Film / seriál

Umenie milovať

Životopisná dráma Lope – Neskrotný básnik
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

V mene lásky sa po tisícročia konajú hrdinské skutky aj páchajú zločiny. A inak to nie je ani vo filme o dramatikovi Lope de Vegovi.

Ten sa vracia po vojnových útrapách do Madridu, aby začal nový život. Stretáva sa s krásnou a vznešenou Isabelou, ktorá ho milovala už ako malé dievča. Lenže Vegove srdce si získa neskrotná Elena. Ich láska však nie je práve podľa spoločenských pravidiel, pretože Elena už muža má. Vega je však odhodlaný obetovať všetko, a tak ich vzťah verejne odhalí v nádeji, že len tak Elenu konečne naozaj získa. Lenže ich láska taká veľká a horyprenášajúca nie je a Vega náhle stojí sám proti všetkým, aj keď...

Dramatická história

Film Lope patril v roku svojho uvedenia (2010) k očakávaným domácim španielskym premiéram. Lope de Vega sa radí k zlatému veku španielskej literatúry, a tak sa nie je čomu diviť, že produkcia si dávala patrične záležať nielen na propagácii. Nejde však o žiadny výpravný historický veľkofilm. Lope je skôr zábavným filmom ukazujúcim „veľkého spisovateľa“ trochu menej veľkolepo, ale zďaleka nie nudne.

Koho by totiž nebavili milostné avantúry známej osobnosti? Čo na tom, že už niekoľko storočí odpočíva v pokoji, Lope je celebrita stále. A tak sa ocitnete v Madride 16. storočia plného nielen architektonických krás. Lopeho vám tvorcovia predstavia ako mladého a plného síl, ako básnika aj dramatika na začiatku svojej sľubnej kariéry. Hoci mal sám Lope na divadelných doskách radšej zložitejšie zápletky, vo filme o ňom je všetko pomerne jednoduché (prečo tiež divákov zahlcovať nezmyselnými odbočkami deja). V podstate ide o jednoduchý milostný trojuholník jedného charizmatického, niekedy až trochu divokého mladíka s dvoma dámami, ktoré sú ako oheň a voda. Elena Osorio (Pilar López de Ayala) je podobne ako Vega nespútaná a krásna (aj keď pri lámaní chleba sa ukáže, ako veľmi ju spoločenské konvencie a blahobyt spútavajú) a Isabel de Urbina (Leonor Watling) stelesňuje dievčenskú krehkosť a vybrané spôsoby. V duchu dvorských spevákov a rytierskej lásky je samozrejme hlavný hrdina bezhlavo zamilovaný do tej, ktorú nikdy nebude môcť úplne mať, preto sa trápi a vyvádza alotria. Proste je to celé ohromná romantika.

Aby sme vás však nezviedli na scestie, romantika ešte neznamená brak. Režisér Andrucha Waddington od začiatku tvrdil, že nejde o životopisný film, takže nejde o presné historické fakty, ale o príbeh. Ten je naozaj zábavný a aj keď sú niektoré z postáv trochu schematické, budete postavou Lopeho uhranutí. Veľký podiel na tom má hlavne skvelý Alberto Ammann, ktorý bravúrne dokázal skĺbiť mladícku divokosť aj básnickú zasnenosť, navyše je to tiež fešák.

Čo dodať, Lope z tohto filmu vychádza ako pomerne akčný španielsky donchuan.

Zaujímavosť

Lope s rozpočtom 13 miliónov eur patril najdrahším španielskym filmom.

Lope – Neskrotný básnik

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Andrucha Waddington

Scénár Ignacio del Moral, Jordi Gasull

Obsadenie Leonor Watling, Pilar López de Ayala, Alberto Ammann, Antonio de la Torre, Juan Diego, Luis Tosar, Selton Mello

Dĺžka 106 min.

Rok 2010

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC