Film / seriál

Vidieť a byť nevidený

Vidieť a byť nevidený
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Ak nie sú svedkovia, nie je zločin. Lenže čo ak jeden svedok existuje a je to malý bezbranný chlapec...

Byť svedkom vraždy je extrémne nebezpečné pre dospelého. Pre malého chlapca, navyše z amišskej komunity, to ale s istotou znamená rozsudok smrti. Teda bolo by to tak, keby nemal svojho policajného ochrancu. John Book (Harrison Ford) sa rozhodne chlapca i jeho matku chrániť stoj čo stoj, a tak s nimi na čas zostane v ich dedine, v archaickom svete, kde život plynie iným tempom a kde platia iné pravidlá. Napínavý thriller Svedok zaujímavým spôsobom spája svet podsvetia a zdanlivo jednoduchý svet náboženskej komunity.

Film Svedok býva označovaný ako thriller, ale v skutočnosti skrýva oveľa viac vrstiev. Okrem vraždy a policajného vyšetrovania ide zároveň o pútavý milostný príbeh. A v neposlednom rade rozpráva aj o voľbách. Voľbách, ktoré v živote robíme pre seba aj pre tých, na ktorých nám záleží. Vlastne thriller je to až v poslednom rade, no thriller taký vynikajúci, že by sa za neho nehanbil ani Alfred Hitchcock.

Bez náhlenia

Príbeh sa začína odvíjať pozvoľna a pomaly. Najskôr vás postupne zoznámi s hlavnými postavami. Celý dej totiž štartuje v amišskej dedine v Pensylvánii, takže nejaká vražda vám spočiatku vôbec nepríde na myseľ. Skôr máte pocit, že sa vraciate dve storočia späť v čase a sledujete historický film. Zlom nastáva v momente, keď jeden z farmárov zomrie a jeho žena sa so synom vydáva do mesta. Na vlakovej stanici je potom chlapec svedkom chladnokrvnej vraždy. A tu prichádza na scénu Harrison Ford ako drsný detektív z veľkomesta, ktorému ide o jediné, dopadnúť vraha. A v tom mu má pomôcť malý chlapec. Lenže v živote nie je nič len tak. Chlapec síce vzápätí identifikuje vraha, ale nejde o pouličného gangstra. Je to policajt...

Stroj času

Zdá sa, že jedinou možnosťou, ako chlapca i matku zachrániť, je urýchlene zmiznúť. A to nielen z mesta, ale doslova z tohto sveta. Preto je ideálnou voľbou návrat do Pensylvánie, kde má však detektív pocit, že sa ocitol v inej dimenzii, že sa prepadol v čase hlboko do minulosti.

V túto chvíľu sa začína dramatický milostný príbeh a Ford sa z mestského drsného policajta mení na obyčajného muža, ktorý spoznáva, že život nie je len o litroch kávy a zatýkaní, ale predovšetkým o ostatných ľuďoch, o tých najbližších a milovaných. Nie je to však jeden z mnohých romantických gýčov, kedy si muž a žena padnú do náručia, pretože sa im búria hormóny. Je to príbeh dvoch nezávislých a komplikovaných ľudí, ktorých spojila náhoda. Musia sa učiť spolu žiť, komunikovať, pracovať. Musia sa učiť jeden druhému otvoriť a odpúšťať.

Komplikovaná romanca

Táto časť je veľmi zručne dramaticky vystavaná a Ford v úlohe očarujúceho, hoci často bezradného muža (takto slávneho Indianu Jonesa vídame málokedy) dokazuje, že má v repertoári viac ako práskanie bičom.

Samozrejme sa v závere vracajú „gauneri z mesta“ a s nimi tiež žáner thrilleru. To však nemení nič na tom, že pomerne netypicky rozprávaný príbeh má veľa čo ponúknuť. Výborné herecké výkony presne dokresľujú Weirov režisérsky rozprávačský talent. Ukazuje tu svoj skvelý cit pre detail, pre tempo, každý obraz, každá scéna má zmysel, nič nie je náhodné. Postavy sú psychologicky vykreslené, takže ani prvý bozk detektíva s mladou vdovou nepôsobí ako klišé, ale nesie v sebe elektrizujúci náboj.

Svedok nie je prvoplánová zábava pre podvečer s popcornom na kolenách. Patrí ale k Fordovým najlepším filmom a celkom iste stojí za pozretie.

Zaujímavosť

Ide o jedinú úlohu, za ktorú bol Harrison Ford nominovaný na Oscara.

Svedok

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,3 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Peter Weir

Scénár Earl W. Wallace, William Kelley

Obsadenie Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas, Jan Rubeš, Alexander Godunov, Danny Glover

Dĺžka 107 min.

Rok 1985

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC