Film / seriál

Trhák

Trhák
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Natočiť veľkofilm to je kumšt. A že to vedeli a vedia hlavne v Hollywoode? Omyl, aj česká kotlina vie splodiť Trhák!

Píše sa rok 1980 a do československých kín mieri dielo veru veľkolepé. Tandem Smoljak & Svěrák sa zase vyznamenal a prišiel so scenárom o realizácii filmu podľa scenára, ktorý nie je tak úplne podľa onoho scenára. Točí sa vám z toho hlava? Tak presne o tom je celý film s výstižným názvom Trhák.

Nielenže tým scenáristické duo odkazuje na kasové trháky, ale ide aj o narážku na filmového producenta, ktorého hrá Petr Čepek (ten totiž v záchvatoch zúrivosti i zúfalstva roztrhá nespočetné množstvo košieľ). Môže ísť tiež o odkazy na dobové tematické trháky (česká idylická dedina okorenená kvapkou humoru), v neposlednom rade aj o vtedajšie hviezdy, ktoré svojho času boli na roztrhanie (Dagmar Patrasová, Hana Zagorová, Jiří Korn a mnoho ďalších). Názov by pokojne mohol odkazovať aj na hviezdy, ktoré odmietli slúžiť režimu a ten by ich najradšej roztrhal na márne kúsky (Jiřina Jirásková, Petr Čepek, Rudolf Hrušínský atď.). Trhák je jednoducho všestranné dielo. A nesmieme zabudnúť spomenúť, že ide o hudobnú komédiu, takže Smoljak so Svěrákom mali na parodovanie priestoru a inšpirácie viac než dosť.

Trhák je podľa všetkého ambivalentný film vo všetkých smeroch. Smoljak so Svěrákom napísali relatívne jednoduchý príbeh o začínajúcom autorovi, ktorý predá svoj scenár na Barrandov a teší sa zo svojho úspechu. Veľmi skoro zisťuje, že jeho pokojné obrázky z českej dediny sa však úplne vytratili, a namiesto toho sa natáča veľkolepý filmový muzikál oslavujúci český vidiecky robotnícky ľud. Toto by mala byť skôr tragédia, ale páni scenáristi (tí reálni, nie fiktívni filmoví) prešpikovali film paródiami skrz-naskrz. Robia si žarty sami zo seba ako z tvorcov, robia si žarty z celého filmového štábu od režiséra cez skriptku po maskérku. Nie sú im svätí ani herci a speváci, z ktorých robia buď úplných truľov, alebo namyslené hviezdy. A v neposlednom rade je tu téma českej dediny, tak obľúbená a protežovaná za minulého režimu. Trhák je skrátka jedna obrovská paródia doby aj ľudí, ktorá môže byť vnímaná ako veselá zábava, alebo aj ako neľútostná kritika.

Je čudné, že sa doboví cenzori a schvaľovači nechali uchlácholiť humorom a vôbec vo filme nevideli karikujúce zrkadlo. Ako je možné, že Trhák nešiel namiesto do kín rovno do trezoru? Nech už to bolo akokoľvek, je dobre, že tam neskončil. Vďaka tomu niektoré piesne, scény a hlášky doslova zľudoveli. Určite poznáte popevok „Nech brouka žít“ alebo pieseň Když dítě škrtne zápalkou. Takisto vám určite utkvel v pamäti Čepek neustále si trhajúci rukávy košieľ alebo sák, či už svojich, alebo cudzích. A čo potom slávna scéna, kedy režisér (vo filme Ladislav Smoljak) vysvetľuje, ako celá náves vybuchne, stačí len aby zdvihol ruku a mávol a… Čo dodať, je to proste trhák! 

Priaznivci cimrmanovského humoru majú Trhák samozrejme v obľube, ale aj necimrmanovci si v ňom nájdu svoje.

Zdeněk Podskalský

Zdeněk Podskalský st. patrí k českým režisérskym klasikom. Pôvodne sa chcel vydať na hereckú dráhu, ale trpel vraj takou trémou, že to nepripadalo do úvahy. A tak sa radšej rozhodol postaviť za kameru a hercov riadiť. Počas celej svojej kariéry (od 50. do 80. rokov 20. stor.) sa venoval ako klasickému filmu, tak aj tomu televíznemu. Pod jeho taktovkou vznikli filmy ako Kam čert nemůže (1959), Světáci (1969), Noc na Karlštejne (1973), Guľový blesk (1978) a mnoho ďalších.

Trhák

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,3 % Hodnotenie redakce
Foto Filmbox

Réžia Zdeněk Podskalský

Scénár Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Obsadenie Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Dĺžka 94 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC