Film / seriál

Muž, ktorý postavil svet späť na nohy!

Muž, ktorý postavil svet späť na nohy!
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Chceli ho vypískať už na školskom ihrisku, ale nakoniec to natrel celému svetu a ešte sa vysmial nacistom. Dráma Race oslavuje držiteľa štyroch olympijských zlatých medailí Jesseho Owensa.

Keď sa povie Jesse Owens, aj mnohým ľuďom, ktorých inak šport necháva chladnými, v hlave naskočia olympijské hry v Berlíne v roku 1936. Štyri zlaté medaily za šprinty a skok do diaľky sú fantastickým výkonom samy o sebe, pri „obyčajnom“ počte víťazstiev ale Owensov triumf nekončí. Atlét totiž skóroval na olympiáde, na ktorej chcelo nacistické Nemecko demonštrovať nadradenosť bielej rasy. A rodák z amerického Juhu bol čierny ako noc.

Race, film o Owensovom legendárnom výkone, z veľkej časti stojí na vzťahu medzi atlétom a jeho trénerom Larrym Snyderom. Stretávajú sa na jeseň roku 1933, kedy Owens nastupuje na univerzitu Ohio State, kde Snyder koučuje tamojší bežecký tím. Tréner o behaní a (ne)vyhrávaní niečo vie z vlastnej trpkej skúsenosti: mal Spojené štáty reprezentovať na olympijských hrách v roku 1924, ale tri týždne pred ich začiatkom utrpel zranenie pri leteckej nehode a musel aktívnu športovú kariéru ukončiť. O to viac túži, aby na olympiáde bodovali „aspoň“ jeho zverenci. Zatiaľ na nich má smolu; v sotva dvadsaťročnom Owensovi ale vidí životnú príležitosť.

Tam vonku nie ste čierny, alebo biely. Ste buď rýchly, alebo pomalý!

Owens si je plne vedomý svojho fenomenálneho talentu, brzdí ho však niekoľko obmedzení. Má hlboko do vrecka a doma v Clevelande navyše živí priateľku a malú dcérku, takže musí medzi prednášky a tréning vopchať ešte prácu na benzínovej pumpe. V 30. rokoch sa na každom kroku stretáva s rasizmom, či už okatým, alebo skrytým pod povrchom. A keď už to vyzerá, že sa na vysnívanú olympiádu v Berlíne kvalifikuje, hrozí, že Spojené štáty z účasti na športovej akcii vycúvajú na protest voči nacistickej politike. To, ako olympijské hry v roku 1936 dopadli, sa samozrejme vie, napriek tomu je vzrušujúce peripetie k nim vedúce a priebeh Owensových víťazstiev sledovať. Film nemôže opomenúť 25. máj 1935, kedy Owens na pretekoch v Ann Arbor počas štyridsiatich piatich minút prekonal tri svetové rekordy a vyrovnal štvrtý. Nosná je epizóda, v ktorej sa atlét v Berlíne spriatelí s nemeckým šampiónom Luzom Longom, ktorý nacistické ideály odmieta. O napätie sa priebežne stará kontroverzný člen amerického olympijského výboru Avery Brundage (Jeremy Irons), ktorý sa s nacistami naopak zapletie. A historickú vernosť podtrhuje postava kontroverznej umelkyne Leni Riefenstahl (Carice van Houten), ktorá športové podujatie filmuje, neraz proti rozkazom ministra propagandy Goebbelsa.

Film síce vrcholí Owensovým triumfom, ale v záverečných titulkoch zároveň nezatvára oči pred atlétovými ďalšími vôbec nie ružovými osudmi. Owens sa nikdy nedočkal uznania od Bieleho domu, po väčšinu života sa ďalej potýkal s rasovými predsudkami a chudobou a až v posledných rokoch pred smrťou sa mu dostalo pôct, ktoré si zasluhoval.

Stephen Hopkins

Zručný remeselník pôvodom z Jamajky sa väčšinou venuje thrillerom s áčkovým obsadením: v Diablovej žatve mu hrala Hilary Swank, v Podozrení Gene Hackman a Morgan Freeman, v Zdesení Jeff Bridges a Tommy Lee Jones. Občas si ale dopraje aj film podľa skutočných udalostí – okrem Race napríklad biografický film Život a smrť Petra Sellersa.

Zaujímavosti

Na vierohodnosť filmu dozerali všetky tri Owensove dcéry. Odsúhlasili scenár a často boli k dispozícii na konzultácie priamo na pľaci. Kým o Owensovi sú k dispozícii detailné biografie, o trénerovi Larrym Snyderovi sa toho veľa nevie. Jeho predstaviteľ Jason Sudeikis sa inšpiroval trénermi z filmov Durhamskí býci (hral ho Kevin Costner) a Hráči z Indiany (Gene Hackman).

Pozrite si aj

Chariots of Fire

Zbožný kresťan Eric verí, že má športový talent od Boha, a chce to potvrdiť zlatou medailou. Žid Harold túži víťazstvom dokázať, že Židia nie sú podradná rasa. Obaja sa chystajú na olympiádu v Paríži v roku 1924. Film podľa skutočných udalostí získal štyri Oscary.

42

Zrod legendy Majiteľ brooklynského tímu Dodgers Branch Rickey sa v roku 1946 rozhodne ignorovať rasové reštrikcie v americkej bejzbalovej lige a uzavrie zmluvu s čiernym hráčom Jackiem Robinsonom. Harrison Ford a Chadwick Boseman v hlavných úlohách.

Race

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus, Profimedia.cz

Réžia Stephen Hopkins

Scénár Joe Shrapnel, Anna Waterhouse

Obsadenie Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt, Carice van Houten, Amanda Crew, Jonathan Aris

Dĺžka 118 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC