Film / seriál

Roden prichádza, aby zrovnal účty

Premlčané – český kriminálný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Premlčané je najlepším filmom režiséra Roberta Sedláčka. Karel Roden v ňom postupne odkrýva dávne zločiny, aby sa zmieril a vyrovnal s minulosťou.

Ak vám meno a filmy Roberta Sedláčka nič nehovoria, možno si spomeniete na deväť rokov starú kauzu, kedy sa mu prezident Miloš Zeman rozhodol udeliť medailu Za zásluhy, konkrétne za zásluhy o štát v oblasti umenia. To vzbudilo vášne, pretože mnohí videli jedinú Sedláčkovu zásluhu v tom, že o Zemanovi natočil prívetivý dokument. A po samotnom udeľovaní sa o Sedláčkovi hovorilo zas, lebo na ceremoniál dorazil vo fleecovej mikine a tričku.

Napriek kritikom mal ale v tom čase už dosť odpracované aj vo svete filmu. Na poli tých celovečerných ako režisér i scenárista debutoval v roku 2006 podareným thrillerom z komunity drogových abstinentov Pravidla lži, režíroval aj oceňovanú sériu České století, pri ktorej bol aj spoluautorom scenára. Pre televíziu točil aj seriály Bohéma alebo Život a doba soudce A. K., do kín poslal snímky Muži v ruji, Rodina je základ státu alebo Dědictví aneb Kurvaseneříká. Tým najlepším z jeho doterajšej filmografie je však film zatiaľ posledný – minuloročná napínavá dráma Premlčané.

Všetci v hre

Po takmer dvadsiatich rokoch sa chystá do Prahy vrátiť emigrant Radek. Bez väčších podrobností ponúkne svoj príbeh moderátorke rozhlasovej nočnej show Eve Sommerovej – cez vlny éteru chce osloviť dievča menom Eliška a odkryť svoj príbeh, ktorým by rozohnal temné tiene nielen vlastnej minulosti. Eva mu pomôže dievča nájsť a v deň Radkovho príchodu do jeho rodného mesta má na linke ako jeho, tak aj Elišku. Radek z dočasného úkrytu v požičanom nevysledovateľnom aute začína rozprávať – a hoci Evin novinársky inštinkt očakával senzáciu, na povrch vyplávajú veci, s ktorými nikto nepočítal. Lenže Radek nechce len hovoriť do éteru – tento deň plánoval niekoľko rokov. A tak do víru udalostí, ktoré jeho rozprávanie rozbehne, vtiahne samotnú moderátorku, neznámu Elišku, kriminálku i človeka, ktorý by mal za svoje niekdajšie činy pykať, než budú za pár hodín premlčané…

Nepodceňujte vplyv peňazí na rozhodovanie ľudí!
Karel Roden – Radek

Sedláčkovi ide o pomstu

Impulzom pre vznik filmu bola spoločenská diskusia o hranici premlčania ťažkých zločinov, ktorá je v Česku veľmi nízka, pohybuje sa najčastejšie na hranici pätnástich rokov. „Je hrozné, že aj keď sa na páchateľa neskôr príde, sám sa napríklad prizná, nemožno ho už potrestať. To si ani nechcem predstavovať, že by sa ma osobne týkalo,“ hovorí k námetu filmu Karel Roden a dodáva, že Sedláčkov scenár prečítal jedným dychom.

Sám režisér ale sledoval aj iný, pre neho dôležitejší motív. „Viac ako samotná téma premlčanej vraždy ma zaujalo to, čo so sebou niekedy nevyriešené prípady nesú – pomstu. Kriminálne filmy sú často plné pomsty, ale v reálnom živote pomsta po rokoch nie je možná. Keď mi niečo vyvediete, tak buď vám natiahnem hneď, ale za hodinu to už nemá zmysel, potom už ubližujem sebe i druhým. Po rokoch sa okolo vinníka objaví niekoľko nových postáv, ktorým tým ublížite tiež, a tí už za nič nemôžu. Takže keď vrátiť ranu, tak hneď, alebo sa naučiť odpúšťať,“ vyhlásil Robert Sedláček.

Jeho film sa tiež s úspechom predstavil na niekoľkých filmových festivaloch. Karel Roden získal cenu pre Najlepšieho herca na prehliadke v New Yorku, film si priviezol ceny aj z festivalov v Los Angeles, Florencii, Barcelone alebo v Londýne.

Barbora Bočková (* 17. novembra 1989)

Rodáčka z Třebíča sa od detstva venovala modernej gymnastike, absolvovala Katolícke gymnázium. V Prahe potom nastúpila na Fakultu telovýchovy a športu, kde študovala odbor fyzioterapia, súčasne sa však začala venovať amatérskemu divadlu. Aj preto neskôr vyštudovala alternatívne a bábkové divadlo na DAMU. Dnes pôsobí v pražskom Divadle Na zábradlí. Objavila sa vo filme Zátopek, ale asi najviac na seba upozornila ako kapitánka Adela Čulíková v seriáli Prípady 1. oddelenia a teraz v Premlčanom.

Premlčané

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,2 % Hodnotenie redakce
Foto Bontonfilm, Profimedia.cz

Réžia Robert Sedláček

Obsadenie Karel Roden, Barbora Bočková, Igor Bareš, Vilma Cibulková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Denisa Barešová

Dĺžka 90 min.

Rok 2022

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC