Film / seriál

Noc živých mŕtvych

Noc živých mŕtvych
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Zombie ovládajúci postupne našu planétu nie sú výdobytkom nového milénia. Napoly mŕtve a napoly živé krvilačné príšery desili divákov už pred päťdesiatimi rokmi.

Noc živých mŕtvych – míľnik medzi horormi, aj tak býva niekedy označovaná celovečerná prvotina Georgea Romera. Perla svojho žánru vznikla na sklonku šesťdesiatych rokov, a hoci je film čiernobiely, stále fascinuje aj desí divákov po celom svete. Dokumentárne ladené hrôzostrašné predstavenie sleduje osudy siedmich hrdinov, ktorí sa snažia ukryť pred desivými zombie. Nesúrodú spoločnosť síce spája snaha prežiť, ale rozhodne nie túžba chrániť sa navzájom... Uvidia ešte niekedy svitanie?

Romero síce ani raz nepoužije slovo zombie, napriek tomu ide o film, v ktorom prvýkrát „živí mŕtvi“ túžia po ľudskom mäse, a udáva tak základné pravidlá, ktoré sa s malým počtom variácií dodržiavajú dodnes (zombie je možné zabiť jedine dobre mierenou ranou „do mozgu“ a nešťastníci, ktorých nemŕtvi uhryznú, sú odsúdení pripojiť sa k nim). Aj dejová šablóna je stále aktuálna (spomeňme súčasný seriálový fenomén Walking Dead), kedy sa spojí skupina rôznorodých jedincov (niektorých spájajú rodinné vzťahy) a spoločne bojujú o prežitie. Ako je vidieť, Romero prišiel so zaručeným hororovým modelom na úspech.

Veľká časť tohto úspechu však ide aj za kameramanom Hinzmanom. Práve obraz pomáha zvyšovať napätie. Sú to pomalé sekvencie záberov, z ktorých vás bude hlavne spočiatku mraziť v chrbte. Napríklad scéna, kedy Barbara (Judith O'Dea) a Johnny (Russell Streiner) navštívia otcov hrob na vzdialenom vidieckom cintoríne, je desivá svojou zdanlivou nevinnosťou, ale len do chvíle, než sa objaví prvý zombie. Začína tak nerovný boj živých s nemŕtvymi, ktorých je stále viac a viac, kým živých povážlivo ubúda.

Zúfalá Barbara stretne ďalšieho „živého utečenca“, Bena (Duane Jones), a spoločne sa dostanú na odľahlú farmu, kde v pivnici nachádzajú podobne vyľakanú päticu. Harry Cooper (Karl Hardman) sa stane samozvaným vodcom tejto skupiny, čo sa ale nepáči Benovi, a tak je zrazu horda nahnitých príšer vonku takmer len abstraktnou hrozbou, pretože akékoľvek napätie vychádza z konfliktu v rámci skupiny. Ide však len o nedlhú vsuvku, keďže táto abstraktná hrozba dostane zase veľmi rýchlo konkrétne kontúry. Prvý zombie sa dostal dovnútra...

Ihneď po uvedení bolo o Noci živých mŕtvych napísané mnohé (kvôli jednému afroamerickému hercovi bol film dokonca vnímaný ako akési rasové podobenstvo), ale nech už film budete vnímať ako nejaký alegorický obraz Ameriky šesťdesiatych rokov, alebo len ako čistý horor, isté je, že si ho vychutnáte. Aj napriek niektorým drobným nedostatkom sa jedná o skvelú žánrovku, bez ktorej by sme dnes asi nemohli sledovať seriálové zombie apokalypsy.

Zaujímavosť

Aj keď je vo filme veľmi realistická scéna, v ktorej zombie s chuťou okusujú ľudské kosti a jedia vnútornosti, film bol v USA prístupný detským divákom. V roku 1969 sa bežne premietal v rámci rodinných popoludňajších programov.

Noc oživlých mrtvol

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus

Réžia George A. Romero

Scénár George A. Romero, John A. Russo

Obsadenie Duane Jones, Judith O'Dea, Russell Streiner, Karl Hardman, Keith Wayne, Judith Ridley, Marilyn Eastman

Dĺžka 96 min.

Rok 1968

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC