Film / seriál

Vysoko podceňovaná profesia

Dokumentárny seriál Sestričky
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Že sú zdravotné sestričky zle platené, prepracované a všeobecne dosť podceňované, je verejné tajomstvo. Dokumentárny seriál Sestřičky prináša zákulisný pohľad do sveta týchto hrdiniek. A hrdinov.

Zatiaľ tri štyridsaťminútové epizódy majú prilákať pozornosť k profesii, ktorá si, stručne povedané, zaslúži ďaleko lepšie zaobchádzanie. Namiesto toho ich podľa seriálu čaká stres, neadekvátne finančné ohodnotenie a život v tieni doktorov, z ktorých niektorí priznávajú, že bez sestričiek by sa celý zdravotnícky systém zrútil. Obzvlášť v čase pandémie koronavírusu, ktorá na týchto pracovníkov vytvára bezprecedentný tlak, je táto téma relevantná.

Doktori, sestričky a baníci

Režisérka Bára Kopecká nie je v tomto odbore nováčik – téme sa venovala už v minulosti, kedy v roku 2017 natočila dokumentárny seriál o doktoroch. Dáva teda zmysel, že sa k problematike chce vrátiť a priniesť tak holistický pohľad na vec. Všeobecne je jej téma blízka, po Doktoroch sa totiž v projekte Černé zlato venovala baníkom, ďalšej profesii, ktorá si žiada od pracovníkov veľké obete, a pritom im neponúka sociálne či finančné uznanie, ktoré by bolo týmto obetiam adekvátne.

Sestričky a doktori, to je pol na pol

Veľká misia

Cieľom seriálu je zmena pohľadu na túto profesiu a snáď časom aj inštitucionalizácia lepších noriem. Hoci je téma nepríjemná, nemohla na obrazovky doputovať v lepšej chvíli. Príbehy nemocničných pracovníkov v týchto týždňoch kolujú na sociálnych médiách a aj úplný laik začína chápať, že sa jedná o prednú líniu boja o životy.

Nemocničné sci-fi…

…asi tak by mnohí nemocniční pracovníci definovali seriály ako Ordinácia v ružovej záhrade, Modrý kód a podobné technické nezmysly, ktoré z profesie robia akčnú romantiku a s realitou majú pramálo spoločné. 
Ako hovorí Martina Šochmanová, prezidentka Českej asociácie sestier v pražskom IKEMe: „Spočiatku (natáčanie) bolo ťažké presadiť, hovorili mi, že seriálov o sestričkách je veľa. Veď áno, ale práve kvôli týmto nerozumným televíznym seriálom z nemocničného prostredia som chcela, aby sa natočilo, ako práca sestier vyzerá naozaj. Tá práca je strašne dôležitá, krásna a zodpovedná – a vôbec sa nezlučuje s tým, čo vidíme v televízii.“

Režisérka Kopecká chce tento pohľad napraviť, a preto celý rok s kamerou sledovala niekoľko zdravotných sestier, či už v českých nemocniciach, v zahraničí alebo v domácnosti. „Celý štáb bol v šoku, keď sme postupne zisťovali, čo všetko zdravotné sestry musia vedieť, ako dlho musia študovať a čo všetko musia zvládnuť. Hovorí sa, že svojou podhodnotenou prácou dotujú zdravotníctvo. Všetci protagonisti sa sťažovali na neľahké podmienky. Ale pritom zakaždým, keď som sa ich spýtala, čo ich k práci vedie, objavil sa im v tvári podobný zhovievavý úsmev a odpovedali, že ich predsa baví pomáhať ľuďom.“

Bára Kopecká

Narodila sa v roku 1970 a postupne pracovala ako režisérka, dramaturgička, scenáristka, strihačka, publicistka a filmová pedagogička. Vyštudovala katedru strihovej skladby na FAMU, kde tiež v súčasnosti učí. Všeobecne sú jej blízke ľudské témy a odkrývanie právd, ktoré verejnosť na prvý pohľad nutne nevidí.

Sestřičky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 40 % Hodnotenie redakce
Foto ČT1, profimedia.cz

Réžia Bára Kopecká

Scénár Bára Kopecká

Obsadenie Jan Pirk…

Dĺžka 6 × 40 min.

Rok 2019

ČT1 HD pondelok 6. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC