Film / seriál

Os vrážd: Praha, Varšava, Odesa

Os vrážd: Praha, Varšava, Odesa
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

V opustenej loďke na pobreží Odesy je nájdené zmrzačené telo mladej ženy. Na nábreží Visly vo Varšave je zaparkovaný opustený automobil, ktorého kufor skrýva hrozivý obsah. A v zákulisí pražského divadla ženská paža. Je možné, aby spolu tieto objavy nejako súviseli? Na to sa bude snažiť nájsť odpoveď vyšetrovateľ stvárnený hviezdnym Karlom Rodenom, hlavný hrdina novej detektívnej série s názvom Princíp slasti.

Po obrovskom úspechu medzinárodnej koprodukčnej série Mária Terézia, ktorú na začiatku tohto roku videli viac ako štyri milióny divákov, začala Česká televízia s prípravou nového seriálu. Na tom opäť spolupracuje s inými štátmi – tentoraz s Poľskom a Ukrajinou.

Réžie Princípu slasti sa ujal Poliak Dariusz Jabłoński, ktorý k nemu hovorí: „Mám to šťastie, že môžem pracovať s najlepšími hercami. Obrovské potešenie pre mňa bolo najmä stretnutie s tými, s ktorými som doteraz nemal príležitosť pracovať – s Karlom Rodenom a Kryštofom Hádkom. Splnil som si tiež sen natáčať s Aňou Geislerovou. Výbornou tvorivou skúsenosťou je pre mňa takisto práca s kameramanom Martinom Žiaranom. Verím, že spoločne tvoríme seriál, ktorý ukáže obrazotvornosť našej časti Európy.“

Cesta k odhaleniu páchateľa bude surová, pútavá a predovšetkým veľmi originálna

Dej seriálu sa začína v Odese na juhu Ukrajiny. Skupinku turistov, oddychujúcich na pláži, zaujme opustená malá loďka, ktorá pláva po vlnách neďaleko od pobrežia. Dvaja z nich sa vydajú loď chytiť, keď k nej ale doplávajú, nestačia sa diviť. V loďke leží úplne zmrzačené telo mladého dievčaťa. Plavci loď dopravia na breh, privolajú políciu a vyšetrovanie môže začať. Ten istý deň dostane polícia vo Varšave upozornenie od občana, ktorý na brehu Visly narazil na opustený automobil, v ktorého kufri našiel obsah, ktorý je až príliš podobný tomu, čo objavili turisti v Odese. Séria indícií vrážd mladých dievčat nakoniec pokračuje aj v Prahe, kde je v jednom z divadiel nájdená ženská paža. Tri ľudské pozostatky, tri európske mestá. A tiež trojica vyšetrovateľov z Česka, Poľska a Ukrajiny v podaní Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowskej a Sergeja Strelnikova, ktorí rozbiehajú rozsiahle medzinárodné vyšetrovanie. Sú ale pripravení na to, kam ich zavedie?

„Princíp slasti je sebavedomá moderná stredoeurópska detektívka, ktorej dômyselný scenár veľmi prirodzene posúva dej príbehu z Odesy do Varšavy a Prahy. Skvelé herecké obsadenie a veľmi atraktívne prostredie, v ktorom sa seriál natáča, sľubujú divácky pôsobivé a myslím, že veľmi napínavé predstavenie,“ uzatvára kreatívna producentka Českej televízie Kateřina Ondřejková, v ktorej tvorivej producentskej skupine seriál vzniká. Z českých hercov sa okrem už spomínaných mien môžu diváci tešiť aj na Marka Taclíka, Martina Fingera a mnoho ďalších. Česi temné detektívne príbehy vedia, a ešte radšej ich potom sledujú na svojich obrazovkách. Koprodukčné prepojenie s ďalšími štátmi, s ktorými máme spoločnú nielen minulosť, je potom skvelým ťahom, ktorý ukazuje ambície seriálu stať sa jedným z najlepších regionálnych filmárskych počinov roku 2018. Iste sa máme na čo tešiť.

Karel Roden

Rodák z Českých Budějovíc, ktorý pochádza z hereckej rodiny, sa ako herec preslávil nielen u nás, ale aj vo svete. Po vyštudovaní pražskej DAMU začal účinkovať v mnohých divadlách, na ktoré nezabudol ani vo chvíli, keď žiaril na hollywoodskych plátnach. Českým divákom sa prvýkrát výraznejšie predstavil vo filme Ako básnici prichádzajú o ilúzie. Prvú úlohu v Amerike potom dostal vo filme 15 minút, kde si zahral po boku Roberta De Nira.

Zaujímavosti

Režisér filmu bol jedným z producentov, ktorí sa podieľali na vzniku desiatimi Českými levmi oceneného filmu Je třeba zabít Sekala.

Princíp slasti je historicky prvým medzinárodným koprodukčným seriálom východoeurópskych krajín. Hoci sa seriál bude točiť v troch jazykoch, pre českých divákov bude plne dabovaný.

Pozrite si aj

Rapl

Detektív Kuneš má opäť veľké problémy. Zmláti priateľa svojej bývalej ženy a hrozí mu výpoveď od polície. Jeho nadriadená sa mu ale pokúsi pomôcť – Kuneš dostane možnosť odísť na stáž do zapadnutého pohraničia. Má to však jeden háčik: aby bolo všetko zabudnuté, musí vyriešiť dva roky starú vraždu policajtky Wágnerovej, ktorej vyšetrovanie sa už dlho nepohlo dopredu.

Princíp slasti

Film / seriál
Foto ČT 1, Profimedia.cz

Réžia Dariusz Jabłoński

Scénár Maciej Maciewski

Obsadenie Karel Roden, Małgorzata Buczkowska, Sergej Strelnikov, Anna Geislerová…

Dĺžka 8 × 55 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC