskôr zažiarila vo filmoch Hugo a jeho veľký objav, Carrie či Equalizer.

Iný komiks

Deadpool {2016}

Z univerza komiksových superhrdinov X-Men sa vyčlenil hláškujúci a nie práve sympatický Deadpool. V civile je Wadom Wilsonom, bývalým členom špeciálnych jednotiek, ktorý vďaka špeciálnemu programu ustál rakovinu a získal schopnosť samouzdravovania, ale zostal znetvorený. Krvavá a vulgárna komédia sa inšpirovala Kick-Ass.

Kat {2004}

Radovými divákmi nepochopená, ale fanúšikmi milovaná komiksová adaptácia sa vtipne pohráva s žánrovými postupmi a je len pre najvyberanejších divákov. Thomas Jane hrá titulného borca, ktorý kvôli krutému podnikateľovi Saintovi (John Travolta) prišiel o celú rodinu. A teraz sa mstí...

Persepolis {2007}

Komiksy nie sú zďaleka len o superhrdinoch. Iránka Marjane Satrapi sfilmovala vlastnú komiksovú autobiografiu, v ktorej spomína na krušné detstvo a rebelantské dospievanie v Iráne počas islamskej revolúcie a vojny s Irakom. Originálny slobodomyseľný film súťažil na festivale v Cannes a bol nominovaný na Oscara.

Kdo chce zabít Jessii? {1966}

V uvoľnených 60. rokoch sa podarilo nielen prepašovať komiks z nedostupného Západu do socialistického Československa, ale ešte s ním naložiť po svojom. Bláznivý scenár Miloša Macourka a Václava Vorlíčka o zhmotnených snoch sa spojil s výtvarným umom Káji Saudka a najlepšími českými hercami svojej doby.

Kick-Ass

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto FILM+

Réžia Matthew Vaughn

Scénár Jane Goldman, Matthew Vaughn, Mark Millar

Obsadenie Nicolas Cage, Mark Strong, Chloë Grace Moretz , Christopher Mintz-Plasse, Aaron Johnson, Xander Berkeley, Tamer Hassan

Dĺžka 118 min.

Rok 2010

Film+ sobota 29. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC