Film / seriál

Poctivá crazy komédia

Komédia Bláznivá strela 2 1/2: Vôňa strachu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Kto iný by mohol zachrániť Ameriku pred totálnou katastrofou ako neohrabaný Frank Drebin (Leslie Nielsen) z losangelskej polície.

Ďalšia z ranku amerických crazy komédií Bláznivá strela 2 1/2: Vôňa strachu, ktorej kraľuje Leslie Nielsen, vás zaručene dostane. Tentoraz Leslie ako Frank musí zabrániť kríze na poli zdrojov energie. Amerika sa chce vydať ekologickou cestou, ale najrôznejší magnáti s gangsterskými praktikami tomu hodlajú stoj čo stoj zabrániť. Jediný, kto môže ich diabolské plány zhatiť, je práve Frank so svojimi naozaj neortodoxnými metódami. Čakajú na vás úplne absurdné situácie a geniálne herectvo Leslieho Nielsena, ktorý opäť tvorí pár s úchvatnou Priscillou Presley.

Smiech, smiech a zase smiech

Tento film opäť patrí do kategórie oddychoviek, ktoré sú len a len zábavné. Dej teda nie je nijako zložitý, postavy sú veľmi statické a nijako sa nevyvíjajú a dialógy niekedy môžu pôsobiť až hlúpo. Lenže dohromady všetko vytvára výborný kokteil zábavy. Jedna absurdná situácia strieda druhú a všetkému kraľuje Leslie Nielsen.

Ako sa majú deti?
Nikdy sme nemali žiadne deti, Frank.

Nie je to prvýkrát, čo si scenáristická trojica Zucker-Abrahams-Zucker vybrala Nielsena do svojho filmu. Svoje komediálne nadanie preukázal už v roku 1980 vo filme Pripútajte sa, prosím! Od tej chvíle patrí Nielsen medzi hlavné americké hviezdy crazy komédií. Jeho najväčšie kúzlo totiž pramení z toho, že všetky jeho postavy sa tvária úplne vážne, zásadne si z ničoho nerobia srandu a vo svojej podstate väčšinou sami nič moc nerobia. Všetko sa vždy deje skôr zhodou náhod a Nielsen sa len tvári zadumane. Vďaka tomuto prístupu sú potom vtipné scény ešte vtipnejšie a často je až neuveriteľné, že sa mu darí držať onen povestný vážny výraz.

Iný teda nie je ani Frank Drebin, ktorý v úvode filmu spôsobí okamžite rozruch. Ako čestný hosť je pozvaný na večeru do Bieleho domu, tá samozrejme skončí katastrofou. Prvá dáma, ktorej predobrazom mala byť Barbara Bush, skončí pod dverami zavalená homármi. Úplne absurdné sú tiež stretnutia Franka a jeho bývalej ženy (Priscilla Presley). Ťažko by ste našli pár, ktorý sa k sebe dokáže správať chladnejšie, napriek tomu sú ich spoločné scény vážne zábavné.

Tak ako sa dokáže Frank strápniť kdekoľvek a kedykoľvek, bez toho, aby dal žmurknutím oka najavo, že si je svojej trápnosti vedomý, rovnako tak sa odohrá celý film. A vás ani v najmenšom pri sledovaní nenapadne, že je niečo hlúpe alebo naivné, pretože všetky tie absurdné podivnosti, na ktoré sa budete pozerať, sú vlastne nesmierne zábavné práve pre svoju jednoduchosť. Keď chce niekto točiť bláznivé komédie a paródie, potom toto je tá správna cesta, a to myslíme bez srandy.

Bláznivá strela 2 1/2: Vôňa strachu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia David Zucker

Scénár Pat Proft, Jerry Zucker (pôvodný scenár), Adam Zucker (pôvodný scenár), Jim Abrahams (pôvodný scenár)

Obsadenie Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, O. J. Simpson, Robert Goulet, Richard Griffiths, Jacqueline Brookes

Dĺžka 85 min.

Rok 1991

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC