Film / seriál

Prežiť

Prežiť – americká dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Dráma podľa skutočnej udalosti zachycuje tragédiu z roku 1972. V Andách stroskotalo lietadlo a k prežitiu v drsných veľhorách vedie jediná cesta – kanibalizmus.

Sú príbehy, ktoré možno prerozprávať len s ťažkosťami. Sprostredkovať divákom rovnaké pocity a zážitky, aké prežili v reáli hrdinovia, sa niekedy môže zdať nemožné jednoducho preto, že ich príbehy sú také neuveriteľné. Dokážete si predstaviť, že takmer tri mesiace prežívate stratení kdesi vysoko v zasnežených horách len v troskách lietadla takmer bez jedla a pitia? Členom uruguajského športového tímu sa presne toto stalo.

Medzi snehom a Bohom

V októbri 1972 stroskotalo ich lietadlo pri prelete Ánd a zo 45 ľudí nakoniec prežilo iba 16. Čo všetko prežívali? Čo jedli? Čo pili? Ako sa vôbec dokázali zachrániť? Ich príbeh je dnes pomerne známy. Jednoducho, keď im došli sušienky a víno, mohli buď všetci postupne zomrieť, alebo sa uchýliť k nemysliteľnému – ku kanibalizmu. Muselo to byť nesmierne ťažké rozhodovanie. Najmä, keď väčšina patrila k veriacim. Extrémne podmienky si však žiadajú extrémne riešenie.

Príbeh týchto nezlomných mužov čakal na veľké filmové plátno 21 rokov. Réžie sa ujal Frank Marshall, ktorý často spolupracoval so Stevenom Spielbergom, čo je na filme celkom zrejmé. Film si vyložene pýtal veľké emócie, špeciálne efekty a istú pompéznosť aj patetickosť, všetko je však dávkované úplne dokonale, presne v duchu veľkých hollywoodskych trhákov. Budete tak sledovať napínavé scény, v ktorých hrdinovia bojujú s neúprosným počasím a živlami. Rovnako tak na vás čakajú hĺbavé monológy o zmysle života a blízkosti Boha. A viete čo? Nikdy to nie je gýč. Za všetkým je totiž neuveriteľný príbeh o beznádeji aj nezlomnej vôli.

V jednej z hlavných úloh si navyše zahral Ethan Hawke, takže sa je stále na čo pozerať. Prežiť zrejme do bodky nerekonštruuje všetky udalosti, ale aj tak vás uhranie. Už len predstava, že by ste mali zažiť niečo také, je desivá, nieto keď tento neuveriteľný príbeh sledujete na vlastné oči.

Zaujímavosť

Herci, ktorí predstavovali ragbyových hráčov, museli držať drastickú diétu. Aby na začiatku vyzerali mohutní a na konci ako kosť a koža, museli schudnúť okolo 20 kg.

Prežiť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Frank Marshall

Scénár John Patrick Shanley

Obsadenie Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamilton, Bruce Ramsay, John Haymes Newton, David Kriegel, Kevin Breznahan

Dĺžka 126 min.

Rok 1993

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC