Šport

Kto ochráni česko-slovenské svätyne?

Kto ochráni česko-slovenské svätyne?
Skylink Live TV

Sledujte na Dvojka HD a Jednotka HD na Skylink Live TV Sledovať

Každoročné hokejové šialenstvo tento rok prepukne v Bratislave a Košiciach. A to je pre českých aj slovenských hokejistov vysoká motivácia. Nielen hráči z domácej ligy, ale aj európske a zámorské hviezdy sa totiž najradšej predvádzajú práve pred domácim publikom.

Oba naše hokejové národy sa budú snažiť prejsť cez prekliate štvrťfinále a dokázať, že patria medzi hokejovú elitu. Slováci budú musieť navyše prehryznúť, že ich reprezentanti odohrajú základnú skupinu mimo hlavné mesto, konkrétne v Košiciach. Český tím začne majstrovstvá naopak v Bratislave, čo českí fanúšikovia iste ocenia. Manšaft sa bude môcť v útoku oprieť o osvedčeného forvarda Voráčka a v obrane o nekompromisného drsniaka Gudasa. Osviežiť hru by mal aj talentovaný mladík Filip Chytil, ktorý má za sebou vydarenú sezónu v New York Rangers.

Slovákom k úspechu pomôžu najmenej štyria borci z kanadsko-americkej NHL. Do prípravy sa totiž už po Veľkej noci zapojili obrancovia Andrej Sekera a Christián Jaroš a tiež útočníci Tomáš Tatar s Richardom Pánikom. Tím vedený Kanaďanom Craigom Ramsayom čaká na šampionáte nesmierne ťažká skupina, v ktorej na prvé štyri postupové miesta ašpirujú silné celky Kanady, USA a Fínska.

Pre oba národy bývalého Československa bude hrať kľúčovú úlohu, kto sa postaví do bránky. Vybrali sme preto niekoľko gólmanov, ktorých tréneri oboch reprezentácií majú tento rok k dispozícii.

Gólmani – kto má šancu:

Český tím

Patrik Bartošák – Do reprezentácie priviedli vítkovického gólmana skvelé výkony v extralige, kde hlavne vďaka nemu ostravský celok došiel až do play-off.

Jakub Kovář – Tridsaťročný matador už má za sebou takmer päťdesiatku reprezentačných štartov. Tohtoročná sezóna pre neho nebola príjemná, kvôli komplikovanému zápalu takmer prišiel o nohu.

Petr Mrázek – Mladému gólmanovi z Caroliny Hurricanes sa tento rok darilo, doviedol svoj tím až do vyraďovacej fázy NHL. Navyše sa vyjadril, že chytať na šampionáte v Bratislave je lákavá predstava.

A kto by ešte prichádzal do úvahy?
David Rittich (záleží na postupe jeho Calgary Flames), Pavel Francouz (záleží, ako sa jeho tímu bude dariť v play-off AHL)

Slovenský tím

Július Hudáček – Mohol by byť tou správnou voľbou. Zachytal si už na troch svetových šampionátoch, na minuloročnom však chýbal. Po troch úspešných rokoch vo švédskej lige zamieril do Čerepovca, s ktorým postúpil do play-off KHL.

Marek Čiliak – Vlani bol slovenskou reprezentačnou jednotkou, tento rok strávil časť sezóny v bratislavskom Slovane a potom sa presunul do brnianskej Komety, za ktorú podával opäť fantastické výkony.

Jaroslav Halák – Tak ako Česi pokukujú po výsledkoch Boston Bruins kvôli možnosti účasti Davidov Pastrňáka a Krejčího, Slováci s rovnakým napätím očakávajú možnú účasť gólmana Jaroslava Haláka, ktorý sa v Bruins strieda v bráne s Tuukkom Raskom.

Kto by ešte mohol chrániť slovenskú bránku? Peter Budaj (má tridsaťšesť rokov, momentálne chytá na farme za Ontario Reign), Denis Godla (mladý brankár chytá štvrtým rokom vo Fínsku).

O čo teda obom bratským národom pôjde najviac? Český tím sa bude pokúšať získať akýkoľvek cenný kov, pretože toto je jediné meradlo úspechu a dôkaz o návrate do absolútnej špičky. Na medailu (bronz) dosiahol naposledy v roku 2012. Slovensko bude mať iný, ale tiež jednoznačný cieľ: uhrať v domácom prostredí čo najlepší výsledok a dokázať, že kanadský tréner Ramsey vrátil tímu iskru.

MS v hokeji

Šport
Foto Freepik

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC