Hudba a lifestyle

Zdeňkova akadémia

Zdeňkova akadémia
Skylink Live TV

Sledujte na Prima PLUS HD na Skylink Live TV Sledovať

Zdeněk Pohlreich je bezpochyby jedným z najznámejších českých šéfkuchárov. Varenie totiž často spája s moderovaním a objavil sa už vo viacerých televíznych reláciách. Teraz prichádza s novým projektom kulinárskej akadémie, v ktorej divákov zasvätí do tajomstiev kuchárskych techník.

Najnovšia relácia Zdeňka Pohlreicha sa volá príznačne – Zdeňkova akademie. Nekompromisný kritik sa v nej premení v trpezlivého učiteľa, ktorý detailne popíše a vysvetlí základné kuchárske techniky. V každom diele sa bude venovať len jednej technike, počas dvanástich dielov ich tak predstaví dvanásť, pričom pôjde ako o tie relatívne jednoduché, tak o také, ktoré pre tých, ktorí sa v kuchyni zatiaľ necítia ako ryby vo vode, môžu predstavovať veľmi tvrdý oriešok.

Diváci sa môžu pod Pohlreichovým vedením zdokonaliť napríklad vo varení v pare či pozvoľnom varení. Zistia, čo to znamená pošírovanie a že je možné ho robiť nielen vo vode, ale aj v oleji či v tukoch všeobecne. Zdeněk Pohlreich objasní pojmy ako sous vide či blanšírovanie a podelí sa o svoje skúsenosti s technikou stir fry, najčastejšie využívanou pri príprave ázijských jedál v panvici wok.

Česi milujú mäso – či už ide o kačku, alebo zverinu, a tak určite ocenia tipy na pečenie čiže roasting, zapekanie (gratinovanie) aj klasické dusenie. Taktiež ryby sa v českej kuchyni hojne vyskytujú, preto sa budú hodiť triky na vyprážanie a fritovanie. No a milovníci barbecue zase ocenia návod na správne grilovanie, údenie či marinovanie.

V každej epizóde sa Zdeněk Pohlreich vydá do vybranej reštaurácie, ktorá sa danej technike venuje, nazrie pod pokrievku šéfkuchárovi či majiteľovi podniku a skúsi z nich „vytiahnuť“ nejaké triky a tajné postupy. Jednou z reštaurácií, kam zavítal, je japonská Yamato, kde v kuchyni vládne Zdeňkov bývalý kolega a kamarát Marek Hora, ktorý získal prax priamo v Japonsku a je jedným z najlepších sushi masterov v Česku. Vo svojom podniku však nepripravuje len sushi, ale tiež napríklad mäso přeštických prasiatok alebo pečenú kačku na pomarančoch. A práve Marek Hora divákom prezradil, ako variť v pare, vo svojej reštaurácii pomocou tejto techniky pripravuje japonský puding alebo ryby – číslom jedna je vraj morský vlk.

Súčasťou programu sú nielen návštevy reštaurácií, v jednotlivých dieloch vždy dôjde aj na dvoch kuchárskych laikov z radov divákov, ktorí mali možnosť sa do programu prihlásiť, a to prostredníctvom konkurzu. Títo „študenti“, ktorých si vybral sám Pohlreich, sa stanú hosťami na ranči u Zdeničky, kde si v jeho kuchyni, ktorú diváci poznajú z relácie Teraz varí šéf, pod profesionálnym vedením vyskúšajú techniku z daného dielu. Kuchyňa je plne vybavená, a hostia tak budú mať k dispozícii všetky pomôcky aj suroviny, aby si mohli vybraný pokrm pripraviť. Každý varí sám za seba a na konci každého dielu finálnu prácu svojich žiakov Zdeněk Pohlreich starostlivo ohodnotí.


Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich sa vyučil kuchárom, aj keď ho vraj varenie najskôr moc nebavilo. Po škole nastúpil do pražského hotela Stop, v roku 1989 potom emigroval a nejaký čas strávil v Holandsku a Rakúsku, kde pracoval ako sous chef v reštaurácii La Guillotine. Neskôr sa stal šéfkuchárom a rovnakú pozíciu potom zastával aj po návrate do Prahy, a to v hoteloch Renaissance, Villa Voyta či Radisson SAS Alcron. V Prahe prevádzkuje Café Imperial v prvorepublikovom štýle, taliansky podnik Divinis a bistro Next Door. Vyučuje na Strednej škole gastronomickej a hotelovej a vydal niekoľko úspešných kuchárok. Je druhýkrát ženatý a má jedného syna.

Zdeňkova akadémia

Hudba a lifestyle
Foto FTV Prima
Prima PLUS HD štvrtok 9. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC