Film / seriál

Pozor! Gran Turismo zvyšuje tep!

Gran Turismo – športová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Mohol by sa chlapec, ktorý najazdil tisíce hodín v hre na PlayStatione, stať naozajstným pretekárom? Dych vyrážajúci príbeh Janna Mardenborougha ukazuje, že sa to dá!

Automobilové pretekárske okruhy napísali množstvo strhujúcich príbehov a filmári si z nich už pekných pár rokov dokážu, k radosti nás divákov, vyzobávať tie najlepšie. Súperenie na hrane ľudských i technických možností je modernou obdobou gladiátorských súbojov, ktorá ohromuje divákov v kinách a pri televízoroch s podobnou intenzitou, ako kedysi návštevníkov nielen rímskeho Kolosea.

Dnes už kultoví sú Rivali, príbeh režiséra Rona Howarda o súperení legiend Formule 1 Nikiho Laudu a Jamesa Hunta, podobne ako päť rokov starý film Le Mans '66, v ktorom si tím Fordu predsavzal zatočiť s nadvládou vozidiel Ferrari v najťažších motoristických pretekoch.

A k mimoriadnym filmovým kúskom sa vlani pridalo Gran Turismo. Sleduje obyčajného chlapca s neobyčajným zápalom pre rovnomennú hru, ktorý sa cez ohmatanú konzolu dokázal prepracovať až medzi profesionálov, a dokonca ich neskôr veľa nechať za chrbtom.

Dočkal sa!

V dvadsiatich rokoch žil Jann Mardenborough v malej izbe v dome rodičov a živil sa ako predavač v obchode s oblečením. Jeho svet bol ale inde – za volantom rýchlych áut a na pretekárskych dráhach, realisticky vymodelovaných v jednej z najpopulárnejších hier všetkých čias Gran Turismo. K nej, k nevôli otca, si Jann sadal v každej voľnej chvíli a pretekal, a pretekal, a pretekal... Až prišla jeho chvíľa. Geniálny nápad v automobilke Nissan, ktorý by jej meno zatraktívnil u mladej generácie, dal vzniknúť GT akadémii, ktorej víťaz sa mal postaviť na štart naozajstných pretekov, v naozajstnom pretekárskom vozidle. A áno, tušíte správne, tým šťastným sa stal práve Jann…

Ja budem pretekať! Či už mi veríš, alebo nie.
Jann svojmu otcovi

Na debne

Nie je to filmárska fikcia, ale skutočný príbeh motoršportu. Aj keď sa samozrejme pár odchýlok od reality nájde, napríklad že Mardenborough nebol prvým, ale až tretím (a historicky najmladším) víťazom spomínanej GT akadémie, platí, že dokázal nielen presedlať do pretekárskeho vozidla, ale aj oslavovať tretie miesto na legendárnych pretekoch 24 hodín Le Mans. Tam skutočný Jann vyhral s dvoma parťákmi v roku 2013. „Mám už za sebou pár rokov pretekania a cítim, že som konkurencieschopný na tej najvyššej úrovni. Víťazstvom v Le Mans chcem ukázať ľuďom, že existuje aj iná cesta na vrchol než len roky a roky investovania peňazí do pretekania v motokárach,“ povedal. Zostáva dodať, že scéna triumfu v Le Mans patrí k tým, v ktorých na tele vyskakuje husia koža a do očí sa derú slzy dojatia.

Hral sám seba

Na snímke, ktorú natočil Neill Blomkamp, autor sci-fi hitov District 9 o spolužití s mimozemskými utečencami a Elysium o ľudstve prežívajúcom na preľudnenej planéte, sa samotný Jann Mardenborough podieľal. „Pomáhal som so scenárom a tiež som nakrúcal vodičské scény, čo bol fantastický zážitok. Než som dorazil na scénu, všetci mi hovorili, ako to ide skvele, všetci sú v pohode a natáčanie ide ako po masle. Ale ja som pochyboval, veď presne toto by mi mali hovoriť. Ale potom som dorazil na pľac a zistil som, že to bola pravda,“ vyhlásil Jann. Toho si vo filme zahral Archie Madekwe, hviezda seriálu See, ktorého sme mohli v kinách vidieť napríklad v sci-fi Voyagers – Vesmírna misia. A hviezdny lesk snímky dodal Orlando Bloom, legendárny Legolas z Pána prsteňov či Will Turner z Pirátov z Karibiku.

Orlando Bloom (47)

Keď sa rodák z britského Canterbury objavil v roku 2001 ako Legolas v trilógii Pán prsteňov, okamžite sa stal miláčikom miliónov diváčok po celom svete. To neskôr korunoval jeho Will Turner v Pirátoch z Karibiku. Odvtedy patrí medzi najväčšie hollywoodske hviezdy – naplnil tak svoj sen, hercom sa chcel stať odmalička a keď to bolo možné, odišiel hrať divadlo do Londýna. Zahral si vo veľkofilme Trója, romanci Elizabethtown, Hobitovi. Je tiež hviezdou seriálu Carnival Row, ktorý dlhý čas nakrúcal aj v Česku.

Gran Turismo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64 % Hodnotenie redakce
Foto © 2023 Columbia Pictures Industries, Inc. and TSG Entertainment II.

Réžia Neill Blomkamp

Obsadenie Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom, Darren Barnet, Djimon Hounsou, Geri Horner, Josha Stradowski…

Dĺžka 135 min.

Rok 2023

HBO nedeľa 19. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC