Šport

Európska liga, očarujúca futbalová vicemiss

Európska liga UEFA – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Súťaž, ktorá neodmysliteľne patrí na európsku futbalovú mapu ako a najprestížnejšia za Ligou majstrov, v aktuálnej sezóne ponúkla už fascinujúcich 128 zápasov, v ktorých padlo 409 gólov. 

Európska liga UEFA prežíva 53. sezónu od svojho historického vzniku a pod súčasným názvom ju poznáme pätnásť rokov od rebrandingu Pohára UEFA. 3,2 gólu na zápas radí tento ročník k divácky veľmi atraktívnym, a to sa ešte zďaleka neskončil. Na ceste do finále, ktoré sa uskutoční 22. mája v Dubline, zostáva ešte osem najlepších tímov. Tie sa stretnú 11. apríla v prvom štvrťfinálovom kole.

Po začlenení Pohára víťazov pohára UEFA a Pohára UEFA Intertoto v súčasnom formáte súťaží vo finálovom turnaji 32 tímov, pričom víťazi sa v nasledujúcej sezóne kvalifikujú do Ligy majstrov a Superpohára UEFA. Súčasným majstrom je Sevilla, ktorá vo finále 2022/23 porazila taliansky AS Rím na penalty.

Taliansko má najvýraznejšie zastúpenie vo štvrťfinále s tromi tímami aj tento rok, po Atalante Bergamo, ktorá sa stretne so slávnym Liverpoolom, sú to AC Miláno a AS Rím, ktoré čaká veľmi atraktívny vzájomný súboj. Na ten sa môžu diváci tešiť vo štvrtok 11. apríla od 21:00 na Sport2. Ďalšie špičkové páry tvoria West Ham a Leverkusen s výrazným zastúpením českých hráčov, ako aj francúzsko-portugalská dvojica Marseille – Benfica. Pri pohľade na kluby s najväčším počtom titulov v Európskej lige však vyčnieva iný národ, Španielsko. Sevilla FC vyhrala sedem titulov Európskej ligy, viac ako ktorýkoľvek iný klub v Európe. Klub s najviac odohranými zápasmi v Európskej lige je Sporting Lisabon, súťaž však nikdy nevyhral. V historickej tabuľke Európskej ligy je potom s celkovým ziskom 236 bodov na prvom mieste výkonnosti Inter Miláno. V aktuálnom ročníku je najlepším strelcom gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang z Marseille, ktorý na tento skvelý počin potreboval 640 minút na ihrisku. Českých fanúšikov teší delené štvrté miesto Patrika Schicka z Leverkusenu, ktorý sa presadil päťkrát, navyše v rekordne krátkom čase 155 minút.

Aj keď Európska liga negeneruje také sumy ako Liga majstrov, stále predstavuje významný zdroj príjmov pre organizáciu UEFA. V sezóne 2021/22 predstavovali spoločné príjmy Európskej ligy a konferenčnej ligy približne 474 miliónov eur, pričom Európska liga tvorí výrazne väčší podiel na celkovej sume.

Z tejto sumy necelých 400 miliónov eur pochádzalo z vysielacích práv, pričom obe súťaže sledoval celý svet aj mimo hraníc Európy. Vysoký záujem sa odráža aj na návštevnosti štadiónov, najsledovanejší zápas Európskej ligy sa odohral vo februári 2023 medzi Barcelonou a Manchestrom United a sledovalo ho priamo na Camp Nou vyše 90 tisíc divákov.

Európska liga UEFA

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 2 HD štvrtok 11. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC