Film / seriál

My teraz zhasneme…

My teraz zhasneme…
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Hasičský ples a ukradnutá tombola. Mnohí z vás sa začnú smiať, len keď si na film Hoří, má panenko spomenú. Spoľahlivo sa totiž zapísal do sŕdc českých a slovenských divákov. A ako by aj nie, veď je to film o nás. Všetci máme podobné postavy v rodine, medzi priateľmi alebo sa podobajú priamo nám samým. Je to film prísny, sarkastický a mnohokrát až nepríjemne realistický, ale Česi sa dokážu smiať aj sami sebe.

Film Hoří, má panenko popisuje svojrázny hasičský bál vrátane všetkých peripetií, ktoré môžu hasičov na dedine stretnúť – ukradnutá tombola, súťaž kráľovnej krásy tuctových dievčat a požiar, ku ktorému sa opití hasiči ani nedostanú. Film nakrútil svetovo najznámejší český režisér Miloš Forman v roku 1967. Bolo to tesne pred jeho emigráciou a vďaka nominácii Hoří, má panenko na Oscara predstavoval film pre Formana tiež akúsi pomyselnú letenku do USA. Otvoril mu totiž dvere do sveta.

Forman takmer za mrežami

Hoří, má panenko vznikol v česko-talianskej koprodukcii a podieľal sa na ňom slávny taliansky producent Carlo Ponti. Rozpočet bol na vtedajšiu dobu solídnych 80 tisíc dolárov, a vďaka tomu je tiež film farebný. Carla Pontiho ale výsledok nenadchol. Nepáčil sa mu sarkastický tón a absolútne nesúhlasil so súťažou krásy, ktorá vyzerala ako panoptikum. Z projektu sa teda stiahol, požadoval po Československom štátnom filme peniaze späť a nechýbalo mnoho, aby bol Miloš Forman odsúdený za poškodzovanie socialistického majetku. Našťastie francúzsky producent Claude Berri kúpil zahraničné práva k filmu a zaplatil tak Formanov dlh.

Scenár podľa skutočného hasičského bálu

Na scenári s Milošom Formanom spolupracovali Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Námet sa k nim dostal úplne náhodou. Forman s Papouškom akurát písali v Krkonošiach scenár k úplne inému filmu a mali nepríjemný tvorivý blok. Keď ich prišiel rozptýliť Ivan Passer, išli sa všetci traja odreagovať na miestny hasičský bál. Chceli sa len trochu pobaviť a nepracovať. Boli ale úplne uchvátení. Nasledujúci deň tak začali splietať príbehy a rozvádzať situácie, ktoré sa ani nestali. Scenár napísali za neuveriteľných šesť týždňov.

Miloš Forman: Nemal som v úmysle točiť politickú alegóriu

Film Hoří, má panenko bol v roku 1968 zaradený do oficiálnej súťaže festivalu v Cannes, uzatváral americký New York Film Festival a v tom istom roku získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. V Československu sa ale premietal len pol roka a po okupácii v roku 1968 ho čakalo ďalších 20 rokov v trezore. Film totiž nastavuje zrkadlo celej spoločnosti šesťdesiatych rokov v Československu. Bez akejkoľvek zhovievavosti odhaľuje zlé vlastnosti ľudských pováh a bol vnímaný aj ako kritika vtedajších politických špičiek.

Miloš Forman

Bol česko-americký režisér, scenárista a herec. Stal sa významným režisérom už počas pôsobenia v Československu. Jeho prvý film získal významné medzinárodné ocenenie a za Hoří, má panenko bol dokonca nominovaný na Oscara. Počas normalizácie emigroval do USA. V Amerike sa potom stal jedným z najlepších režisérov sveta a získal hneď dva Oscary za filmy Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus.

Hoří, má panenko!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,3 % Hodnotenie redakce
Foto Filmbox

Réžia Miloš Forman

Scénár Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer

Obsadenie Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Josef Valnoha, František Debelka, Josef Řehořek, Vratislav Čermák, Václav Novotný

Dĺžka 75 min.

Rok 1967

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC