Film / seriál

Vtáčatko

Vtáčatko
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Jar už sa na nás pomaly dobýva a možno ste si všimli, že namiesto zlovestného krákania sa za oknami začína ozývať tiež vtáčí spev...

Nemusíte patriť medzi milovníkov a znalcov vtáctva, aby ste mali radi ich spev. Po dlhej zime je štebot každého druhu doslova balzamom na dušu. Pre Behrouza, jedenásťročného chlapca, je však vtáčí spev omnoho viac. Dokáže totiž napodobniť spev takmer akéhokoľvek vtáka. Na čo niečo také môže byť? V iránskej rodinnej melodráme Vtáčatko môže Behrouz pomocou svojho „nadania“ zachrániť nielen otca, ale tiež dostať šancu na úplne iný život. A hlavne svojím spevom zmeniť život malému dievčatku.

Vtáčí playback

Samozrejme, že si takýto dar nemožno nevšimnúť, a tak Behrouz skončí v „pazúroch“ obchodníka s najrôznejšími vtákmi, ktorý však má menší problém – operení krásavci v jeho klietkach odmietajú spievať. Chlapec mu pomôže a začne fungovať v úlohe akéhosi vtáčieho playbacku, pričom dúfa, že týmto spôsobom dokáže pomôcť otcovi, však to poznáte, službička za službičku... Svoje nie úplne dobrovoľné zamestnanie si Behrouz nakoniec celkom užíva, pretože vtáky miluje, a navyše spozná sympatické dievčatko, ktoré nemá úplne jednoduchý život a pre ktoré je vtáčí spev malé vyslobodenie z reality.

Irán, ako ho zrejme nepoznáte

Rodinných filmov, v ktorých dostanú dospelí za uši od malých detí, existuje nespočetné množstvo. A ani tento sa minimálne využitím najrôznejších klišé štandardu žánru nevymyká. Príbeh samotný je pomerne banálny, koniec sa dá ľahko predpovedať, napriek tomu má svoje nezameniteľné čaro. Obzvlášť pre nás Európanov je Irán svojím spôsobom exotická krajina, a tak aj príbeh, ktorý by sme ináč prehliadli bez povšimnutia, dostane úplne iný rozmer.

Zrazu pred vami vyvstane malý kúsok krajiny, v ktorej žijú ľudia ako my, majú podobné problémy ako my, ale nie sú úplne rovnakí. Majú iné zvyky, sú oveľa položenejší v tradíciách a deti tu často musia dospievať oveľa skôr. A tak je iránsky svet, hoci videný detskými očami, posmutnelejší. O to emotívnejšie pôsobia scény, kedy dochádza ku katarzii, kedy si dospelí začínajú uvedomovať, čo všetko deti zvládajú bez nich, do akých situácií sú často tlačené a ako veľmi si zaslúžia, aby im niekto venoval plnú pozornosť a miloval ich. Znie vám to ako klišé na klišé? Aby ste ich prelomili, musíte film vidieť. Nečakajte bravúrne herecké výkony a dokonalosť, skôr sa pripravte na civilnosť a až dokumentárnu kameru. Vďaka týmto veciam je však film Vtáčatko naozaj nezameniteľný, predovšetkým predstavitelia detských úloh sa vám zapíšu do pamäti.

Vtáčatko je obyčajne neobyčajný film, ktorý vo všetkých aspektoch spĺňa nároky, aké máme na rodinný film, svojou atmosférou však dokáže zasiahnuť viac, než by sme čakali od typickej „rodinky“ napríklad z americkej produkcie.

Zaujímavosť

Na celom svete existujú tzv. lovci vtáčích hlasov. Sú to ornitológovia aj nadšenci, ktorí nahrávajú vtáčí spev. Definitívna „banka melódií“ sa však získať nedá, vtáky sú vynaliezaví speváci a často napodobňujú spev iných druhov a melódie si rôzne upravujú.

Ptáčátko

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Rahbar Ghanbari

Obsadenie Samira Alaie, Sylva Andriasian, Javad Derakhshan Hassankhani, Mohammad Amir Naji, Nasrin Nakisa, Mahmud Nazar-Alian, Amir Salamatzadeh

Dĺžka 77 min.

Rok 2002

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC