Šport

Sviatok európskeho futbalu

EURO 2020 – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Jednotka HD na Skylink Live TV Sledovať

Európsky šampionát vo futbale je konečne tu. Vlani ho prekazila pandémia koronavírusu, tento rok sa už ale za prísnych opatrení najväčší európsky národný turnaj uskutoční. A aké vyhliadky majú Česi a Slováci?

Najskôr tímy zohrajú tri zápasy v skupinovej fáze, k istote postupu medzi najlepších 16 je potrebné umiestniť sa do druhého miesta. V prípade umiestnenia na tretej priečke bude tím zaradený do tabuľky tretích tímov, z ktorej postúpia do vyraďovacích bojov štyri zo šiestich prítomných. V nominácii Čechov nechýbajú hviezdy West Hamu Souček s Coufalom, súpisku dopĺňa výber z elitných európskych líg a domácej súťaže. 

Skupina D

Českých reprezentantov čaká v úvodnom dueli húževnatý tím Škótov, s ktorým sa stretli zverenci trénera Šilhavého v priebehu minulého roka hneď dvakrát. V oboch prípadoch si výhru odniesol súper. Špeciálny náboj duelu určite dodá nedávny stret Slavie Praha s Glasgow Rangers v osemfinále Európskej ligy, po ktorom zostala nepríjemná pachuť v ústach fanúšikov oboch tímov. Druhý zápas v turnaji odohrajú Česi proti vicemajstrom sveta z Chorvátska. Tím postavený predovšetkým okolo hviezdneho stredopoliara Luku Modrića predvádza atraktívny útočný futbal, vďaka ktorému sú na medzinárodnej scéne obávaným súperom pre všetky tímy. Dôkazom môže byť druhé miesto z posledných majstrovstiev sveta, kde na ceste turnajom dokázali poraziť napríklad Anglicko a Argentínu. V záverečnom dueli základných skupín vyzve Česko reprezentáciu Anglicka. Albion prešiel nedávno obnovou kádra, tréner Southgate začal dávať prednosť mladosti oproti skúsenostiam a reprezentační zelenáči, na čele s krídelníkom Dortmundu Sanchom, sa mu odvďačili výbornými výkonmi i výsledkami. 

Slovenské vyhliadky

Slováci sa budú na turnaji spoliehať na dlhoročné opory Mareka Hamšíka alebo Juraja Kucku. Los slovenskej reprezentácii priradil do skupiny E Poľsko, Švédsko a Španielsko. Za hlavného favorita na postup možno bez debaty označiť tím z pyrenejského polostrova. Terajší kouč Španielov a bývalý tréner FC Barcelona Henrique však vzbudil v médiách rozruch, keď nenominoval na turnaj jediného hráča Realu Madrid. Aj napriek tomu predstavuje tím nebezpečnú zmes mladíckej dravosti a bohatých skúseností. Poľská reprezentácia sa spolieha predovšetkým na svojho elitného kanoniera Lewandowského a jeho gólové umenie. Na ostatných postoch však väčšinou nenastupujú hráči jeho kalibru, čo by mohol slovenský tím využiť. Oproti Poľsku nemá Švédsko účasť svojej najväčšej hviezdy istú. Superstar Zlatan Ibrahimovič sa zotavuje zo zranenia a tak sa na jeho herný prínos nemôžu Švédi spoliehať. V prípade jeho absencie ťarcha zodpovednosti za strieľanie gólov padá na bedrá Marcusa Berga, ktorý by s touto príležitosťou konečne mohol vystúpiť z Ibrovho tieňa.


Celková bilancia Čechov a Slovákov na EURO

Česká reprezentácia sa šampionátu zúčastnila

Česi vyhrali desať zápasov, dvakrát remizovali a trikrát prehrali

Slováci sa šampionátu zúčastnili iba raz (v roku 2016)

Slovenský tím vyhral raz, raz remizoval a dvakrát prehral

Najlepším umiestnením slovenskej reprezentácie bol postup do
osemfinále

Najlepším umiestnením Čechov v turnaji bolo 2. miesto – a to v roku 1996 

Celkové skóre Čechov je 28 strelených a 30 inkasovaných gólov

Slováci skórovali celkom trikrát, šesť gólov inkasovali

Historicky najlepším strelcom českej reprezentácie na EURO je s 55 gólmi Jan Koller

EURO 2020

Šport
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC