Film / seriál

Oscarový obchod

Oscarový obchod
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Tóno Brtko, sympatický stolár z malého mesta, je v rámci arizačného dekrétu poverený „dozorom“ nad obchodíkom vlastneným starou židovkou, pani Rozáliou. Tá poriadne nechápe, o čo ide, Tóna považuje za svojho pomocníka a ten túto rolu rád hrá, aby ju na staré kolená príliš nestresoval. Lenže za nejaký čas sú židia v meste predvolaní k transportu, Tóno musí prestať predstierať a starej pani vysvetliť, čo sa vlastne celý čas deje.

Obchod na korze je jedným z ikonických projektov československej produkcie, ktorý sa na tuzemských filmových školách dáva za príklad toho, ako sa má remeslo robiť. Film získal v roku 1965 Oscara za najlepší cudzojazyčný film, sami posúďte, či zaslúžene, alebo to bol skôr politický ťah. Tak ako tak, projektov z tejto oblasti, ktoré sa môžu pýšiť zlatou soškou, veľa nie je, preto má Obchod na korze svoje miesto v slovenskom filmovom nebi isté.

Súdruh povedal „nie!“

Hlavný herec Jozef Kroner, ktorý mal na zisku Oscara svoj nepopierateľný podiel, si odovzdávanie moc neužil. A to sa na neho chudák tak tešil. Keď zistil, že je film nominovaný, nechal si dokonca ušiť štyri obleky za sedemnásť tisíc Kčs, čo bola v tom čase pomerne vysoká suma.

Židovské obchody sú fuč! To je zákon. Teraz budú len árijské obchody

Lenže tesne pred odletom do USA mu súdruhovia cestu zatrhli. Priamo na letisku si vypočul: „Pán Kroner, vy ste v Amerike už boli. Teraz pôjde súdružka Kadrnožková z Filmexportu.“ A Kroner tak aj so svojimi novými oblekmi musel zamieriť späť domov. Či súdružka Kadrnožková na ceremóniu letela rovnako dobre oblečená, ako Kroner, dobové pramene neuvádzajú, bola to ale profesiou kostýmová výtvarníčka, tak dúfajme, že nesklamala.

Dojmite sa v čiernobielej

Obchod na korze po dejovej stránke nesklame, ani napriek svojmu pokročilému veku. V čase vzniku typické slimačie tempo stále celkom funguje, treba ale povedať, že toto je dané čiastočne faktom, že film vznikol podľa skutočných udalostí. Dianie na obrazovke tak beriete vážnejšie, než keby išlo o výplod fantázie scenáristu. Inak by sa pravdepodobne zaradil medzi zvyšok ostatnej produkcie bez väčšieho ohlasu.

Revitalizácia

V roku 2017 sa synovi jedného z režisérov podarilo presadiť digitalizáciu a reštauračné práce na filme. Stalo sa tak za pomoci ľudí z nadácie České bijáky, karlovarského filmového festivalu a štátneho fondu kinematografie, ktorí dali hlavy (a zdroje) dohromady a zreštaurovali obraz a zvuk. Diváci novej verzie si vďaka tomu film môžu užiť bez škrabancov, či artefaktov, s opraveným kontrastom, a hlavne majú istotu, že stopáž je teraz zachovaná na médiu, ktoré nestarne.

Elmar Klos, Ján Kadár

Táto režisérska dvojica spoločne natočila celkovo osem filmov. Bolo by ich viac, keby za prehrešky voči režimu nedostali niekoľkoročný zákaz tvorby. Zaujímavosťou je, že aj napriek desiatkam rokov spoločnej práce Elmar Klos svojmu kolegovi nikdy neprestal vykať. Aspoň teda na pľaci.

Obchod na korze

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Ján Kadár, Elmar Klos

Scénár Ladislav Grosman

Obsadenie Ida Kamińska, Jozef Kroner, František Zvarík, Hana Slivková, Martin Hollý, Elena Zvaríková, Martin Gregor

Dĺžka 125 min.

Rok 1965

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC