Film / seriál

Rédl – Divoké deväťdesiatky, stratené vlaky a mŕtve telo

Rédl – Divoké deväťdesiatky, stratené vlaky a mŕtve telo
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

V porevolučnom Československu začal nenápadne, ale isto bujnieť novo vznikajúci organizovaný zločin. A nikto netušil, kam až jeho chápadlá siahajú. V roku 1992 sa krajina začína pomaly spamätávať z režimu, ktorý tu vládol vyše štyridsať rokov.

Sovietska okupačná armáda odchádza späť na Východ, väčšinou po železnici, vagóny sú napchaté zbraňami, náhradnými dielmi, muníciou a ďalšími cennosťami. Ale nie všetko dorazí na miesto určenia. Kam tieto cenné zásoby miznú? A kto za podozrivými kšeftami stojí? To sú otázky pripravovanej kriminálnej minisérie Rédl.

Dvaja mladí inžinieri začínajú testovať nový železničný sledovací systém. Ich pozornosti ale neunikne, že sa niektoré vagóny cestou na východ v evidencii nepochopiteľne strácajú. Mládenci sa tomu rozhodnú prísť na kĺb. O niekoľko dní neskôr nájdu jedného z nich mŕtveho, druhý je zrejme na úteku. Nadpráporčík Rédl (Ondřej Sokol) má v rovnomennej sérii Jana Hřebejka za úlohu odkryť kriminálne pozadie podivného prípadu, ktorý možno prekračuje hranice nášho štátu až ďaleko na východ.

Zaujímavá a prekvapivá sonda do doby vzniku našej stále mladej demokracie, kedy sa všetko riešilo bez návodu a pomocou obyčajnej improvizácie

Štvordielna miniséria Rédl podľa predstaviteľa hlavnej úlohy Ondřeja Sokola dokonale pripomína, ako vtedajší prerod spoločnosti vyzeral. „Všetko sa riešilo bez návodu, šialene sa improvizovalo a často sa stávali veci, ktoré mali obrovský vplyv aj na to, v čom žijeme dnes,“ myslí si herec. David Novotný, ktorý v sérii stvárni úlohu mafiána, dodáva: „Doba je pre príbeh určujúca, zároveň si však myslím, že charaktery, ktoré predstaví, sú univerzálne a stále sa medzi nami pohybujú.“ Rédl nestojí pred jednoduchou úlohou. Svária sa v ňom profesijné povinnosti s túžbou niekomu pomôcť a ochrániť ho. Obe veci však nemôže splniť, a tak spadne do pasce, z ktorej už neexistuje žiadne bezpečné východisko. Zlo, ktorému sa postaví, je navyše oveľa silnejšie a krutejšie, než si ktokoľvek na začiatku mohol predstaviť.

Tragikomický príbeh má výstižne popisovať vtedajšiu dobu a to, ako sa spájal novo vznikajúci organizovaný zločin s bezpečnostnými zložkami bývalého režimu. Režisér minisérie Jan Hřebejk sa na dobu, kedy sa príbeh odohráva, veľmi dobre pamätá – rovnako ako Ondřej Sokol. „Myslím, že pre moju generáciu a pre generácie mne blízke to bude veľmi zaujímavá a často aj prekvapivá sonda do doby vzniku našej stále ešte mladej demokracie,“ dodáva divácky obľúbený herec. Rédl vzniká v kreatívnej skupine Jana Šterna a jeho zápletka aj tvorivé a herecké obsadenie vzbudzujú nie len v nás veľmi vysoké očakávania.

Jan Hřebejk

Filmový a divadelný režisér, ktorý debutoval dnes kultovým filmom Šakalí léta v roku 1993. Na prvých výročných cenách Český lev získal hneď dve najprestížnejšie ocenenia – pre najlepší film a najlepšiu réžiu. Divákom sa do povedomia zapísali ďalšie jeho slávne diela, ako sú Pelíšky, Musíme si pomáhat alebo Pupendo.

Rédl

Film / seriál
Foto Česká televize

Réžia Jan Hřebejk

Scénár Miro Šifra

Obsadenie Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát…

Dĺžka 4 × 80 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC