Film / seriál

Veľkolepá romantika

Odviate vetrom – romantická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Clark Gable a Vivien Leigh vo výpravnej vojnovej romanci a jednom z najslávnejších amerických filmov všetkých čias. Príbeh nesmrteľnej lásky krásnej a nespútanej Scarlett O'Harovej a svetáckeho Rhetta Butlera v časoch občianskej vojny.

Odviate vetrom je dnes v mnohých ohľadoch nekorektný film, ale ruku na srdce, bola by to taká pecka, keby vojna nebola trochu sentimentálne podaná, rovnako ako „starý dobrý americký Juh“ a milostný príbeh Scarlett a Rhetta by nebol vlastne jeden veľký gýč? To by nemohlo fungovať. Pretože všetky tie za hranou, všetky emočné zveličenia, dávajú vyniknúť jednak hereckému umu Clarka Gablea i Vivien Leigh, jednak veľkolepej hollywoodskej filmárčine zlatého veku.

Najikonickejšia z ikon

Samotný príbeh je jednoduchý – trochu rozmaznané a veľmi tvrdohlavé dievča sa zamiluje do charizmatického muža. Osud ich neustále zvádza dohromady a rozdeľuje, až sa z toho jednému točí hlava. Všetky ich milostné peripetie sledujete navyše na pozadí občianskej vojny. A celé je to veľmi dramatické.

Keď si ale odpustíme iróniu, potom zistíme, že ide vlastne o veľmi moderný film o veľmi modernej žene. Scarlett O'Harová nie je stvorenie zo 60. rokov 19. storočia, ale z 30. rokov 20. storočia, je to slobodomyseľná samostatná moderná žena. A navyše nijako neskrýva svoje milostné túžby, občas sa im bráni, občas im podlieha, ale rozhodne sa netvári ako nežná cukrová bábika z lepšej spoločnosti. Postupne dospeje v ženu, ktorá presne vie, čo v živote chce, a je úplne sebestačná. Z tohto pohľadu je postava Rhetta Butlera skôr len slušivým doplnkom, avšak v podaní Clarka Gablea je to doplnok neodolateľný a nesmierne charizmatický.

Tým najlepším sú však na celom filme veľkolepé scény, pri ktorých sa tají dych. Scarlett je skvelá, Rhett uhrančivý a ich láska určite divákov dojíma, ale nie nadarmo patrilo Odviate vetrom vo svojej dobe k najdrahším filmom všetkých čias. Film má absolútne nezameniteľnú atmosféru a snáď len vďaka nemu si stále spájame americký Juh s honosnými usadlosťami so stĺporadím a terasami okolo celého domu. Snáď len vďaka nemu sú afroamerické slúžky a pestúnky vždy dobrácke „mamy“. Snáď len v tomto filme uvidíte naozaj zhorieť celé ulice. Snáď len v tomto filme uvidíte nekonečné a skutočné zástupy ranených. Snáď práve na tomto filme sa naučil Steven Spielberg, ako presne dávkovať divákom emócie aj veľkoleposť zároveň. Žiadna ďalšia adaptácia románu Margaret Mitchell zatiaľ neprekonala a zrejme ani neprekoná tento ikonický film.

Zaujímavosť

Odviate vetrom bolo prvým farebným (teda skôr dofarbovaným) filmom, ktorý získal Oscara v kategórii najlepší film.

Odviate vetrom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,9 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood

Scénár Sidney Howard

Obsadenie Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes

Dĺžka 222 min.

Rok 1939

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC