Film / seriál

S láskou tvoja...

Psychologická dráma Cena za nežnosť
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Rodina – to sú chvíle šťastia, smútku, hádky, oslavy, súdržnosť a láska. A to všetko nájdete aj v oscarovom filme Cena za nežnosť.

Vzťahy medzi rodičmi a deťmi bývajú často ako na hojdačke. Podobne je na tom tiež ovdovelá Aurora (Shirley MacLaine) so svojou dcérou Emmou (Debra Winger). Prežívajú spolu všetko dobré i zlé, pretože sú si veľmi blízke a zdieľajú spoločne i mierne „strelený“ pohľad na svet. Emma je šťastne vydatá a Aurora sa pomaly zamilováva do sukničkárskeho suseda s nezameniteľným úsmevom (Jack Nicholson). Ako dámy všetko spoločne zvládnu môžete sledovať v dojemnom, humornom, ale predovšetkým vynikajúcom rodinnom filme.

Najväčšou devízou filmu Cena za nežnosť je schopnosť scenáristu i režiséra Jamesa L. Brooksa nájsť rovnováhu medzi humorom a smútkom, medzi okamihmi precitnutia a chvíľami čistej radosti. Aj keď to znie banálne, nie každý filmár dokáže taký mix vybalansovať bez zbytočných klišé. Tu je všetko ako v živote – čo sa má stať, stane sa. A vy ako diváci o tom nebudete ani v najmenšom pochybovať.

Oscarov mohlo byť viac

Obe hlavné hrdinky sú navyše veľmi neobyčajné ženy, a hoci ide o matku s dcérou, každá sa ku každodenným peripetiám stavia trochu inak. Čo je ale nakoniec to najdôležitejšie – obe vo všetkom dokážu nájsť to dobré a zasmiať sa, nech už ide o akokoľvek ťažkú vec. Shirley MacLaine ako ovdovelá Aurora smeruje všetku svoju energiu do pestovania kvetov pri dome. Ale len do chvíle, než do jej života zasiahnu susedské vzťahy. Predstaviteľka Aurory nakoniec za stvárnenie silnej ženy s pozitívnym prístupom k životu po práve dostala Oscara. Dokázala totiž úplne autenticky zahrať ženu, ktorá ani v tých najťažších chvíľach nestráca nádej a ide do toho naplno. Škoda je, že podobného ocenenia sa za rolu jej filmovej dcéry nedočkala tiež Debra Winger. Tá spočiatku hrá divokú mladú ženu, ktorú tak úplne nedokáže ukočírovať ani manželstvo, ani deti. Nie že by bola nejaká záletníčka, proste neustále sníva a svoje sny si okamžite plní s neutíchajúcou radosťou a energiou. Lenže realita nie je len ružová... Nebudeme spoilovať, len dodáme, že výkon, ktorý Winger predvádza v závere filmu je úplne ohromujúci. A potom je tu samozrejme neodolateľný Jack Nicholson. Úlohy starnúcich lámačov ženských sŕdc sú pre neho ako ušité. Opäť je tajomný, sprvu aj trochu arogantný, ale nakoniec sa z jeho postavy vykľuje sympaťák, ktorého by chcela mať doma každá žena.

Znie to všetko ako klišé nad klišé? Naozaj to tak len znie. Cena za nežnosť je totiž nenútene plynúci film, pri ktorom ani chvíľu nepochybujete o uveriteľnosti príbehu, ktorý rozpráva. A prečo aj, keď je film plný humoru, tém, ktoré trápia väčšinu ľudí, vzťahov, ktoré všetci dobre poznáme aj bolestí, ktorými si všetci prechádzame. Škoda len, že tých Oscarov nebolo viac.

Zaujímavosť

Ponuku zahrať si rolu sukničkárskeho astronauta Garretta Breedlovea dostali najskôr Harrison Ford a Paul Newman. Len zhodou náhod ju nakoniec prijal až Jack Nicholson.

Cena za nežnosť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,5 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, FilmBox

Réžia James L. Brooks

Scénár James L. Brooks

Obsadenie Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito, Jeff Daniels, John Lithgow, Lisa Hart Carroll

Dĺžka 132 min.

Rok 1983

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC