Film / seriál

Rozprávka, čo nie je pre mladých

Rozprávka, čo nie je pre mladých
Skylink Live TV

Sledujte na ČT2 HD na Skylink Live TV Sledovať

2D a 3D animácie, bábka, hraný film, zadná projekcia, motion capture. Hovoríte si, že je toho na jeden film až moc? Opak je pravdou – a Smrteľné historky vás o tom presvedčia.

Tešte sa na animák, pri ktorom musíte zostať od začiatku až do konca v strehu. A deťom radšej pustite niečo iné, nemuseli by totiž po pozretí tohto filmu nejaký čas slušne rozprávať, alebo dokonca pokojne spať. Áno, je tu reč o Smrteľných historkách z dielne režiséra a scenáristu Jana Bubeníčka. Film zložený z troch samostatných príbehov a troch blackoutov drží pohromade najmä jedna hlavná myšlienka, a tou je hrdinská (a niekedy trochu zbytočná) smrť.

Antonio Cacto

Josef, v stvárnení Jana Budařa, zdedí byt po svojom dedkovi. Dominantou celého bytu je veľký kaktus, ktorý ale nepatrí medzi tie obyčajné. Obýva ho totiž malý škriatok Antonio, ktorý rozhodne nemá v pláne Josefovi život v byte akýmkoľvek spôsobom spríjemňovať. A ani Josef nie je zo svojho nového spolubývajúceho nadšený, a tak si navzájom robia len samé naschvály. Kto z nich dvoch si nakoniec svoje miesto v domácnosti pred tým druhým uháji?

Maják

Na samotný kraj nášho sveta prichádza Profesor ako veľvyslanec a bádateľ z Univerzity Odnikiaľ. Jeho úlohou je, aby starostlivo zdokumentoval náš svet a aby o ňom veľmi podrobne referoval domov na Univerzitu. To, čo nám sa môže javiť ako úplne obyčajné, je pre profesora Divočina plná zázrakov – aby tiež nie, keď sám meria len 20 centimetrov. Zo všetkého najviac je fascinovaný Kravami, ktoré sa pasú na poli. Venuje sa ich štúdiu a v medzičase posiela rôzne drobné zvieratá na svoju Univerzitu ako veľavážených hostí. Jedného dňa mu ale jeho Nadriadený nechá odkázať, nech im pošle Kravskú hlavu. Zdesený Profesor zisťuje strašnú pravdu o osude všetkých zvierat, ktoré na Univerzitu poslal, a prichádza s plánom, ako ostatnú zver zachrániť. Aj keby sa musel obetovať sám.

Veľký chlap

Bruno a Marvin sú dvaja zabijaci, ktorí majú stále strašnú smolu a ani netušia, že táto misia, na ktorú sa so svojou milovanou Tatrovkou vydávajú, je ich posledná. Majú za úlohu ísť na západ, kde musia vypátrať a zabiť muža, ku ktorého identifikácii nemajú práve veľa údajov. Vraj ide o fakt veľkého frajera, obrovského chlapa, skrátka veľké zviera, ktoré keď uvidia, hneď budú vedieť, že je to on. Bruno s Marvinom ale na takého chlapa nie a nie naraziť, a tak začnú brať stopárov a nenápadne sa ich vypytujú, či niekoho takého nepoznajú. Každý zo stopárov má svoj vlastný príbeh o obrovi…

Po výtvarnej stránke ide v prípade Smrteľných historiek určite o jedno z najväčších diel českých a slovenských výtvarníkov za posledné roky. Z príbehov na vás dýchne melanchólia či nostalgia, zvláštna poetika, ktorá síce nie je priamo určená pre konzumáciu masami divákov, ale svojich fanúšikov si celkom iste nájde.

Jan Bubeníček

Rodený Pražan, režisér a scenárista, vyštudoval katedru animovanej tvorby so špecializáciou na klasickú animáciu pod vedením Břetislava Pojara. Už jeho školské diela boli veľmi úspešné a odnášali si mnohé ocenenia, v roku 2001 bol tiež vybraný na prehliadku desiatich mladých európskych talentov Kodaku na filmovom festivale v Cannes. Neskôr spolupracoval na vzniku celovečerného animovaného filmu Alois Nebel, aby sa nakoniec opäť vrátil k vlastnej tvorbe v podaní Smrteľných historiek.

Zaujímavosť

Natáčanie poviedky Antonio Cacto sa konalo už na jar roku 2010. Na trikovú postprodukciu ale film čakal dlhé štyri roky.

Pozrite si aj

Alois Nebel

Rok 1989, železničná stanica Bílý Potok v Jeseníkoch a výpravca Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel bol odjakživa tichý samotár, ktorému sa čas od času zjavuje Dorothe zahalená v podivnej hmle. Žena, ktorá bola zabitá počas násilného odsunu Nemcov po druhej svetovej vojne, nedá Nebelovi občas ani spať. Dni ale inak plynú na vtedajšie pomery pokojne a pomaly, aspoň do chvíle, než miestnu atmosféru naruší Nemý (Karel Roden), ktorý sem príde so sekerou v ruke pomstiť smrť svojej matky.

Smrteľné historky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,1 % Hodnotenie redakce
Foto ČT

Réžia Jan Bubeníček

Scénár Jan Bubeníček

Obsadenie Jan Budař, Pavel Landovský, Jan Bubeníček, Ondřej Trojan, Ladislav Frej, Jiří Schwarz, Jan Hála

Dĺžka 80 min.

Rok 2016

ČT2 HD sobota 26. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC