Film / seriál

Sólo pre Elizabeth Olsen, ktorá je v úlohe vrahyne so sekerou v ruke úplne oslňujúca

Láska a smrť – americká kriminálna miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Kriminálne príbehy postavené na skutočnej udalosti majú pre divákov prímes niečoho hmatateľného a zároveň desivého. Je to možno viac ako vymyslená detektívka, pretože tu sa to jednoducho skutočne niekde stalo. A to je pridaná hodnota, taký bonus navyše. Bonus, z ktorého až niekedy mrazí.

A rovnako je to aj v prípade sedemdielnej minisérie Láska a smrť, zasadenej do osemdesiatych rokov minulého storočia, o gazdinke z texaského predmestia Candy Montgomeryovej, ktorá štyridsaťjeden ranami sekerou zabila svoju kamarátku a susedku Betty Goreovú. Na súde tvrdila, že sa len bránila a bola prekvapivo oslobodená od obvinenia z vraždy. Svetlo do jednej temnej osudovej noci sa tak snaží vniesť tento strhujúci seriál s nemenej strhujúcou herečkou Elizabeth Olsen v hlavnej úlohe. Ako Candy Montgomeryová je totiž neprekonateľná. Za svoj výkon bola nominovaná v kategórii Najlepšia herečka v limitovanej sérii na Zlatých glóbusoch.

Silný príbeh podložený skutočnou udalosťou a skvelé obsadenie

Seriál Láska a smrť vytvoril a napísal skúsený scenárista David E. Kelley, ktorý stojí za takými hitmi ako je Ally McBealová, Veľké malé klamstvá, The Undoing alebo Advokát. A aj tu použil všetko, čím jeho seriály vynikajú. Dobré herecké obsadenie, výborne vystavaný príbeh a samozrejme jeho koncentrácia na ženské hrdinky. Ohľadom hlavnej úlohy to bol opäť zásah do čierneho.

Candy, máš pomer s Allanom?
Nie, preboha.
Ale mala si.
…len sa uprene pozerá na Betty…
Betty a Candy

Elizabeth Olsen je vo svojej úlohe fascinujúca. Extrovertná matka, milovaná vo svojej komunite a aktívna vo svojej cirkvi, trpí v manželstve s tichým inžinierom Patom (Patrick Fugit). Jej stvárnenie neuspokojených chutí a túžob Candy Montgomeryovej je dokonalé a rozhodnutie získať k milostnému vzplanutiu manžela svojej kamarátky Betty (Lily Rabe) je herecký koncert. Allan je mierne nevkusný, ale poddajný, a to je to, čo Candy priťahuje. Po dlhom plánovaní a prekonaní Allanovho počiatočného odporu ho doženie k búrlivej milostnej afére, ktorá ale vyústi krutou smrťou Betty. Ostatne psychologický boj medzi Candy a Betty je jedným z vrcholov tohto smutného príbehu. Postavu Allana hrá skvelý Jesse Plemons. Na prvý pohľad sa vlastne čudujete, že si ho Candy vybrala pre svoj milostný plán. On je tak trochu tvarohovitý hanblivec, ale postupne, ako naň Candy nalieha u neho dochádza k premene. Českým divákom je Plemons dobre známy z dnes už kultového seriálu Perníkový tatko, ale aj z filmového trháka Martina Scorseseho Vrahovia mesiaca kvetov, kde si zahral po boku Leonarda DiCapria a Roberta De Nira.

Rovnako ako skvelé obsadenie si tvorcovia postrážili aj post režiséra a povolali skúsenú Lesli Linku Glatter (70), ktorá má za sebou réžie v seriálových hitoch, ako je Mestečko Twin Peaks, Newyorskí policajti, Pohotovosť, Zákon a poriadok, Ženy z rodu Gilmorovcov, Dr. House alebo z posledných rokov The Morning Show. A to by sme mohli menovať celý rad ďalších.    

Dvakrát do tej istej rieky vstúpiš

Malou zaujímavosťou iste je, že tento námet bol počas roka a pol spracovaný a natočený dvakrát. Najprv s ním prišlo štúdio Disney+ (Candy: Smrť v Texase 2022), kde rolu Candy stvárnila Jessica Biel, ale aj napriek snahe tvorcov séria u divákov príliš nezabodovala. Candy v podaní Elizabeth Olsen je jednoducho z úplne iného súdka. Stojí za to vidieť.

Elizabeth Olsen (* 16. februára 1989)

Americká herečka. Začala hrať v štyroch rokoch po boku svojich sestier Mary-Kate a Ashley Olsenových. V roku 2011 debutovala filmovou rolou v thrilleri Martha Marcy May Marlene. Celosvetové uznanie získala za stvárnenie Wandy Maximoff / Scarlet Witch v marvelovkách Avengers 2: Vek Ultrona (2015), Captain America: Občianska vojna (2016), Avengers: Nekonečná vojna (2018), Avengers: Endgame (2019) a Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva (2022), a za jej výkon v minisérii WandaVision (2021), ktorý jej vyniesol nominácie na Primetime Emmy a Zlatý glóbus.

Láska a smrť

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto © 2023 Home Box Office, Inc., Profimedia.cz

Réžia Lesli Linka Glatter, Clark Johnson

Obsadenie Elizabeth Olsen, Jesse Plemons, Lily Rabe, Patrick Fugit, Krysten Ritter, Tom Pelphrey, Keir Gilchrist

Dĺžka 7 × 43 – 56 min.

Rok 2023

HBO nedeľa 21. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC