Film / seriál

Veľmi něžné sadomaso

Veľmi něžné sadomaso
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

V psychiatrickej liečebni sa Lee cítila veľmi dobre – mala tam svoju dennú rutinu a chápavého ošetrujúceho lekára. Vonku na ňu čaká svet, ktorému nerozumie a v ktorom sa zatiaľ vlastne nenaučila žiť. A rodina tiež moc nevie, ako sa k svojej čiernej ovci správať.

Nakoniec sa však nový začiatok rozbieha prekvapivo hladko. Na sestrinej svadbe stretáva Lee bývalého spolužiaka, ktorý ju vzápätí pozve na rande, a skvele sa jej tiež vydarí hneď prvý pracovný pohovor – Lee dostáva miesto sekretárky v peknej právnickej firme. Až na otca, ktorý sa po pokuse o abstinenciu vrátil k pitiu, sa vlastne všetko zdá byť v poriadku.

Lenže Lee je tak ako tak nervózna. Zo všetkého. Priateľ Peter je do vzťahu podstatne viac hŕŕ než ona, doma má mamu, ktorá pred ňou nie práve nenápadne schováva všetky ostré predmety, a v práci ju čudácky šéf nemilosrdne napomína za každý preklep. Lee siaha po jedinom prostriedku, ktorý jej kedy uľavil od napätia – reže sa.

Netrvá dlho a šéf, pán Edward Grey, si to všimne. A tiež si ju krátko po tom pozve na koberček. Vlastne skôr na gauč… Nech vás teraz napadlo čokoľvek, ste vedľa. V každom prípade sa medzi Greyom a Lee postupne rozvinie veľmi svojrázny a veľmi nevyrovnaný vzťah. Ona je šťastná, on si to veľmi rýchlo rozmyslí a rozhodne sa vycúvať. Do toho sa opäť zamotá verný priateľ Peter…

Zaujímavosť:

Maggie Gyllenhaal bola za úlohu Lee Holloway nominovaná v roku 2003 na Zlatých glóbusoch v kategórii Najlepšia herečka.

Že je tento film čokoľvek len nie normálny, to vám bude zrejmé po prvých piatich minútach. Asi popremýšľate, či to, na čo sa pozeráte, je naozaj romantická komédia, alebo skôr začiatok trochu šteklivejšieho filmu pre dospelých. V každom prípade urobíte najlepšie, ak zabudnete na čas aj na premýšľanie a budete sa proste baviť.

Hlavnú ženskú úlohu v tomto filme nie príliš známeho režiséra Stevena Shainberga si mala pôvodne zahrať Gwyneth Paltrow, nakoniec ju však získala okúzľujúca Maggie Gyllenhaal. Možno si ju pamätáte ako Donnieho sestru z filmu Donnie Darko – ak máme menovať aspoň jeden zárez z jej bohatej filmografie. Úlohu uzavretého, ťažko čitateľného advokáta Greya dostal James Spader, ktorého herecké skúsenosti sú nemenej bohaté, spomeňme aspoň jeho stvárnenie podobne nevyrovnaného hrdinu Grahama zo Soderberghovho filmu Sex, lži a video. Dokopy táto dvojica ponúka skvelé predstavenie. Avšak ani predstavitelia vedľajších úloh za nimi nijako nezaostávajú – herecky je tento film snáď dokonalý.

Vlastne mu ťažko môžeme niečo vytknúť. Scenár, prepracovaná výprava a nevtieravý soundtrack tiež stoja za povšimnutie.

NAJZNÁMEJŠIA ÚLOHA MAGGIE GYLLENHAAL 

Hystéria

Romantická komédia americkej režisérky Tanyi Wexler je inšpirovaná skutočnými udalosťami okolo patentovania prvého elektronického vibrátora. Príbeh sa odohráva vo viktoriánskom Anglicku a hlavným hrdinom je mladý lekár Mortimer Granville (Hugh Dancy), ktorému vadia zastarané postupy nemocníc ignorujúce nové lekárske teórie. Necháva sa zamestnať u pokrokového doktora Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce), ktorý sa špecializuje na liečbu žien trpiacich hystériou a ktorý s priateľom Smithom zostrojí dômyselný prístroj, umožňujúci ženám dosiahnuť úľavu – vibrátor. Čakáreň je onedlho plná dám, ktoré chcú novinku vyskúšať, prevratný vynález ale nijako nevzrušuje Charlottu (Maggie Gyllenhaal), slobodomyseľnú dcéru doktora Dalrympleyho. Ale práve do tej sa Mortimer zamiluje.

Maggie Gyllenhaal 

*16/11/1977 HEREČKA

Narodila sa v Los Angeles, USA. Jej rodičmi sú filmový režisér Stephen Gyllenhaal a scenáristka Naomi Foner. Jej brat Jake Gyllenhaal je známy hollywoodsky herec. S herectvom začala vo svojich 15tich rokoch 
vo filme svojho otca Waterland (1992). V roku 2009 si vzala amerického herca Petera Sarsgaarda, majú spolu dve dcéry – Ramonu a Gloriu.

Sekretárka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Steven Shainberg

Scénár Erin Cressida Wilson

Obsadenie James Spader, Maggie Gyllenhaal, Jeremy Davies, Lesley Ann Warren, Stephen McHattie, Patrick Bauchau, Jessica Tuck

Dĺžka 104 min.

Rok 2001

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC