Film / seriál

Money, money, money

Money, money, money
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Máte plné zuby vysedávania v kancelárii a radšej by ste sa videli niekde na prove výletnej lodi s pohárom tej najlepšej whisky? Aké to asi je byť milionárom?

Dostať sa k balíku peňazí ale nie je len tak – musíte byť múdri, často trpezliví, poznať tých správnych ľudí a byť v správny čas na správnom mieste. A presne to sa podarilo v Austrálii v 60. rokoch minulého storočia, keď budoval svoje impérium jeden z najbohatších magnátov sveta, Rupert Murdoch.

Dvojdielna miniséria Power Games: The Packer-Murdoch Story podobne ako napríklad Vlk z Wall Street rozpráva príbeh, ako obyčajný, ale šikovný chlapík k peniazom a moci prišiel. V prípade Ruperta Murdocha nejde o veľkolepú jazdu plnú večierkov a kokaínových soaré, po ktorých zostáva spúšť a boháčom je v pätách FBI. Murdoch išiel na všetko od lesa. Začínal ako dedič malého novinového vydavateľstva, ktoré dokázal premeniť na prosperujúci podnik. Veľmi rýchlo začal investovať do ďalších „aktivít“ – skupoval časopisy, televízne stanice i hudobné vydavateľstvá. Starostlivo si tak skladal jednotlivé dieliky, ktoré viedli k vytvoreniu mediálneho impéria.

Nebol však jediný, kto si uvedomoval, akú moc médiá majú a aký potenciál aj finančné zisky sa s nimi spájajú. Sir Frank Packer ovládal austrálske médiá ešte pred Murdochom, ale čoskoro sa z nich stali hlavní rivali. Liezli si tzv. do kapusty a ako sa dalo čakať, tak mnohokrát ich súboje neboli práve najčistejšie. Oboch magnátov však spájal veľmi zvláštny vzťah, boli hlavnými konkurentmi a zároveň tiež najlepšími priateľmi, teda aspoň v prípadoch, keď ich spájal spoločný záujem.

Filmová miniséria je teda nielen pokusom zachytiť vzostup dnešného miliardára, Murdocha, ale tiež popísať mediálny rozmach v druhej polovici 20. storočia. Bulvárne vsuvky a pletky so ženami moc nečakajte. Power Games: The Packer-Murdoch Story je naozaj oveľa viac o moci, o mužskom svete plnom drsných rokovacích praktík a tiež korupcii. A to si vyžaduje správne herecké obsadenie, aby sme sa nemuseli pozerať na akože zlých chlapcov s cigarami, ktorí ich však nevedia ani poriadne držať. V tomto ohľade si Geoff Bennett a David Caesar dokázali vybrať. Predstavitelia hlavnej rivalskej dvojice, Lach Hulme a Patrick Brammall, v sebe totiž stále ešte majú niečo zo starého Hollywoodu – sú dostatočne vzhľadní a charizmatickí muži, ale nepôsobia ako umelí modeli. Navyše dokázali dostať za svoju eleganciu zároveň aj prefíkanosť, takže od začiatku tušíte, že sa neštítia prekračovať spoločenské ani zákonné hranice.

Power Games: The Packer-Murdoch Story má v sebe niečo z Krstného otca aj niečo z Vlka z Wall Street, možno preto si drží dobré tempo i napätie. Ak by ste mali možnosť vidieť ho v origináli, osviežujúca je aj austrálska angličtina.

Power Games: The Packer-Murdoch Story

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia

Geoff Bennett, David Caesar

Scénár

David Caesar

Obsadenie

Lacho Hulme, Patrick Brammall, Luke Ford, Maeve Dermody, Heather Mitchell, Mirrah Foulkes, David Roberts, Alan Dukes, Paul Gleeson, Lewis Fitz-Gerald, Alexander England, Bruce Myles
 

Dĺžka 2x90 min. min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC