Film / seriál

Da Vinci z českej kotliny

Česká komédia Jára Cimrman ležící, spící
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Kto by nepoznal najväčšieho Čecha Járu Cimrmana. Všetko vymyslel, všetko napísal, pri všetkom bol.

A vy môžete nahliadnuť do géniovho života prostredníctvom svojrázneho životopisného filmu Jára Cimrman ležící, spící. Ten rekonštruuje niekoľko etáp z majstrovho života (ich výber bol určite náročný, pretože zachytiť všetko je takmer nemožné). Ako je u Cimrmanov dobrým zvykom, môžete sa tešiť na osobitý humor tvorivého tandemu Svěrák-Smoljak a veľa známych hereckých tvárí. Filmová návšteva Cimrmanom preslávenej obce Liptákov je jedinečným zážitkom, ktorý vám isto-iste utkvie v pamäti.

Najväčší z najväčších

Kde by Česi boli, keby nemali Járu? Kto vie, možno by ako národ vôbec neexistovali, možno by ani to národné obrodenie nedopadlo, ako dopadlo, keby toho Jára toľko nevykonal a nezariadil. Jediná škoda je, že sa mu absolútne nedarilo práve na patentovom úrade. Vždy ho niekto predbehol. Ale to veľkého českého mysliteľa, vynálezcu, umelca i objaviteľa nikdy nezastavilo. Rovnako ako sa nikdy pred ničím nezastavili Svěrák so Smoljakom.

Tyrš, ten hovorí: Preskoč, prelez, ale nepodliezaj! Ja hovorím – môžeš aj podliezť, ale potom sa zase narovnaj!

Cimrmanológovia iste vedia, že za oživením a popularizáciou českého „národného podkladu“ stojí trojica Šebánek, Svěrák a Smoljak, ale majstrovu slávu šírili ďalej medzi prostý aj vzdelaný ľud už len dve „S“ bez Šebánka. A tak vzniklo mnoho divadelných hier na rôzne témy, ktorým vždy predchádza odborný seminár, v ktorom cimrmanológovia približovali divákom, ako na určitú tému majster prišiel, prečo ju spracoval, ako ju spracoval a čím bola objavná. Vždy ide len o útržky z Járovho života a v rovnakom duchu je nakrútený aj film Jára Cimrman ležící, spící.

Vychutnajte si klasiku

V tejto skvelej komédii sa hlavnej úlohy majstra ujal Zdeněk Svěrák (podľa svojich slov nikdy nebol so svojím výkonom úplne spokojný) a na režisérske kreslo sa posadil Ladislav Smoljak. Scenár je potom, ako je dobrým zvykom, ich spoločným dielom. Aj keď boli páni na spoločnú tvorivú prácu zvyknutí, rovnaký efekt ako na divadle sa im vo filme dosiahnuť nepodarilo. Nemohli ísť tak do hĺbky ako na legendárnych predseminároch, a tak vlastne len poskladali akúsi mozaiku z Járovho života, ktorá pripomína jeho životné míľniky a tie najlepšie vtipy z jednotlivých hier. Uvidíte, aké ťažké dospievanie Jára prežíval, ako začal tvoriť a čo všetko ako tvorivý génius dokonale zaznamenal, tiež že bol vlastenec, či dokonca buditeľ telom i dušou, aj ako nakoniec odchádzal do ústrania. Preto nemôžu chýbať obľúbené scény, kedy ho len tesne predbehol na patentovom úrade akýsi Graham Bell, alebo ako Cimrman radil Čechovovi, či by tri sestry neboli lepšie ako dve...

Nemusíte byť zapálenými fanúšikmi Járy Cimrmana, aby ste sa pri tomto filme výborne bavili. Ak nimi ale ste, budete sa baviť ešte viac. A tak nezostáva než dodať: „Najväčším svetovým spisovateľom, vynálezcom, maliarom, fyzikom, lyžiarom a filozofom za posledných sto rokov bol český velikán Jára Cimrman. Môžeme o tom viesť spory, môžeme s tým nesúhlasiť, ale to je tak všetko, čo sa proti tomu dá robiť!“

Jára Cimrman ležící, spící

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,2 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Ladislav Smoljak

Scénár Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Obsadenie Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Petr Čepek, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Ladislav Frej, Jiří Zahajský

Dĺžka 82 min.

Rok 1983

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC