Film / seriál

Poľskému filmu sa darí!

Poľskému filmu sa darí!
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Vojna si nevyberá. Občas proti sebe musia obrátiť zbraň aj priatelia, zvlášť keď je jeden partizán a druhý kolaborant.

Pôsobivá poľská vojnová dráma sa vracia k udalostiam druhej svetovej vojny, ktorá pre Poľsko neznamenala len koncentračné tábory. Hlavný hrdina, desiatnik Wydra, má v partizánskom oddiele okrem iného funkciu kata. Je vyslaný nájsť kamaráta z detstva, ktorý údajne kolaboruje s Nemcami. Už to je pre neho ťažké, ale čo potom keď sa vráti späť a zistí, že sa v tábore odohral masaker! Podarí sa mu nájsť osobu, ktorá stojí za všetkým tým zlom? A ak áno, dokáže sa jej postaviť?

„Nesúcítim s postavami, pretože vo filme nie sú hrdinovia. Každý je nejako ,poškodený‘,“ hovorí Marcin Krzyształowicz, režisér filmu Razia. Sila tohto filmu je predovšetkým v tvrdej sebareflexii. Nejde o typickú hru na klaďasov a záporákov. Naopak, v tomto prípade sú partizáni aj Nemci jedna zberba – sú bezohľadní, brutálni a krutí. Poliaci si siahli trochu do svedomia a ukázali sa aj v inom svetle než len ako národ ťažko skúšaný a bitý za svoju hrdosť a až bláznivú túžbu odporovať.

V tomto filme nie sú hrdinovia. Každý je nejako poškodený.

Všetko tu beží ako po masle, rýchle strihy striedajú scénu za scénou, postavy prichádzajú a zase odchádzajú (treba poznamenať, že väčšinou skonajú nedobrovoľne a trochu „neesteticky“). Napriek tomu sa nedokážete odtrhnúť. Jednoducho chcete vedieť, kto je naozaj kto a k čomu všetko to násilie povedie. Nejaký zahĺbený filozofický koniec na tému viny a trestu však nečakajte. Razia je realistická vojnová dráma, nejde o to, kto nosí akú uniformu. Ide o to, kto je aký človek.

Krzyształowicz si k filmu napísal aj scenár, pretože príbeh vychádza z udalostí, ktoré prežil jeho otec. Podľa rozprávania mal v novembri 1944 skutočne dostať príkaz na likvidáciu dôverníka Kondolewicza. Lenže z osobných dôvodov „objednávku“ nevybavil. Rozhodol sa ho radšej odviesť do hlavného štábu jednotky. „To bol základ môjho scenára. Zvyšok filmu je fikcia, len fikcia,“ hovorí k tomu režisér.

Po uvedení filmu Razia v poľských kinách sa objavili recenzie, ktoré film porovnávali s Tarantinovými Nehanebnými bastardmi. Niektoré scény by sa možno dali porovnávať, ale predsa len je tu jeden podstatný rozdiel – Razia je celkom vážna dráma bez preháňania a humoru. Možno preto je v dôsledku ešte drsnejšia než americký „krvák“.

A ak by ste na túto drsniačinu radi nalákali aj dámy, potom bude hlavným ťahákom predstaviteľ desiatnika Wydry Marcin Dorociński, ktorý by sa so svojimi ostro rezanými rysmi rozhodne nestratil ani v Hollywoode. Je to proste taký poľský Clooney.

Štvanice

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Marcin Krzyształowicz

Scénár Marcin Krzyształowicz

Obsadenie Marcin Dorociński, Maciej Stuhr, Sonia Bohosiewicz, Weronika Rosati, Andrzej Zieliński, Hieronim Szczur, Wojciech Unterschuetz

Dĺžka 96 min.

Rok 2012

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC