Film / seriál

Spolubývajúce za všetky prachy

Spolubývajúce za všetky prachy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Bolo nebolo, v New Yorku žil jeden nádejný spisovateľ, ktorý sa vydal hľadať šťastie do Los Angeles. Keď sa naprázdno domov vrátil, čakalo ho prekvapenie.

Film New Year's Day je naozaj trochu rozprávka pre dospelých, predovšetkým pre dámy. Táto romantická komédia je svojím spôsobom aj poctou Woodymu Allenovi, a tak čerpá z jeho absurdnej poetiky. Keď sa totiž vráti hlavný hrdina naspäť do svojho bytu, nájde v ňom tri bláznivé dievčatá, ktoré sú presvedčené o tom, že majú nájomnú zmluvu až do Nového roka. Skúste hádať, aký bude mať trochu bláznivá rozprávka koniec.

V bežnom živote by sa situácia asi vyriešila presťahovaním spisovateľa, alebo dievčat, ale vo filme musí byť všetko trochu komplikovanejšie. A tak sa v jednom byte ocitne trochu precitlivený a neurotický spisovateľ (opäť ten Woody) a spoločne s ním tri dievčatá. Každý z hrdinov je však úplne iný. Drew (Henry Jaglom) najskôr pôsobí ako pekný mrzút, až neskôr sa ukáže, že je to romantik každým kúskom tela. Annie (Gwen Welles) by mohla byť múzou básnikov, pôsobí totiž veľmi krehko, zato Winona (Melanie Winter) je vyložene pragmatická žena, ktorá sa s nikým a ničím moc nepapre. Nakoniec je tu Lucy (Maggie Wheeler), ktorá sa chce vymaniť z vplyvu svojich rodičov a stať sa nezávislou, samostatnou mladou ženou.

Film rozpráva vlastne štyri príbehy – každá z postáv sa snaží nejakým spôsobom urovnať si vlastný život, niečo dosiahnuť, ale každá inak. To, čo ich spája, je jeden byt. Je teda jasné, že bude dochádzať k mnohým konfliktom, niekedy úsmevným, niekedy aj vážnejším. V tomto neustálom stretávaní a ľudských nárazoch tkvie celá dynamika filmu. Jaglom, ako nielen predstaviteľ hlavnej úlohy, ale aj režisér a scenárista (analógia s Woodym už snáď nemôže byť zreteľnejšia), kladie hlavný dôraz na dialógy a improvizáciu. Vďaka tomu sa po prvej polhodine nezačnete ošívať, že toto už poznáte, že je film plný klišé, že sú postavy také a makové, že... Naopak, dialógy sú veľmi prirodzené, tu sa Jaglomovi podarilo zachytiť presne to, čo poznáme a prežívame všetci. Postavy tak nie sú vykonštruované, ale veľmi živé a uveriteľné.

New Year's Day je zábavný, odľahčený film, ktorý asi filmových fajnšmekrov nezmrazí v kresle svojou originalitou, ale nadväznosť na Allenove konverzačné komédie je rozhodne sympatická, takže nemusíte mať strach, že sa jedná o nejakú primitívnu kópiu. Občas filmom prebleskne aj vážnejšia téma, napríklad generačné rozdiely, ale všetko sa čoskoro vráti do vtipných a romantických vôd, takže sa budete dobre baviť a nebudete sa trápiť nejakými ťažkosťami. Jednoducho je to film ako stvorený na príjemný letný podvečer, či už počas dovolenky alebo len tak ako odpočinok po práci.

New Year's Day

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Basic

Réžia Henry Jaglom

Scénár Henry Jaglom

Obsadenie Henry Jaglom, Maggie Wheeler, Gwen Welles, Melanie Winter, David Duchovny, Miloš Forman, Michael Emil

Dĺžka 88 min.

Rok 1989

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC