Film / seriál

Kultový osamelý pomstiteľ vyčíňa po štvrtý krát

Šialený Max: Zbesilá cesta
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dnes už ikonickým filmom Šialený Max debutoval pred bezmála 40 rokmi režisér George Miller. Vo štvrtom pokračovaní nahradil Mela Gibsona v hlavnej úlohe Tom Hardy a po boku Charlize Theron dokazuje, že tento zádumčivý hrdina ešte nepatrí do šrotu.

Blízka budúcnosť, všade prach a piesok a v púšti ostávajú už len skupiny preživších, ktorým sa nejakým spôsobom podarilo zohnať vodu a jedlo. Max v tomto drsnom svete žije už roky a vždy sa dokázal nejako pretĺcť. Avšak vražda jeho rodiny a priateľov v ňom aj po rokoch zanechala nezmazateľnú stopu, a tak už cestuje radšej sám a nehodlá sa s nikým zbližovať ani priateliť. Sledom nešťastných udalostí sa stáva väzňom v Citadele, jedinom prosperujúcom meste, kde vládne tyran Immortan Joe. Jedného dňa je pripojený ku kavalérii, ktorá sa vydáva na špeciálnu misiu, počas cesty sa ale odpojí obrnené vozidlo pod vedením jednorukej Furiosy. Nepríčetný vodca zvoláva všetkých svojich mužov a nariaďuje prchajúcich rebelov zastaviť, v ich aute sa totiž ukrýva niečo, čo má pre neho nesmiernu cenu.

Séria o Šialenom Maxovi začala v roku 1979, keď išiel do kín prvý diel. Zápletka o ceste za pomstou síce nepatrí medzi najoriginálnejšie námety, toto utopistické sci-fi však zaujalo nielen množstvom naturálneho násilia, ale aj výpravou a kostýmami.

Dej sa odohráva výlučne v púšti a takmer jedinými kulisami sú tie najfuturistickejšie modely áut a motoriek. Zároveň majú záporné postavy úplne bizarné a šialené kostýmy, ktoré sú v Zbesilej ceste dopracované k dokonalosti – nabielené tváre, piercingy, oblečenie z kože, doplnky z kovu a kostí a obrovské zbrane. Vďaka tomu má divák nepríjemný pocit, že ide o zberbu úchylných a sadistických psychopatov, ktorý ešte umocňuje hlavný zloduch v podobe zoschnutého starca so záľubou v mladých dievčatách a týraní svojich poddaných.

Samotný hlavný hrdina je plný rozporov; na jednej strane vieme, že býval obyčajným manželom a otcom, ale zároveň ho teraz vidíme ako nevypočítateľného tvrďasa bez zľutovania, ktorý prehodí sotva pár slov. Jeho predstaviteľ, Tom Hardy (Bojovník: Brat proti bratovi, Zem bez zákona), o postave hovorí: „Max chce len ísť domov, ale jeho domov už dávno neexistuje. Zostalo iba ticho, bolesť a deštrukcia. Žije vo svete bez ľudskosti, napriek tomu po nej stále túži. Lenže vzťahy vás v takom svete prídu pekne draho,“ a dodáva, že ponuka úlohy ho poctila, ale zároveň mal určité pochybnosti. „Pre mňa bol Šialený Max vždy Mel Gibson. Keď ho nebude hrať on, nerozčúli to divákov?“ Vysvetlil, prečo sa najprv stretol s pôvodným predstaviteľom a chcel od neho požehnanie.

Ďalšou výraznou postavou je Furiosa v podaní inak krehkej blondínky Charlize Theron (Pravidlá muštárne, Monštrum). „Charlize bola jediná herečka, ktorú som si v tejto úlohe dokázal predstaviť. Je fyzicky zdatná a zároveň je neskutočne psychicky odolná,“ pochvaľuje si režisér Miller sympatickú Juhoafričanku. Navyše ocenil, že si bez rečí oholila hlavu a celé natáčanie strávila v piesku pokrytá prachom a potom. Točilo sa na púšti v Namíbii a to celé štyri mesiace vo veľmi náročných podmienkach. Navyše chcel režisér čo najpoctivejší výsledok, a tak obmedzil využitie digitálnych trikov na minimum, čo si vyžadovalo, aby sa do každej lokácie previezli rekvizity, vozidlá, technika a herci.

Ale režisérove vysoké nároky sa oplatili – tento rok v marci získal film desať nominácií na Oscara a nakoniec premenil šesť z nich. Sošku si odniesol strih, výprava, kostýmy, make-up a mix a strih zvuku. Cenu za najlepší film ale Maxovi vyfúkla dráma Spotlight.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Šialený Max: Zbesilá cesta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,3 %
Foto HBO

Réžia George Miller

Scénár George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy

Obsadenie Tom Hardy, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Nathan Jones, Riley Keough, Josh Helman, Hugh Keays-Byrne

Dĺžka 120 min.

HBO nedeľa 31. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC