Šport

Svetový šampionát v Rusku vrcholí

Svetový šampionát v Rusku vrcholí
Skylink Live TV

Sledujte na Dvojka HD a Jednotka HD na Skylink Live TV Sledovať

Futbaloví fanúšikovia hltajú očakávaný športový vrchol tohto roka – majstrovstvá sveta v Rusku. Domáca reprezentácia chcela spolu s organizátormi urobiť radosť prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zásadné je však dianie na trávniku. Kto z favoritov získa vo vyraďovacích bojoch titul svetového šampióna? A kto nastrieľa najviac gólov?

Počuli ste už o jednom z najpozoruhodnejších príbehov futbalových dejín? Stal sa v marci 1966 v Anglicku, kde sa stratila Zlatá Niké. Po márnom pátraní Scotland Yardu pôvodnú trofej pre majstrov sveta vyňuchal až ratlík Pickles.

Lenže žiarivá soška zobrazujúca grécku bohyňu víťazstva bola nakoniec pred 35 rokmi aj tak ukradnutá v Riu de Janeiro a roztavená. Taký škandál sa tento rok v Rusku neočakáva, ale pohár s dvoma futbalistami držiacimi zemeguľu by teoreticky mohli znovu „ulúpiť“ Brazílčania s uzdravenou hviezdou Neymarom. „Ale musíme vytvoriť tím, on to sám nevyhrá,“ varoval legendárny Pelé. Teraz je vhodný čas na porovnanie s realitou. Komu pred štartom verili stávkové kancelárie? Obhajcom titulu z Nemecka. Finalistom posledného Eura z Francúzska. Kedysi dominantným Španielom. A samozrejme Argentíne na čele s jedným z najlepších hráčov planéty Messim.

Iste, ak by neovládol ruský šampionát niektorý z týchto tímov, tak by to bolo prekvapenie. Avšak pri každom z nich nájdeme minimálne jedno ALE. Brazílčanov môže ťažiť spomienka na minulý šampionát na domácej pôde, keď ich stretol hanebný sedemgólový debakel v semifinále od Nemcov, a potom aj porážka v zápase o bronz. To už sa nesmie opakovať! Úradujúci majstri sa zase spoliehajú na gólmanského veterána Neuera, ktorý kvôli zraneniu skoro celú sezónu nechytal. Napriek tomu vedie nemecký mančaft ako kapitán. Rovnako ako nemecký tréner Löw si Francúz Deschamps dovolil opomenúť kvalitného borca. V Rusku nehrá Leroy Sané z Manchestru City ani Karim Benzema z Realu Madrid. Napriek tomu muži s galským kohútom na prsiach na štarte majstrovstiev naháňali svojou útočnou silou súperom strach. Španieli by radi naštartovali zlatú éru s niekoľkými málo pamätníkmi úspešných časov. Oni však strelca potrebujú ešte len nájsť.

Argentína plakala pre svojho kanoniera. Lenže fenomenálny Lionel Messi z Barcelony si reprezentačný koniec rozmyslel, mal ambície stať sa najlepším strelcom svetového futbalového sviatku a doviesť svoju krajinu k vytúženému triumfu. „Nepovažujem sa za najlepšieho, som proste len ďalší. Na ihrisku začíname všetci na rovnakej úrovni,“ vyhlásil však tridsaťročný Messi.

Futbalové majstrovstvá sveta odštartovali galavečerom hviezd klasickej hudby na Červenom námestí v Moskve už v stredu 13. júna. O deň neskôr vyzvali domáci Saudskú Arábiu na štadióne Lužniki. Podobne ako na olympiáde v Soči je šampionát oslavou Putina a ukážka Ruska ako veľmoci. „Myslím, že môžeme povedať, že Rusko je stopercentne pripravené,“ tvrdil šéf FIFA Infantino pred štartom. Kto by chcel robiť problémy, mal vraj zostať doma.

Finále MS vo futbale

Šport
Foto Fotolia

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC