Film / seriál

Strážmajster Topinka a vracia do Protějova

Strážmajster Topinka a vracia do Protějova
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Fiktívna Beskydská obec Protějov opäť ožíva. Vo voľnom pokračovaní obľúbeného seriálu Českej televízie Doktor Martin tentoraz nebude hrať prvé husle lekár stvárnený Miroslavom Donutilom, ale mierne natvrdlá postava policajta v podaní Roberta Mikluša, ktorá dala novej sérii aj názov.

Seriál Doktor Martin mal u divákov taký úspech, že netrvalo dlho, a padlo rozhodnutie, ktoré určite poteší každého z fanúšikov – natočiť voľné pokračovanie, komediálny detektívny seriál Strážmajster Topinka.

Diváci sa nemusia báť, že budú ochudobnení o tváre, na ktoré si už zvykli, a tým aj herecké výkony Miroslava Donutila, Václava Koptu, Gabriely Marcinkovej, Tomáša Jeřábka alebo predstaviteľa titulnej úlohy Roberta Mikluša. Zároveň nechýbajú ani nové postavy, ktoré s dejom poriadne zamávajú. Strážmajster Topinka napríklad nájde novú lásku, mladú poštárku Luciu, ktorú hrá Jenovéfa Boková. Dorazí tiež major Hrubý z ostravskej kriminálky, ktorého stvárni herec Jiří Bartoška.

„Považujem za veľký úspech, že sa nám podarilo vziať postavu z takéhoto úspešného seriálu a vymyslieť pre ňu úplne nový, originálny príbeh, ktorý sa páčil aj majiteľom práv britskej spoločnosti Buffalo Pictures, a dali nám tak k našej práci povolenie. Veľkú zásluhu na tom má – okrem našej inšpirácie, skvelého Roberta Mikluša – producent Vratislav Šlajer a hlavný scenárista seriálu Štefan Titka,“ hovorí kreatívna producentka Kateřina Ondřejková. „Postava svojrázneho strážmajstra Topinku bola jednou z našich najobľúbenejších v Doktorovi Martinovi, a tak nás napadlo napísať pôvodný scenár s detektívnymi zápletkami, ktoré by riešil práve Robert Mikluš v úlohe Tomáša Topinku,“ prezrádza scenárista Štefan Titka.

Topinka je človek s čistou dušou, má pokoru pred autoritami a každý prípad sa snaží riešiť tak, ako by sa ho osobne týkal. Topinku nemožno nemilovať

Postava strážmajstra Topinku zostane úplne rovnaká, len sa bude nachádzať v trochu inej životnej etape. Stále je tým mierne natvrdlým ochrancom poriadku v Protějove, svoju prácu si váži, berie ju ako poslanie a žiadny prípad nepodceňuje. Podľa neho totiž nie je nič natoľko nepodstatné, aby to nemusel vyšetriť riadne od začiatku až do konca. „Tomáš sa na mnohých prípadoch stretne so slovenským kolegom, policajtom Ostrým, ktorého hrá Marek Geišberg. V niečom sú si podobní, ale Ostrý je o niečo dospelejší a je trochu militantný. Ich spolupráca je stret dvoch svetov,“ hovorí Robert Mikluš, predstaviteľ hlavnej úlohy. Topinka má zároveň oproti stavu v seriáli Doktor Martin novú partnerku. Tou je mladá poštárka Lucie, ktorá sa do obce pred nedávnom prisťahovala. Lucii na Topinkovi učaruje, aký je naivný, pretože dovtedy mala na mužov skôr smolu. Oproti tomu Topinka je v jej očiach čistý a milý. Jiří Bartoška, predstaviteľ policajta Hrubého, si zase pochvaľuje, že sa v priebehu seriálu príjemne zoznámi s Topinkovou matkou, ktorú hrá Veronika Freimanová. V pláne je, že by malo vzniknúť celkovo 13 dielov, a k tomu jeden dlhší špeciál. Tri diely sa začali natáčať už na jeseň, dva budú vznikať v zime a ďalšie na jar. Očakáva sa, že seriál by mala televízia uviesť v januári 2019.

Robert Mikluš

Mikluš je český herec pochádzajúci z Ostravy. Po štúdiách na gymnáziu šiel na JAMU v Brne. Divadlo pre neho bolo vášňou už od útleho veku, ale výraznejšie na seba upozornil až počas účinkovania v Divadle Husa na provázku. Je tiež členom divadelného spolku Vosto5. Hral v mnohých filmoch, napríklad vo filme Najväčší z Čechov alebo Muži v ruji, objavil sa aj v niekoľkých televíznych filmoch a v oboch sériách obľúbeného seriálu Doktor Martin, kde stvárnil práve strážmajstra Topinku.

Zaujímavosti

Seriál Strážmajster Topinka je vôbec prvým spin-offom seriálu Doc Martin (Doktor Martin), ktorý bol mimo Českú republiku adaptovaný ešte v niekoľkých ďalších krajinách.

Seriál sa natáča vo Veľkých Karloviciach, kde sa natáčal aj Doktor Martin. Vďaka tomu sa v tomto meste zdvihol turistický ruch, za čo sú miestni radi.

Pozrite si aj

Četníci z Luhačovic

V roku 1919 prichádzajú dvaja mladí žandári na svoje prvé pôsobisko, do doteraz opustenej žandárskej stanice v Luhačoviciach. A ihneď po príchode na nich čaká prvý veľký kriminálny prípad. Diváci sa môžu tešiť na známe osobnosti, ako je napríklad Robert Hájek či Martin Donutil.

Strážmajster Topinka

Film / seriál
Foto Česká televize, Profimedia.cz

Réžia Petr Zahrádka

Scénár Štefan Titka, Tomáš Končinský…

Obsadenie Robert Mikluš, Jiří Bartoška, Veronika Freimanová, Jenovéfa Boková, Miroslav Donutil…

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC