Film / seriál

Muž schopný všetkého

Kriminálny thriller Ctihodný občan
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Kriminálny thriller Ctihodný občan s Gerardom Butlerom a Jamie Foxxom. Obyčajný muž sa potom, ako mu zavraždili ženu a dcérku, premení na masového vraha.

Thriller Ctihodný občan sa sústredí na poslednú z možností. Je to tak trochu film naruby, pretože v ňom ide o príbeh masového vraha, ktorý však začína vraždiť, až keď je vo väzení. Teda okrem prvej vraždy, ktorá ho dostala za mreže. Navyše vo väzení je takmer stále v izolácii, tak ako môže pripravovať také dômyselné zločiny?

Efektná vraždiaca mašinéria

Clyde (Gerard Butler) má malú dcérku a milú ženu, s ktorými si užíva rodinnú pohodu. Na prvý pohľad je to pohodový obyčajný chlapík. Avšak len do osudného večera, kedy k nim domov vtrhne pár sadistických týpkov, ktorí jeho milované ženy zavraždia pred jeho očami. Čo si títo vrahovia zaslúžia? Jedine smrť! Aspoň tak uvažuje Clyde. Lenže jediným svedkom celého zločinu je len a len on sám, takže ak nepristúpi na dohodu, obaja muži môžu zostať na slobode. Dohoda teda znie, jeden z vrahov bude odsúdený na smrť, druhý dostane doživotie. Lenže to pre Clyda nie je dosť. Chce ich mŕtvych oboch.

Dobrý thriller nabitý akciou, a predo-všetkým hlavná herecká dvojica je motorom všetkého

Nick (Jamie Foxx), veľmi dobrý a seriózny právnik, Clydovi do omrzenia vysvetľuje, že to je ten najlepší variant, ktorý môžu dosiahnuť. Len čo všetko potvrdí aj sudca, je rozhodnuté. A tým je pre Nicka prípad uzavretý. Lenže pre Clyda nie. Má však dosť času všetko premyslieť a naplánovať tak, aby si svoju pomstu vychutnal sám dosýtosti. Aj keď ho prvá „fáza“ dostane do lochu, nič sa nezmení. Jeho žena i dcéra budú pomstené stoj čo stoj.

Foxx a Butler tvoria celkom dobrých parťákov, hoci každý stojí na inej strane barikády. Z rýdzo osobnej pomsty sa stane nakoniec niečo väčšie a desivejšie. Je trochu divné, že z milujúceho a neskôr zdrveného muža sa stáva vraždiaci maniak bez súcitu, ale pre zachovanie svižného tempa filmu nie je psychológia postáv a motivácia ich konania až taká dôležitá. Podstatné je, kto bude mať navrch. Či stihne Nick všetky Clydove plány odhaliť s predstihom, alebo ho Clyde nakoniec tiež dostane. Rozbieha sa tak hra s ohňom, ktorá je veľmi pôsobivá, čo sa efektov týka.

Navyše Foxx s Butlerom sú ostrieľaní hereckí tvrďáci, takže je radosť ich sledovať takmer v kovbojskom súboji (len je tu viac výbuchov a technických vychytávok). Tou hlavnou neznámou však po celý čas filmu zostáva, ako to všetko Clyde robí. Má snáď komplica? Že by ním bol detektív Dunnigan (Colm Meaney) ako Nickov policajný partner? Alebo je to ešte niekto iný? Alebo je Clyde novodobý Houdini (v scéne s popravou by tomu všeličo nasvedčovalo)?

Nech už to Clyde robí akokoľvek, film Ctihodný občan je plný zločincov a vrahov a ctihodných občanov aby ste tu pohľadali.

Dobrý thriller nabitý akciou, a predovšetkým hlavná herecká dvojica je motorom všetkého. Len škoda, že v priebehu filmu zabudnete na to, kto, čo a prečo vlastne robí, a budete si užívať skôr len samotné akčné pasáže.

Zaujímavosť

Scény z väzenia sa nenatáčali v žiadnych kulisách, ale v reálnom, stále fungujúcom väzení.

Pozrite si aj

Desperado

Ak niekto vie, ako sa naozaj pomstiť so všetkou parádou, potom je to Robert Rodriguez. Tento film v jeho réžii je nabitý akciou, hviezdami a olovom ako žiadny iný. A naučí vás dve veci – na ženy a gitary neradno siahať, nieto strieľať.

John Wick

Asi by ste nenašli naštvanejšieho a vynaliezavejšieho pomstiteľa, ako je John Wick v podaní skvelého Keanu Reevesa. Tento chlapík vás je schopný zabiť aj obyčajnou ceruzkou. A aj keď vydrží byť dlho pokojný, keď ho naštvete, je na nezastavenie.

Ctihodný občan

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia F. Gary Gray

Scénár Kurt Wimmer

Obsadenie Gerard Butler, Leslie Bibb, Jamie Foxx, Colm Meaney, Regina Hall, Viola Davis, Bruce McGill

Dĺžka 109 min.

Rok 2009

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC