Film / seriál

Stockholmský syndrom

Stockholmský syndrom
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Dvojdielna miniséria Stockholmský syndrom prináša osud dlhoročného a uznávaného policajta Viktora Mojžíša, ktorý vedie slušný život verného manžela a spoľahlivého otca. Osudový okamih jedného ponurého večera mu však totálne zmení život.

Jediný výstrel z Mojžíšovej zbrane totiž pretne osudy siedmich ľudí. Môže im však obrátiť život hore nohami? Hlavný hrdina sa dostane do fyzického konfliktu s Jindřichom Oseckým (Martin Finger), ktorého pes na prekvapenie všetkých napadne Mojžíšovu šesťročnú dcéru Lindu.

Skúsený policajt nelení a služobnou zbraňou, hoci je práve v civile, rozzúreného psa zastrelí. Medzi Viktorom a Jindřichom navyše dôjde k bitke, pri ktorej je Osecký neúmyselne postrelený.

Následky potýčky?

Osecký skončí na invalidnom vozíku a Mojžíšovi sa totálne rozpadne život. Okamžite je prepustený zo služby a poslaný do väzenia. Manželka sa s ním rozvádza a chce od neho výživné na dcéru. Aby toho nebolo málo, postrelenému Jindřichovi musí platiť odškodné. Viktor sa tak po návrate z väzenia dostáva do priepasti, z ktorej nevidí príliš veľkú šancu na záchranu. Prepadnú ho aj myšlienky na samovraždu. Podrží ho však bývalý kolega Taraba, ktorý mu ponúkne prácu v malej detektívnej agentúre.

Na pozadí príbehu hlavného hrdinu prebieha druhý dej, o ktorom Viktor zatiaľ nevie. Dcéra Jindřicha Oseckého, Klára, je niekoľko rokov nezvestná. Pátrať po nej začnú práve Tarabovi detektívi. Jindřich navyše ponúkne Viktorovi, že mu odpustí zvyšok odškodného, ak Kláru zachráni z rúk úlisných priekupníkov.

Na hrane zákona

Klára síce dokáže utiecť zo svojho väzenia, v kritickom stave ale skončí v nemocnici. Pasáci sa o jej úteku rýchlo dozvedia a rozhodnú sa konať. Prípadná výpoveď Oseckého dcéry by totiž mohla ohroziť celú skupinu, ktorá už roky obchoduje s bielym mäsom. „Na scenári som pracoval takmer päť rokov. Páčil sa mi nápad na spracovanie témy obchodu s bielym mäsom i spôsob, ako sa príbehy ľudí osudovo pretínajú a do akých dilem sa hlavný hrdina dostáva,“ vysvetľuje režisér Dan Svátek.

Dvojdielny film Stockholmský syndrom úplne voľne nadväzuje na minisériu Spravedlnost. Hlavný hrdina je opäť postavený na úzku hranu zákona, kedy musí bojovať s vlastným svedomím a morálkou. Divák sa potom pýta sám seba, ako by sa v danej chvíli zachoval.

Dan Svátek

Český režisér, scenárista a producent, ktorý sa do povedomia divákov dostal v roku 1997 filmom Soví řeka. Neskôr nakrútil drámu Zatratení, pre ktorú sa inšpiroval skutočným príbehom priekupníkov heroínu. V posledných rokoch točí dokumentárne seriály. V roku 2018 prišiel do kín s dramatickou komédiou Úsmevy smutných mužov.

Stockholmský syndrom

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Dan Svátek

Scénár Dan Svátek

Obsadenie David Švehlík, Zuzana Mauréry, Martin Finger, Lukáš Melník, Elizaveta Maximová, Sylvie Krupanská…

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC