Film / seriál

Návšteva z vesmíru

Srdečný pozdrav zo zemegule – česká sci-fi komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Ako by mohol vyzerať mimozemský audit našej planéty? Napríklad ako v československej komédii, kde dvaja veľmi zvedaví mimozemšťania A a B svojím výskumom potrápia dr. Jánského.

Srdečný pozdrav zo zemegule nie je úplne klasická predrevolučná komédia. Keďže v nej exceluje predovšetkým dvojica Milan Lasica a Július Satinský spolu s Jiřím Menzelom, je jasné, že máme čo dočinenia s inteligentným humorom.

Mimozemšťania A a B (Lasica, Satinský) síce ako svoj „vesmírny koráb“ používajú lietajúci smetiak alebo telefónnu búdku, ale inak sú to elegáni na pohľadanie. Sú vždy veľmi zdvorilí, na všetko sa radšej desaťkrát opýtajú a jediné, o čo im ide, sú informácie o ľuďoch a živote na Zemi. Naivita, s ktorou ku všetkému pristupujú, je výborným prostriedkom, ako nechať vyniknúť ľudskú hlúposť aj bezohľadnosť. Ich zdvorilosť je však hlavne mladému doktorovi Jánskému dosť na ťarchu. Nielenže od neho odoženú jeho priateľku, ale dokonca sa im podarí vyhodiť mu do vzduchu byt a postarať sa o padáka z práce.

Najvyššou formou rozumnej činnosti na Zemi je vedecké sympózium. Rieši škodlivé následky prospešnej vedeckej činnosti.

Aj keď by to tak mohlo vyzerať, toto nie je klasická bláznivá komédia, ako to mal režisér Oldřich Lipský rád, ale všetko vychádza skôr z humoru i (ne)herectva dvojice Lasica-Satinský. V tomto ohľade im svojou neohrabanosťou a obdobnou naivitou zdarne sekunduje Menzel ako doktor Jánský.

„Máme na Vás jednu otázku...“

A čo vlastne títo mimozemšťania-výskumníci zistili? Že človek je dosť bezohľadný. Neváži si prírodu ani život. Ale našťastie nie celkom všetci ľudia sú takí a nájdu sa medzi tou „svoločou“ aj srdciari a poctivci.

Keď to vezmete vo všeobecnosti Srdečný pozdrav zo zemegule je vlastne celkom ostrá satira normalizačnej spoločnosti. Je tu veľa vtipných dialógov, bláznivých situácií i gagov, ale keď sa zamyslíte nad depešami, ktoré A a B posielajú na svoju domovskú planétu, obraz (vtedajšej) spoločnosti je dosť žalostný. Je až prekvapujúce, že Lipskému takýto scenár vôbec prešiel a film sa mohol natočiť. Navyše si v ňom zahrala kopa vtedajších hereckých hviezd ako Naďa Konvalinková, Miloš Kopecký, Luděk Sobota, Jiří Lábus a ďalší. Na medzinárodnom vedeckom zjazde sa dokonca mihne Zdeněk Svěrák s otázkou: „Prepáčte páni, nevideli ste tu profesora Cimrmana?“ Svet humoru je tu teda kompletný.

V jednej časti dokonca nikto nič nehrá. Keď sú A a B na ulici a pýtajú sa okoloidúcich, čo by robili, keby nás navštívili mimozemšťania, ide o číru improvizáciu. Nezostáva než dať pred touto komédiou klobúk dole, ako nás s humorom i kritikou ako modernú civilizáciu vystihla.

Srdečný pozdrav zo zemegule

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,6 % Hodnotenie redakce
Foto Filmbox

Réžia Oldřich Lipský

Scénár Oldřich Lipský, Alexander Lukeš

Obsadenie Milan Lasica, Július Satinský, Jiří Menzel, Naďa Konvalinková, Miloš Kopecký, Luděk Sobota, Jiří Lábus

Dĺžka 98 min.

Rok 1982

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC