Film / seriál

Na bytovú schôdzu dorazili geniálni herci

Vlastníci – česká komediálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Ako inak si predstaviť herecké lahôdky? Tá slasť, keď divák ochutná, tá radosť, keď sa vráti… Vlastníkov sa nemožno nasýtiť!

Pripravenejší už režisér Jiří Havelka pred svojím filmovým debutom v roku 2019 byť nemohol. Vlastníkov (pod názvom Společenstvo vlastníků) napísal dva roky predtým pre divadlo Vosto 5, kde hru tiež režíroval. Za pár večerov sa inscenácia stala na dlho dopredu vypredaným hitom, Havelka si časom overil, že jeho humor, hlášky aj situácie u divákov fungujú. A že tým pádom budú pravdepodobne fungovať aj na filmovom plátne.

Lenže k celovečernému filmu mal ich pôdorys ďaleko – Vlastníci sú čo sa prostredia týka veľmi komorný zážitok. Prakticky po celý čas v jednej miestnosti mapujú navonok obyčajnú schôdzu SVJ, teda vlastníkov bytových jednotiek. Takú, akých majitelia bytov v domoch zažívajú niekoľko ročne a rozhodujú na nich o spoločných priestoroch, chode domu, rekonštrukciách a tak podobne. K podobným diskusiám sa chystajú aj majitelia bytov vo Vlastníkoch, pretože ich dom by zúfalo potreboval novú strechu, plynový rozvod alebo výťah.

Nebol slabý článok

Aj so spomínaným handicapom si Havelka poradil, bolo jasné, že musí staviť na mimoriadnu hereckú zostavu, osobnosti, ktorých talent a zručnosti divákov ohromia tak, že bude jedno, či je film plný špeciálnych efektov, alebo v ňom len sedia herci okolo stola. A Havelkova filmová zostava je z ríše snov, pochvaľuje si ju aj sám režisér. „V hlave som si rôzne kombinoval možnosti a potom som hercov oslovoval, rozosielal scenár a bavil som sa s nimi o tom. Ťažko niekoho vypichovať z toho zohraného hereckého tímu, pretože toto naozaj bola predovšetkým spoluhra, skôr než jednotlivé sóla, ale určite aj mňa prekvapila vášeň, s akou sa Dagmar Havlová vrátila do komickej roly, alebo to, ako Tereza Ramba s pokornou profesionalitou utiahne ten motor celej schôdze v polohe labilnej matky troch detí,“ vypočítava Havelka.

Uděláme si revizi sami. Půjdem partaj po partaji, zazvoníme, a když to nebouchne, tak je všechno dobrý.
Jiří Lábus

A spomína aj svoje ďalšie hviezdy: „Vojta Kotek sa vie prevteliť do tatíka, ktorý už so Snowboarďákmi nemá fakt nič spoločné. A Jirka Lábus má ježka. Na hlave aj v úlohe. Ale mohol by som naozaj spomenúť úplne každého. Klára Melíšková je vo svojej úlohe tak dokonale iritujúca, že už som ju v strižni nemohol vystáť a občas som ju musel pauznúť. A David Novotný nás rozosmial na pľaci tak, že sme to takmer nestihli natočiť. Tam naozaj z môjho pohľadu nebol slabý článok.“

Pomstiví a zlí

Jiří Lábus svojho vlastníka, ktorý schôdzu neustále problematizuje, charakterizuje takto: „Jedným slovom je to zm*d. Takých ľudí po republike behá ešte veľa, zatrpknutých bývalých boľševikov, ktorí kedysi mali moc a už ju zrazu nemajú, preto sú pomstychtiví a zlí. Stoja vedľa vás v električke, vyzerajú zdanlivo milo a slušne, potom prídu domov a na internet píšu šialené a hnusné veci,“ hovorí legendárny Rumburak. Oscarový výkon vo filme predviedla aj Dagmar Havlová. Jej pani Horvátová je… „Iniciatívna. To je presné. Jirka Havelka mi ponúkal inú rolu, ale ja som mala chuť sa v ľahkej karikatúre vyhrať s pani Horvátovou, ktorá mi pripomínala jednu osôbku. Mierne nič nechápajúcu, a pritom do všetkého strkajúcu nos,“ rozpráva herečka s tým, že sa pri čítaní scenára smiala od začiatku do konca a prvýkrát po dlhom čase sa rozhodla ponuku na rolu prijať okamžite. Rozhodla sa dobre, rovnako ako všetci ďalší herci. Vlastníci budú navždy v ich filmografii zapísaní zlatým písmom ako komédia, ktorá nikdy nezostarne.


Jiří Havelka (* 17. júna 1980)

Divadelný režisér, dramatik, herec a moderátor. Už počas štúdií na gymnáziu sa podieľal na založení divadelného spolku HOBIT, neskôr, počas štúdií na DAMU, začal hrať a režírovať na malej scéne Ypsilonky. Je jedným z členov kabaretného divadla VOSTO5, pre ktoré napísal aj hit Společenstvo vlastníků, predobraz filmu Vlastníci. V roku 2007 získal Havelka Cenu Alfréda Radoka ako talent roka. Za scenár k Vlastníkom dostal Českého leva aj Cenu českej filmovej kritiky. Natočil ďalšie dva filmy, Očitý svědek a Mimoriadna udalosť, teraz pripravuje komédiu Zahradník.

Vlastníci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia Jiří Havelka

Obsadenie Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, Andrej Polák

Dĺžka 97 min.

Rok 2019

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC