Film / seriál

Knightfall – V rytierskej zbroji

Knightfall  – V rytierskej zbroji
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Na začiatku 14. storočia mali templári, rytieri s červeným krížom, najväčšiu slávu za sebou. Skôr než ich udatnosť a nasadzovanie životov vo Svätej zemi začali byť zaujímavé poklady, majetok a sloboda. Práve o tejto divokej dobe rozpráva seriál Knightfall.

Jediným „nadriadeným“ templárov v tom čase bol pápež. To sa samozrejme francúzskemu kráľovi nepáčilo, tisíce vojakov, ktorých mohla hlava cirkvi kedykoľvek použiť proti nemu, boli nebezpečnou piatou kolónou Svätej stolice. Navyše sa Filipovi IV. Peknému tenčili kráľovské financie, takže „menšia“ bezúročná pôžička z pokladní rádu s termínom splatnosti odloženým na večnosť by sa mu rozhodne hodila. A tak začali politické boje, intrigy, snaha templárov zdiskreditovať a nakoniec aj súdne procesy. V piatok 13. októbra 1307 sa potom uskutočnilo prvé zatýkanie rytierov rádu, ktorý už nikdy nebol obnovený. Napriek tomu legendy, ktoré sa k nemu viažu, prežívajú dodnes.

Výpravný historický seriál patrí k tomu lepšiemu, čo sa za posledné roky v tomto žánri urodilo

Veľkovýpravný seriál Knightfall sa vracia na začiatok 14. storočia a sleduje postupný zánik tohto tajomného rádu. Hlavnú úlohu tu zohráva charizmatický Tom Cullen, ktorý len tak mimochodom vyrástol medzi hradmi v severnom Walese. Už ako malý slýchal legendy o Artušovi a so svojimi priateľmi bojovali ako udatní rytieri medzi stredovekými ruinami. Ťažko by ste našli lepšieho herca do historického seriálu.

„Naša partia chlapcov sa okolo hradov motala vždycky, hrali sme sa tam a predstierali, že sme rytieri, tento seriál je tak akýmsi predĺžením tých časov. Rád si pripomínam nevinnosť tých hier, a tak na pľaci je dnes často malý Tom,“ hovorí o svojej úlohe Cullen. Predstavuje Landryho, templárskeho rytiera, ktorý vstupuje do rádu 15 rokov po páde Akkonu, poslednej križiackej pevnosti v Svätej zemi, a zároveň v čase, keď mal byť znovuobjavený Svätý grál. „Ponuka na rolu bola skvelá. Znovu som sa ponoril do stredovekého sveta dobrodružstiev, ako keď som bol dieťa, a pár tých priateľov, ktorí sa hrali so mnou, som dostal do seriálu ako komparz, aby sme si všetko mohli užiť spoločne.“ Cullen ešte poznamenáva, že sa nejedná o seriál o krížových výpravách kresťanov proti moslimom. Ide skôr všeobecne o človeka, o jeho prístup k náboženstvu, o chamtivosť, moc a o to, ako toto všetko dokážeme využiť a predovšetkým zneužiť vo svoj prospech. Žiadny súboj jednej viery s inou tu nie je. Svätý grál tiež nie je mystickým predmetom, za ktorým sa všetci naháňajú, ale skôr metaforou prístupu k moci. Nenájdete tu snáď jedinú postavu, ktorá by bola vykreslená plocho, bez chýb. Všetci majú viac stránok, sú plní protikladov, robia zlé aj dobré rozhodnutia a nejakým spôsobom si „zašpinia“ ruky.

Natáčanie nebol žiadny med. Tvorcovia totiž chceli (podobne ako napríklad v prípade Vikingov), aby sa Knightfall čo najviac priblížil realite, čomu prospieva predovšetkým citlivé prelínanie hranej drámy s dokumentárnym pohľadom. Môžete sa tak ponoriť do úplne iného sveta plného napätia, akčných bojových scén, ale aj politických intríg a samozrejme na vás čakajú aj milostné drámy. Plusom tiež je, že sa seriál drží historických faktov a neprikrášľuje dejiny v hollywoodskom štýle len preto, aby bol výsledok atraktívnejší pre divákov. Herci sa tak napríklad museli naučiť bojovať v plnej zbroji, čo okrem iného znamenalo mnohokilogramové kostýmy. Napriek tomu si natáčanie užívali a na výsledku je to tiež vidno.

Zaujímavosti

Smolný piatok 13. sa vraj odvodzuje od dátumu, kedy začalo zatýkanie templárov.
Seriál sa nakrúcal aj v Prahe, kde boli postavené obrovské kulisy stredovekého mesta, trhoviska aj dediny. Vinou ohorku však ľahli v priebehu dvoch hodín popolom a muselo sa začať so stavbou odznova.

Tom Cullen

Tridsaťtriročný britský elegán, ktorý vyrastal v rodine spisovateľa. Jeho fantáziu odmala podnecovalo čítanie kníh, a tak sa rozhodol študovať herectvo a stať sa súčasťou takýchto príbehov. Svojím talentom zaujal už počas štúdií na Kráľovskej akadémii. Môžete si ho pamätať z úspešného filmu Víkend (2011), alebo ako vikomta Gillinghama zo seriálu Downton Abbey.

Pozrite si aj

Vikingovia

Historický seriál sleduje postavu Ragnara Lothbroka, legendárneho Vikinga a bojovníka, ktorý býva označovaný za najväčšieho hrdinu svojej doby. Seriál kombinuje mýtické príbehy a bežnú realitu obyvateľov severu.

Tudorovci: Sex, moc
a intrigy

Jeden z najpopulárnejších historických seriálov posledných rokov zachytáva vládu kontroverzného aj inovatívneho britského kráľa Henricha VIII.

Knightfall

Film / seriál
Hodnotenie FDB 58,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Douglas Mackinnon, Metin Hüseyin, David Petrarca

Scénár Don Handfield, Richard Rayner…

Obsadenie Tom Cullen, Padraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard, Sabrina Bartlett

Dĺžka 10 × 45 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC