Šport

MS 2015: Musíte to vidieť zblízka!

MS 2015
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Štartujú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji! Dejiskom sedemdesiateho deviateho ročníka svetového šampionátu bola zvolená Česká republika, a tak si my všetci užijeme tradičnú májovú udalosť pekne zblízka!

Ousporiadateľstve šampionátu v roku 2015 sa rozhodovalo už pred piatimi rokmi, počas majstrovstiev v Kolíne nad Rýnom, kde zhodou okolností česká reprezentácia získala medaily z najcennejšieho kovu. Spolu s Českou republikou sa o možnosť organizovať šampionát uchádzala Ukrajina, bola však jednoznačne prehlasovaná v pomere 84 ku 22 hlasom. Praha aj Ostrava sa pomaly začínajú prezliekať do hokejovej výzdoby, aby nie, najočakávanejšia hokejová akcia roka 2015 štartuje už 1. mája! 
 

Prekliatie domácich tímov

Svetový šampionát vo všeobecnosti vytvára tlak na všetkých jeho účastníkov. Mladí hráči sa chcú predviesť v čo najlepšom svetle, od skúsených borcov sa zase očakáva vedenie tímu a isté výkony. Bezpochyby najväčší tlak však býva okrem obhajcu titulu aj na usporiadateľské mužstvo. Z histórie vieme, že hostiteľom svetového šampionátu sa väčšinou pred domácim publikom zvíťaziť nepodarí.
 
Pamätáme si aj ročníky, v ktorých sa usporiadateľská reprezentácia predviedla v naozaj zlom svetle. V roku 2011 v Bratislave skončili domáci Slováci desiati, keď zo šiestich stretnutí štyrikrát prehrali. V roku 2006 sa v Rige Lotyšom podarilo tiež zvíťaziť len dvakrát, z čoho bolo tiež len desiate miesto. Absolútne najväčšiu potupu na svojich majstrovstvách ale zažili Rakúšania, ktorí na MS vo Viedni v roku 2005 ani raz nevyhrali, a po piatich prehrách a jedinej remíze opustili elitnú skupinu.
 
Ono prekliatie domácich mužstiev bolo samozrejme niekoľkokrát prelomené. Keď sa v roku 2013 podarilo švédskej reprezentácii zvíťaziť v Štokholme, bolo ukončené dvadsaťsedem rokov dlhé trápenie usporiadateľských tímov.
 
V roku 1985 na turnaji v Prahe predviedla československá reprezentácia fantastický výkon. Do finálovej skupiny postúpila zo štvrtého miesta, duely s USA, Kanadou aj silným Sovietskym zväzom však ovládla a získala zlaté medaily. Najlepším stredným útočníkom turnaja sa stal terajší kouč českej reprezentácie Vladimír Růžička. O rok neskôr sa ale na hokejový trón vrátila ruská zborná, keď na majstrovstvách v Moskve nedala šancu jedinému súperovi a v najsilnejšej možnej zostave, vedená legendárnym trénerom Viktorom Tichonovom, získala zlaté medaily.
 
Trvalo dlhých dvadsaťsedem rokov, než sa domácej reprezentácii podarilo nadviazať na výkon Rusov z Moskvy 1986, a opanovať tak vlastný šampionát.
 

Zúfalý boj o vstupenky

O lístky na hokejové majstrovstvá sa strhla neuveriteľná bitka, prvá vlna vstupeniek išla do  predaja 4. novembra a po vstupenkách na najatraktívnejšie zápasy domáceho tímu sa len zaprášilo. Všetky lístky na české zápasy potom boli zarezervované v priebehu piatich hodín od spustenia predaja.
 
Kto mal šťastie, podarilo sa mu zarezervovať vstupenky cez internetový portál Sazky, ten ale obrovský nápor stoviek tisíc návštevníkov nezvládal a neustále kolaboval. Prvá vlna predaja ponúkala vstupenky iba v takzvaných denných balíčkoch, preto spolu s českými zápasmi rýchlo mizli aj ďalšie duely, hrané v rovnaký deň. Najväčší záujem bol samozrejme o vstupenky na zápasy Českej republiky so Švédskom a s Kanadou, teda s najatraktívnejšími súpermi v pražskej skupine A.
 
Druhá vlna predaja dala nádej všetkým, na ktorých sa nedostalo. Nakoniec ale aj 12. februára trval predaj lístkov len niekoľko hodín. Po zostávajúcich vstupenkách na české zápasy sa zaprášilo behom päťdesiatich minút. Konkrétne lístky na zápas českej reprezentácie s Kanadou boli preč behom deviatich minút.
 
Českých fanúšikov neodradila ani relatívne vysoká cena jednotlivých vstupeniek. Na každý zápas domáceho mužstva sa očakáva vypredaná O2 Aréna a samozrejme fantastická atmosféra. Záujem bol aj o ďalšie zápasy v základných skupinách, a tak by sa tento rok nemalo stať, že by niektoré tímy museli odohrať zápas s tréningovou atmosférou, ako tomu bolo slovami reprezentačného gólmana Jakuba Kovářa pred tromi rokmi na turnaji vo Švédsku a Fínsku.
 
Ak stále nemáte vstupenky ani na jediné stretnutie, nemusíte zúfať! Sazka bude niekoľko minút pred jednotlivými zápasmi uvoľňovať nevyzdvihnuté rezervácie pre sponzorov. Možno sa na vás usmeje šťastie!
 
Vo fanzóne pred oboma štadiónmi potom bude možné sledovať zápasy na veľkoplošných obrazovkách.

MS 2015

Šport
Foto Profimedia.cz
ČT1 HD piatok 1. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC