Film / seriál

Biely dom ne je pevnost

Biely dom ne je pevnost
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Únos dcéry by vydesil a tiež poriadne naštval každého otca. A čo už len potom keď je to dcéra amerického prezidenta!

Pomerne čerstvá novinka medzi akčnými seriálmi, No Easy Days, cieli hlavne na fanúšikov americkej klasiky. Čo tým máme na mysli? Je to jednoduché, ak obľubujete akčné scény, kde celé komandá ťažkoodencov za pomoci výbušnín vyrážajú dvere, aby sa potom strhla veľkolepá prestrelka, budete spokojní.

Môj otec je, aspoň predpokladám, najmocnejší muž sveta. Ale…

Navyše pripočítajte ďalšie „tradičné americké ingrediencie“ – rokovania tých najvyšších štátnych predstaviteľov v tajuplných pracovniach pred obrovskou obrazovkou, starostlivého pána prezidenta, ktorý neváha obetovať všetko, len aby zachránil svoju dcéru a veľa vrtuľníkov, naháňačiek a drsných agentov.

Klasická zápletka

Aby sme teda nezabudli, o čom že No Easy Days sú? Hlavná dejová linka sa točí okolo únosu prezidentskej dcéry, ktorú z oslavy jej osemnástych narodenín z newyorského baru unesie banda záhadných vrahov. Únoscovia potom donútia dcérku natočiť dojemné video, v ktorom prosí otca o záchranu. A tak sa udalosti dajú do pohybu a je pripravený veľkolepý plán na záchranu úbohého dievčaťa, ktorého súčasťou sú desiatky tých najlepších agentov. Má to ale jeden háčik, únoscovia sú jednoducho lepší. Úplne presne vedia, čo robiť, sú pripravení snáď na každý variant, ktorý „tajní“ vymyslia. Dokonca sa im podarí preniknúť do Bieleho domu a v ohrození sa ocitne samotný prezident. Jedinou nádejou na záchranu všetkých je jeden tvrdohlavý agent, bývalý mariňák, ktorý nevyniká vybraným správaním, ale ako drsný vojak je neprekonateľný.

Len veľkolepá akčná show?

Po pozretí prvého dielu by ste mohli usúdiť, že vznikol opäť ďalší seriál, ktorý je efektný vizuálne, tým však všetky jeho kvality končia. Nebudeme zastierať, že filozofické dialógy tu nehrajú prím, no napriek tomu má seriál spád a nemusíte sa prehrabávať nudnejšími pasážami, ako pán prezident od srdca hovorí k národu a podobne. Tvorcovia sú si vedomí, že cielia na divákov, ktorí milujú akciu a napätie, preto im ich tiež doprajú. Samozrejmosťou v prípade tohto žánru sú svalnatí dobre vyzerajúci chlapíci a zvodné ženy, čo nemyslíme nijako zle. Jednoducho sú tu dodržané základné atribúty, ktorými musí pravý akčák disponovať.

Korenené politikou

A našťastie je tu aj ďalšia dejová linka, ktorá seriál z bežného akčného zážitku posúva k politickým thrillerom. Teroristi neuniesli mladú dievčinu len kvôli výkupnému, ale majú svoje požiadavky a ciele. Nútia teda prezidenta, respektíve aj vládu otvárať nepríjemné témy. Vďaka tomu sa môžu prejavovať hlavné postavy – nechajú sa skorumpovať? Ako na ne pôsobia médiá, kto prepadne túžbe udržať si nepoškvrnený mediálny obraz? A čo tomu takí ľudia obetujú? Čo je pre prezidenta viac, vlastná rodina, alebo záujmy štátu? Nakoniec budete milo prekvapení, že zo zdanlivej banality sa vykľuje celkom inteligentný seriál

Udalosťou seriálovej sezóny No Easy Days nie sú, ale ako kvalitný akčný kúsok si držia svoju úroveň. Navyše sa tu objavujú herci z iných obľúbených sérií, ale nie sú to opozerané hviezdy, takže aj v tomto je seriál osviežujúci.

Michael Hogan

Patrí k seriálovým hviezdam. Kanadský herec začínal svoju kariéru na konci 70. rokov, takže jeho filmografia je pomerne bohatá. Účinkoval v nespočetnom množstve seriálov, ale k jeho najznámejším úlohám patrí plukovník Saul Tigh z Battlestar Galacticy. Niektorí si ho budú pamätať aj z legendárneho „rodinného hororu“ Arašidová nátierka (1985).

Zaujímavosť

O tom, že by sa niekto nezákonne dostal do Bieleho domu, sa dá úspešne pochybovať. Je to totiž najstráženejšia budova v Spojených štátoch amerických.

Pozrite si aj

Západné krídlo

Tento seriál vás tiež zavedie do Bieleho domu, no stredobodom všetkého nie je prezident, ale personál. Postupne sa zoznámite s ľuďmi, ktorí nie sú vidieť, napriek tomu významne ovplyvňujú americkú politiku. Okrem pracovných problémov sa však stretávajú aj s tými osobnými.

24

Dnes už legendárny seriál s legendárnym Jackom Bauerom (Kiefer Sutherland), ktorý sa ako tajný agent stará vlastne o bezpečnosť celých Spojených štátov. V každej sérii sa snaží zmariť buď nejaký útok, napríklad na prezidenta, alebo rieši komplikované únosy. Proste akčná americká klasika.

No Easy Days

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, © Content Media. All Rights Reserved.

Réžia Paul Tanter

Scénár Paul Tanter, Simon Phillips

Obsadenie Sean Brosnan, Simon Phillips, Michael Hogan, Peter Outerbridge,
Al Sapienza, Timothy Paul Coderre…

Dĺžka 8 × 45 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC