Film / seriál

Po strništi bos

Po strništi bos
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Filmy tandemu Jan a Zdeněk Svěrákovci patria k zlatému fondu českej kinematografie. Spomienky na detstvo a svojrázneho otecka bavia aj dojímajú divákov znovu a znovu, tentoraz pod názvom Po strništi bos.

V zatiaľ poslednom filme rodinného „klanu“ sa ocitnete v neľahkej dobe, v štyridsiatych rokoch, keď Európou zmietala druhá svetová vojna. Desivé udalosti sa však z počiatku trojčlennej rodiny príliš nedotýkajú. Musí sa síce presťahovať na vidiek k rodičom a spolužitie niekoľkých generácií nie je práve idylické, ale keď je rozprávačom malý Eda, všetko má oveľa vľúdnejšiu tvár.

Eda už chodí do školy, príbeh sa však odohráva ešte pred slávnou Obecnou školou, a tak je jeho svet stále plný hier a fantázie. Nevníma tak rozpory dospelých a radšej s kamarátmi bojujú proti nemeckým vojakom, stavajú si bunkre a zakladajú vlastné armádne oddiely. Na pozadí hravého detského sveta sa však odohrávajú dramatické a miestami tiež úsmevné ľudské príbehy, ktoré s typickou ľahkosťou aj svojráznosťou vie napísať snáď len Zdeněk Svěrák.

Hrať vlastného otca nie je rozhodne nič jednoduché, ale hrať Svěráka a nebyť Svěrák, je ešte ťažšie. Ondřej Vetchý je výborný herec, ale silný je predovšetkým v charakterových úlohách, roztomilí popletovia mu tak nesedia. Takže aj keď sa snaží, ako len môže, nešikovného intelektuálneho Edovho otecka, ktorý sa nevie vzoprieť vlastnému otcovi, mu jednoducho neuveríte. Snáď len ak ste nevideli nikdy Obecnú školu, potom by pre vás mohol byť tým pravým hrdinom. Ale Vetchý nie je Zdeněk Svěrák a láskavosť, ktorá bola vložená do úlohy Edovho otca, sa mu vystihnúť nepodarilo. Zato dámsky duel dopadol oveľa vyrovnanejšie. Tereza Voříšková v úlohe pokojnej, rozvážnej, ale keď je treba tak aj ráznej mamičky exceluje. Nielenže je krásna, podobne ako jej predchodkyňa Libuše Šafránková, obe vedia navyše bravúrne zahrať „tichú kulisu“. Voříškovej sa podarilo preniesť na divákov ono príslovečné teplo domova, ktoré vedia vytvoriť len mamy. Svojich dvoch mužov neustále starostlivo a nenápadne dozoruje, aby sa im nič nestalo, a keď je treba, tak zakročí a za svoju rodinu sa postaví, aby potom mohla zase len zneďaleka dohliadať.

Tým najkúzelnejším na celom filme sú však nostalgická atmosféra a chlapčenské hry. Najmä scéna, kedy chlapci pomôžu kamarátovi „vzlietnuť“ s lietadlom vás zaručene dojme. Lenže aj malý chlapec si nemôže nevšimnúť, že v rodine nie je úplne všetko v poriadku, že dedko sa neustále rozčuľuje kvôli drsnému sedliakovi zo susedstva. Tiež mu neujde, že oteckovi to príliš nejde s peniazmi a mamička občas býva smutná. Zdeněk Svěrák opäť prepojil láskavé detské oči, ktoré vidia aj nevidia všetko, s ťažkosťami zavaleným svetom dospelých.

Zaujímavosti

Na filme spolupracoval aj vnuk Zdeňka Svěráka František Svěrák, syn Jana Svěráka, ktorý je strihač a fotograf.

Úloha dedka bola pre Jana Třísku posledná pred jeho smrťou v roku 2017. Pôvodne sa uvažovalo, že by si dedka zahral sám Zdeněk Svěrák, ale nakoniec bola ponúknutá práve Třískovi.

Po strništi bos

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Jan Svěrák

Scénár Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák

Obsadenie Tereza Voříšková, Ondřej Vetchý, Lojzík Gréc, Jan Tříska, Viera Pavlíková, Oldřich Kaiser, Zuzana Stivínová

Dĺžka 111 min.

Rok 2017

ČT1 HD utorok 1. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC