Film / seriál

(ne)Mocný muž

(ne)Mocný muž
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Náboženstvo poskytuje skvelý základ pre thrillery s až hororovým nádychom. Veď v takýchto príbehoch sa neustále objavujú záhady a hlavné slovo majú smrť, duša a zlo.

Miniséria Mladý pápež je presne takou drámou, vizuálne úžasnou, ale scenáristicky občas škrípajúcou. Príbeh sa začína chvíľu po zvolení pápeža Lennyho Belarda (Jude Law), energického, nie príliš známeho Američana. Cirkev, vedená vatikánskym štátnym tajomníkom, kardinálom Voiellom (Silvio Orlando), dúfa, že bude len akousi bábkou a bude obrusovať hrany medzi konzervatívcami a liberálmi. Kardinál mu vyberie meno Pius XIII., ale trinástka tentoraz rozhodne nebude šťastné číslo.

Veľká nádhera šmrncnutá House of Cards, tu nie je čo hodnotiť, je to proste pecka!

Nový pápež sa zdá byť moderný až-až, neustále sŕka čerešňovú kolu, má prehľad o popkultúre a aj napriek prísnemu zákazu fajčenia páli jednu cigaretu za druhou. Podľa tejto charakteristiky by to mal byť skoro až rocker medzi pápežmi, ale nenechajte sa mýliť. Pius XIII. je nesmierne ctižiadostivý (najmladší pápež v histórii) muž, zakliesnený v tých najväčších cirkevných dogmách. To mu však nebráni vykonávať vo Vatikáne zmeny úplne proti zvyklostiam. Nielenže vyhlási, že z Ríma urobí predmestie Vatikánu, ale nebojí sa ani personálnych čistiek a zneužívania svätého spovedného tajomstva.

A ešte jednu inováciu si presadí – neustále má pri sebe svoju „špeciálnu asistentku“, sestru Máriu (Diane Keaton), mníšku, ktorá ho ako sirotu vychovávala. Tento pápež sa proste vymkol kontrole a vatikánski kardináli majú pocit, že otvorili brány pekelné…

Režiséra Paola Sorrentina napadol námet k tomuto príbehu pri natáčaní Veľkej nádhery. Chcel prísť s príbehom pápeža, ktorý by bol pravým opakom toho súčasného, veľmi liberálneho a ústretového Františka. Nakoniec si nemusel ani vymýšľať fiktívnu postavu, stačilo sa pozrieť do minulosti – a predlôh mal hneď niekoľko.

Námet to teda bol silný, ale aj keď je Jude Law excelentný, miernym prepadom sa séria nevyhla. Predovšetkým v miestach, kde chce byť takým vatikánskym House of Cards. Intrigy k pápežom tak nejako vždy patrili (v historických filmoch sú najväčší intrigáni vždy kardináli, teda najbližší pápeža), ale ako keby si Sorrentino občas nevedel vybrať, na koho a na čo sa chce vlastne sústrediť – na pápeža a otázky viery, alebo na skorumpované inštitúcie a politikárčenie? V takých chvíľach môžete čakať až pompézne vizuálne zábery, čo je Sorrentinova slabosť. Má úžasné videnie sveta, lenže keď začne byť obraz trochu preštylizovaný, tušíte, že sa tým gestom snaží prikryť nejaký nedostatok. Tak či tak je v Mladom pápežovi niečo veľmi aktuálne, zvláštna rozpoltenosť, ktorú dnes prežívame, keď tápame, či sa hnať za globálnymi úspechmi, alebo sa radšej vracať k tradíciám a vlastným koreňom.

Tým najlepším na celej sérii je rozhodne Jude Law. Každé jeho gesto, drobný pohyb prstom, pohľad, to všetko predstavuje dokonalú hru. Občas neviete, či je pápež taký geniálny, alebo úplne šialený. Law je jednoducho pán herec a za túto úlohu by si zaslúžil zozbierať všetky filmové ocenenia.

Kto teda bol Pius XIII.? Fanatik, alebo neveriaci? Svätý, alebo Antikrist? Reprezentoval Starý zákon, alebo ten Nový? Názor si budete musieť urobiť sami, my vám len môžeme sľúbiť, že to nebude jednoduché.

Zaujímavosti

Pápežské oblečenie, ktoré nosí Jude Law, vyrobila firma Sartorial, ktorá aj v skutočnosti šije pre pápeža Františka.

Jude Law dostal rolu pápeža Pia XIII. vďaka chôdzi, ktorú predviedol v úlohe zabijaka v Ceste do zatratenia, vraj tak dokonale vystihol podstatu postavy.

Jude Law

Štyridsaťpäťročný rodák z Londýna s uhrančivými modrými očami sa preslávil v takých filmoch, ako je napríklad Návrat do Cold Mountain, Grandhotel Budapešť, alebo v trháku minulého roka Kráľ Artuš: Legenda o meči. Nenarodil sa síce do umeleckej rodiny, ale jeho rodičia divadlo vždy vášnivo milovali a syna k nemu od útleho veku nabádali, za čo im Jude v neskoršom veku nespočetnekrát ďakoval.

Pozrite si aj

V službách pápeža

Taliansko-americký historický film zachycuje spor dvoch veľkých osobností aj eg – maliara Michelangela a pápeža Júliusa II. A o čo že sa títo mocní muži sporia? Predsa o výzdobu Sixtínskej kaplnky.

Mladý papež

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Paolo Sorrentino

Scénár Umberto Contarello, Paolo Sorrentino…

Obsadenie Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Scott Shepherd, Cécile De France, Javier Cámara, Ludivine Sagnier

Dĺžka 10 × 50 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC