Šport

MS v hokeji – Šampionát v Dánsku otvorí bratovražedná bitka

MS v hokeji – Šampionát  v Dánsku otvorí  bratovražedná  bitka
Skylink Live TV

Sledujte na Dvojka HD na Skylink Live TV Sledovať

V olympijskom roku sa na šampionát pozrie veľký počet „mladých pušiek“ z radov českých i slovenských hokejistov. Mnoho veteránov je po náročnej sezóne unavených, otlčených a z reprezentácie sa trénerom ospravedlnilo. Česi tak v Dánsku nemôžu počítať napríklad so spoľahlivou oporou posledných rokov Janom Kovářom.

Hokejový šampionát v olympijskom roku je vlastne taká opakujúca sa anomália. Kým futbaloví fanúšikovia majú medzi hlavnými svetovými turnajmi vždy dva roky pauzu (EURO a majstrovstvá sveta), naše dva hokejové národy musia „ufandiť“ hneď dve vrcholné akcie. Česi do turnaja nastúpia v úvodnom zápase proti Slovensku, čo je vždy medzi „bratskými štátmi“ príležitosť na vzájomné podpichovanie. Česi si iste ešte pamätajú, keď pred pár rokmi slovenská tlač napísala, že Česko má elitnú útočnú formáciu v zložení Jágr–Šťastie–Náhoda.

Zlato budú tentoraz v Dánsku obhajovať Švédi. Tým sa vlani podarilo značne naštvať Kanaďanov, ktorí túžili po zlatom hetriku, ale namiesto toho po prehratých nájazdoch a prehre 2:1 zamierili za oceán s plačom.

Českí hokejisti naopak radi zabudnú na minuloročný debakel, kedy vypadli už vo štvrťfinále s Ruskom a skončili na nelichotivom siedmom mieste. Siedma priečka je napokon najhoršie umiestnenie českých hokejistov v histórii, čo sa národnému tímu „podarilo“ už dvakrát.

České mladé pušky

Tréner Josef Jandač už avizoval, že bude chcieť vyskúšať mladé talenty, ktoré sa na olympiádu rozhodol ešte nevziať. Najväčšiu šancu má devätnásťročná raketa z Komety Brno menom Martin Nečas. Zažiaril na MS dvadsiatok a potom, čo si vyskúšal zápas NHL v Edmontone, patrí v extralige medzi najväčšie talenty. V zálohe má kouč aj pardubického odchovanca Filipa Zadinu, ktorý teraz získava skúsenosti v Halifaxe, kde si jeho talent nemôžu vynachváliť. Do reprezentácie určite patrí aj zlínsky Filip Chytil, ktorý pendluje medzi NY Rangers a farmárskym Hartfordom.

Do brány sa pravdepodobne postaví Pavel Francouz, ktorý má za sebou parádnu sezónu a trénera Jandača o svojich kvalitách opakovane presviedča.

Slovenské nádeje a Bondra

Do slovenského národného tímu sa vracia slávne meno, ktoré sme počúvali už v minulosti – Bondra. Tentokrát ale prvýkrát nepôjde o slávneho Petra, ale o jeho syna. Dávid Bondra sa do reprezentácie pozrie prvýkrát vo svojich dvadsiatich piatich rokoch. Na chrbte bude mať číslo 12 – rovnako ako jeho legendárny ocko. Mladík s nomináciou moc nepočítal a už mieril do Ameriky. „Nečakal som to, som nervózny a vzrušený,“ odpovedal novinárom slovenčinou so silným americkým prízvukom.

Do brány sa pravdepodobne postaví Ján Laco. Šancu na nomináciu má aj gólman Dávid Hrenák, obranca Martin Fehérváry či útočník Filip Krivošík. Otáznik visí nad boľavým ramenom útočníka Libora Hudáčka, ktorého v príprave nahradil Andreas Štrauch.

Najväčší trhák? Kanada s McDavidom

Favorizovaní hokejisti javorových listov si budú chcieť napraviť chuť z olympijského turnaja v Pchjongčchangu, kde z ich zlatých ambícií nakoniec zostal „len“ bronz.

Pre turnaj sú pripravené také esá ako dvadsaťjedenročný zázrak menom Connor McDavid, Jonathan Toews alebo napríklad John Tavares. Ak priloží hokejku k dielu aj zázračný Mathew Barzal, budú kanadské šance na zlato extrémne vysoké.

Slováci v skupine

5. 5. / 20.15 hod. – Česko – Slovensko
6. 5. / 20.15 hod. – Švajčiarsko – Slovensko
8. 5. / 16. 15 hod. – Rakúsko – Slovensko
10. 5. / 16.15 hod. – Slovensko – Francúzsko
12. 5. / 12.15 hod. – Slovensko – Švédsko
14. 5. / 16.15 hod. – Rusko – Slovensko
15. 5. / 16.15 hod. – Bielorusko – Slovensko

MS v hokeji

Šport
Foto Profimedia.cz
Dvojka HD sobota 5. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC