Film / seriál

Sám proti zločincom aj FBI

Tri sekundy – kriminálny thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Ak sa vám páčil kultový seriál Prison Break: Útek z väzenia, potom thriller Tri sekundy je film presne pre vás. Strhujúce tempo, drsné potýčky a v hlavnej úlohe držiteľ švédskeho Oscara Joel Kinnaman.

Prečo sú filmy z väzenia také populárne? Asi preto, že prinášajú extrémnu dávku napätia a emócií. Hlavným hrdinom spravidla nejde o nič menšie ako o život. Musia stoj čo stoj uniknúť z dokonale stráženého labyrintu, kde sú ich nepriateľmi spoluväzni aj dozorcovia. Do poslednej chvíle nie je isté, či plán úteku nezhatí nejaká maličkosť alebo náhoda. Preto ak nemáte nervy ako špagáty, zostaňte radšej sedieť vo svojej cele do vypršania trestu alebo si pustite nejakú letnú komédiu. My ostatní môžeme pokračovať.

Dvojité utajenie

V strhujúcom väzenskom thrilleri Tri sekundy hrá hlavnú úlohu dokonalá pretvárka a násobná infiltrácia. Pete Koslow (Joel Kinnaman) sa po návrate z väzenia stane informátorom FBI a pracuje v prestrojení ako drogový díler. Keď sa ale jedna z akcií zvrhne a počas nej dôjde k vražde policajta, veci naberú nepríjemný spád. Mafiánsky boss mu ponúkne dve možnosti: smrť alebo návrat do väzenia, odkiaľ prinesie zoznam práskačov. Koslow nemá na výber a prichádza infiltrácia číslo dva. Prežitie v jeho „domovskej“ väznici je ale extrémne náročná úloha. Musí totiž vyhovieť ako mafii, tak aj FBI. Ako sa ukáže, veriť sa nedá ani jednej strane, a tak sa Koslow ocitne sám proti všetkým.

Budem hádať. Keď to poseriem, som v tom sám, čo? 
Neposer to.

Dômyselné väzenské finty

Odovzdávanie podomácky vyrobených nožov na väzenskom dvore už fanúšikovia tohto žánru dobre poznajú. Scenárista a režisér Andrea Di Stefano však chce divákom ukázať aj originálnejšie finty. Proti bodným ranám sa Koslow napríklad chráni tak, že si telo oblepí vrstvou časopisov. A vo veľkom finále potom prekabáti väzenskú stráž trikom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Hannibal Lecter.

Hviezdny casting

Hlavným trhákom dvojhodinového akčáku z roku 2019 je bezpochyby skvelé obsadenie. Potetovaný sympaťák Joel Kinnaman v hlavnej úlohe jednoznačne zatieňuje svojich slávnejších kolegov Rosamund Pike a dokonca aj Clivea Owena. Obaja herci vo vedľajších úlohách pritom podávajú bezchybné výkony. Kinnaman ale vo filme zúročil skúsenosti so žánrom krimi thrilleru, ktoré nazbieral počas svojich hereckých začiatkov vo Švédsku. Pôvodne sa pritom vo filme mali objaviť úplne iní herci – tvorcovia počítali s Joshom Brolinom, Maggie Gylenhaal a Oliviou Munn.

Joel Kinnaman 

Charizmatický predstaviteľ hlavnej úlohy Joel Kinnaman je po matke Švéd a po otcovi Američan. Jeho cesta k herectvu nebola priamočiara. Než sa stal filmovým Robocopom či Rickom Flagom v Jednotke samovrahov, pracoval v pivovare, potom v bare vo francúzskych Alpách. Na plátne debutoval až v roku 2011. Za výkon v krimi thrilleri Easy Money získal tzv. švédskeho Oscara (Guldbagge).

Tri sekundy 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,9 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia Andrea Di Stefano

Scénár Matt Cook, Rowan Joffe, Andrea di Stefano

Obsadenie Ana de Armas, Rosamund Pike, Joel Kinnaman, Clive Owen, Common, Ruth Bradley, Arturo Castro

Dĺžka 113 min.

Rok 2019

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC