Film / seriál

Oči vojny – Čo oči vidia, to srdce (a dušu) bolí

Oči vojny – Čo oči vidia, to srdce (a dušu) bolí
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Sú v novinách, na internete, dnes a denne sa s nimi stretávate. Fotografie vojnového besnenia a utrpenia. Čo je však skryté za tlačiarenskou farbou? Kto je vlastne tými Očami vojny?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kto sú tí ľudia, ktorí s páskou PRESS odhodlane vyrážajú tam, odkiaľ davy iných utekajú? Sú to fotografi a novinári, ktorí cítia, že je ich povinnosťou dať svetu vedieť, čo sa deje. Čo je ale ich skutočný cieľ? Pre niekoho ide skutočne o česť profesionála, ktorý chce svojimi snímkami niečo zmeniť, napríklad aj tú vojnu priblížiť k jej koncu.

Potom sú tu takí, ktorí za nasadením svojho života pre dobrú fotku vidia hlavne možnosť dobre si zarobiť.

Sprostredkovaná skúsenosť

Ako to bolo s vojnovými konfliktami pred tým, než bol internet, než bola televízia a televízne prenosy? Správy o vojnách a ďalších udalostiach sa do sveta dostávali s obrovským oneskorením a nebolo neobvyklé, aby sa o nich čitatelia a diváci na inom kontinente dozvedeli až vo chvíli, keď už bolo po konflikte. Písmená ale nemajú takú moc sprostredkovať surový obraz krutostí, ktoré so sebou boje prinášajú. O to sa prvýkrát mali možnosť postarať práve fotografie, a to konkrétne v rokoch 1853–1856, počas tzv. krymskej vojny. Tento boj sa tak stal prvou systematicky fotografovanou vojnovou udalosťou, o ktorej bola verejnosť informovaná prostredníctvom správ posielaných telegrafom.

PTSP ako výslužka

Posttraumatickou stresovou poruchou po návrate z vojny netrpia len vojaci, ale aj zdravotníci a ďalšie profesie – vojnových fotografov nevynímajúc. A práve to je prípad hrdinov filmu Oči vojny. Mark Walsh (Colin Farrell) a jeho kolega David sa pretĺkajú krutým svetom ozbrojeného konfliktu v Kurdistane a počas svojho putovania neraz skrížia cestu s mnohými ťažkými ľudskými osudmi, čo musí na ich psychike bezpodmienečne zanechať stopy. David také psychické vypätie dlhodobo neznesie, a tak sa rozhodne vrátiť domov do Dublinu, kde nechal svoju tehotnú manželku. Mark ale chce za každú cenu zdokumentovať kurdskú ofenzívu proti nepriateľovi, a tak ďalej zostáva tam, kde je. Po niekoľkých týždňoch sa ale domov vracia aj on, pretože je ranený. Lenže po Davidovi nie je doma ani zmienka, a Mark navyše začína vykazovať znaky netypického správania…

Nič pre slabé povahy

Pre oscarového režiséra filmu Danisa Tanovića sú vojnové traumy jedným z leitmotívov tvorby, preto môžeme mať istotu, že aspoň čo sa faktickej stránky týka jedná sa o veľmi dôveryhodný film, nie o obyčajnú hollywoodsku snahu ohromiť divácke masy hlukom vojny. Skvelé herecké výkony a jedinečný motív kvalite filmu len nahrávajú. Jediné, čo by mohol režisér nabudúce napraviť, je chvíľami vleklé tempo. Inak je to ale veľmi pekný film o vážnej téme, na ktorú by si len tak niekto netrúfol.

Zaujímavosť

Herec Christopher Lee, ktorý v čase natáčania slávil už 86. narodeniny, sa pre túto úlohu musel naučiť najväčší počet viet za svoju kariéru, ktorá v tom čase trvala už 60 rokov a pozostávala zo zhruba 300 filmov.

Oči vojny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,9 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Danis Tanović

Scénár Danis Tanović

Obsadenie Colin Farrell, Paz Vega, Christopher Lee, Kelly Reilly, Branko Djurić, Jamie Sives, Sandra Ni Bhroin

Dĺžka 99 min.

Rok 2009

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC