Film / seriál

Temné sily sa prebúdzajú

Vyháňač diabla – americký horor
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Ikonický horor Vyháňač diabla vás určite znovu dostane. Sledovať premenu nevinného dievčaťa v monštrum je desivé, avšak svojím spôsobom tiež fascinujúce.

Regan bývala sladké dievča, ale teraz je hrubá, hovorí démonickým hlasom, má zdeformovanú tvár a je schopná aj vraždy. Ako jej pomôcť? Lekári sú bezmocní, takže zostáva jediná cesta – pozvať vyháňača diabla. Tak by sa vo veľmi veľkej skratke dal zhrnúť dej celého filmu. Ale Vyháňač nie je len o efektných scénach, v ktorých sa Regan (Linda Blair) premieňa v monštrum. Aj keď ide o horor, režisérovi Williamovi Friedkinovi a scenáristovi aj autorovi knižnej predlohy v jednom Williamovi Peterovi Blattymu sa podarilo vytvoriť desivý príbeh s hlbším teologickým či filozofickým presahom.

Je to klamár. Démon je klamár. Bude klamať, aby nás zmiatol. A tiež zmieša lži s pravdou tak, aby na nás zaútočil.

Des a strach vo vás film vyvoláva od samého počiatku. Regan ani jej matka ešte nevedia, že v ich dome sa rozhodli cudzopasiť temné sily a všetko dianie pripisujú nejakému ochoreniu. Z Regan sa tak už na začiatku stáva takmer niečo ako laboratórna myš, pretože ju lekári skúmajú ako nejaký bizarný objekt, nie ako živé dievča. A potom prichádzajú na scénu duchovní, ktorí ako jediní môžu Regan „vyliečiť“.

Desivo jednoduché

Samozrejme že hlavným „ťahákom“ Vyháňača sú hrôzu naháňajúce scény, kedy sa z Regan stáva len bábka a je schopná úplne príšerných pohybov a premien. Film je však obohatený o nezvyklé kontrasty. V tomto ohľade je skvelá práca kameramana Owena Roizmana, ktorý majstrovsky spájal temné zábery nočných ulíc, ponurého domu s bežným životom. Otec Merrin (Max von Sydow) a otec Karras (Jason Miller) totiž nie sú len hromžiaci a modliaci sa duchovní. Sú to tiež muži, ktorí zasvätili život určitej službe, a aj oni majú svoje temné kúty a pochybnosti. Film má tak zaujímavý rytmus, keď sa striedajú zábery z bežného života všetkých protagonistov s gradujúcimi sekvenciami silnejúceho diabla, ktorý posadol Regan.

Vďaka tomu všetkému nesledujete boj neohrozených mužov v čiernom brnení s kolárom proti démonovi, ale súboj dobra a zla v úplne kryštalickej podobe. Zlo totiž nepredstavuje len diabol, ale rôznym pokušeniam a nástrahám musia čeliť všetci aj v osobnom živote. Preto to vyzerá, že diabol bude mať navrch, že Regan je zrejme stratená. Preto je tento horor naozaj majstrovským kusom vo svojom žánri. Nejde o podliezavý film založený len na efektoch a lacných ľakačkách. Toto je horor, pri ktorom budete tiež premýšľať. Budú vás zaujímať postrehy a názory oboch duchovných, pretože musia čeliť niečomu, čo v modernej spoločnosti považujeme len za nejaký mýtus. Veríme, že všetko možno vyliečiť čisto logicky, pomocou vedy a liekov. A tak sú z počiatku bezradní aj vyháňači diabla...

Vyháňač diabla

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia William Friedkin

Scénár William Peter Blatty

Obsadenie Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Barton Heyman

Dĺžka 121 min.

Rok 1973

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC