Pre deti

Prázdniny pre psa

Prázdniny pre psa
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Rodinné komédie s Tomášom Holým patria do zlatého fondu českej kinematografie. Výnimkou nie je ani dôverne známy film Prázdniny pre psa.

Malý Petr si má v lete oddýchnuť od Prahy (a rodičia si potrebujú trochu oddýchnuť od svojho synátora), a tak je vyslaný na vidiek, aby tam strávil prázdniny u dedka s babkou. Detský svet je však niekedy nemilosrdný, chlapec z Prahy to na dedine nemá vôbec jednoduché, miestni chlapci sa na neho pozerajú cez prsty a Petr moc nezapadá. Jeho najvernejším kamarátom sa tak stáva pes Blek. Posledný film Tomáša Holého je podobne ako predošlé plný láskavého humoru a v tandeme s dedkom Bohumilom Vávrom je Holý skvelý.

Film s jednoduchou zápletkou je vďaka Holému dodnes výbornou komédiou, hoci ho už natáčanie príliš netešilo a veľmi dobre vedel, že pred kamerou stojí zrejme naposledy. Prirodzený talent a energickosť však Holý nikdy nevedel potlačiť, a tak sa opäť môžete tešiť na chlapca s trochu drzou chlebárňou, ktorý má odpoveď takmer na všetko. Ale čo je horšie, často má viac otázok než odpovedí. Našťastie má malý Petr svojho psa Bleka, ktorý s ním všetko trpezlivo prežíva, a hlavne je stále s ním. Aj keď mu ho do opatery zverila susedka a sú skôr len známi z paneláku, pôsobia ako dokonale zohraná dvojka. A keď sa k nim navyše pridá dedko, a hlavne vodič Drtikol (Vladimír Kratina), je o zábavu postarané.

Napriek normalizácii?

Prázdniny pre psa sú neprehliadnuteľný film nielen vďaka dobrému hereckému obsadeniu (Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková, Pavel Stránský, Monika Kvasničková a ďalší), ale aj preto, že sa tu obracia pomerne obľúbený základný princíp – namiesto obyčajných chalanov z dediny má navrch trochu rozmaznaný pražský chlapec. Ten sa im navyše nebojí vmiesť do tváre takmer poburujúce osočenie: „Vy nie ste hospodárska hliadka, ale partia práskačov!“

Určite si radi spomeniete na legendárnu scénu so zubami. Vybaví sa vám zlý pán Plavec, ktorý tvrdí, že dokáže všetko, a tak nemá žiadny problém uniesť plné vedro v zuboch... Už si možno vybavujete hlášku: „Pepo, kde máš zuby?“

Celý film stojí hlavne na slovnom humore, takže nejde o klasickú dobrodružnú prázdninovku pre deti, svoje si v ňom nájdu aj dospelí. Dnes je to však skôr nostalgická spomienka nielen na Tomáša Holého, ale aj na prázdninové vyčíňanie detí na vidieku.

Zaujímavosti

Tatre 813, ktorou jazdil Vladimír Kratina, sa po uvedení filmu začalo hovoriť Drtikol.

Holý so psom boli takí zohratí, pretože išlo o jeho skutočného psa.

Prázdniny pre psa

Pre deti
Hodnotenie FDB 79,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Jaroslava Vošmiková

Scénár Antonín Máša

Obsadenie Tomáš Holý, Bohumil Vávra, Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková

Dĺžka 80 min.

Rok 1980

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC