Film / seriál

Hráči z Indiany

Hráči z Indiany
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Vrcholový šport je celkom drsné prostredie. A nejde len o samotných hráčov či športovcov, ani tréneri nesmú mať hneď „plné gate“.

Športová basketbalová dráma vás zavedie medzi hráčov úplne okrajového tímu z Indiany. Keď neviete, ako chutí víťazstvo a vyzerá to, že ani raz v živote tento pocit nezakúsite, prečo sa vôbec o čokoľvek snažiť. Aspoň tak pristupujú k basketbalu stredoškolskí frajeri, ktorých sa z omylu chystá vyviesť trénerská legenda, Norman Dale (Gene Hackman). Ten bol povestný svojím drsným prístupom a môžete hádať, čo sa mu podarí zo zrejme posledného zvereného tímu dostať... šampiónov, alebo najväčších zúfalcov ligy?

Hráči z Indiany sú „comebackovým filmom“, ale nejde len o návrat na výslnie tímu z malej školy, ktorá horko ťažko dá dokopy základnú päťku. Ide aj o návrat trénera, trochu tajomného chlapíka v stredných rokoch, ktorý sa zdá byť príliš starý a príliš skúsený na to, aby začal koučovať v takom zapadákove, ako je Hickory. A zároveň sa do života snaží naspäť vrátiť bývalá basketbalová hviezda, dnes miestny opilec (Dennis Hopper – za svoj výkon získal nomináciu na Oscara). Všetci v tomto filme sa snažia nejako „nakopnúť“ svoj život a basketbal je pre nich vítaná zámienka.

Hráči z Indiany sa od iných športových filmov v základe príliš nelíšia. Pracujú s klasickou schémou: najprv je tu tím, ktorý sa roky nemôže vyhrabať z dna všetkých tabuliek, potom príde nový tréner, nasleduje povinná časť plná tvrdej driny a osobných stretov, a nakoniec rozhodujúci zápas a následný triumf. Táto príbehová štruktúra je v Hollywoode posvätná rovnako, ako je posvätný basketbal v Indiane.

Čím sú teda Hráči z Indiany iní, čo z nich robí jedinečný filmový zážitok? Nie je to príbeh samotný, ale jednotlivé postavy. Scenárista Angelo Pizzo veľmi dobre pozná tzv. malé športy, vie toho dosť o politike na stredných školách a o tom, ako sa školská rada a rodičovské skupiny domnievajú, že o športe toho vždy vedia viac než tréner. Ich „zásadné“ vedomosti sa ale športu nedotýkajú ani letmo, doménou vedenia škôl a hlavne rodičov bývajú klebety a škandály. Lenže to by stále bolo málo na dobrý film. Zásadný je tu Hackmanov výkon, ktorý úplne presne hrá všetkými škatuľkami a stereotypmi zaťaženého športového trénera. Avšak pridáva k tomu ešte vnútornú hĺbku, a to keď odhaľuje svoju minulosť a dôvody, prečo skončil v zapadákove v Indiane. A čo by to bolo za hollywoodsky biják, keby sa v ňom neobjavilo milostné iskrenie. Tvrďácky tréner sa nám zamiluje do kolegyne učiteľky (Barbara Hershey). Ich vzťah je celkom zaujímavý, až na to, že romantické scény boli zrejme vystrihnuté. Kto vie, možno o ich vzťahu vznikol iný film...

Záverečný zápas a pomyselný filmový vrchol nebude pre fanúšikov športových filmov prekvapením. To však Hráčov z Indiany nijako neznižuje, pretože spôsob, akým sa tu kombinuje šport s ľudskou prirodzenosťou, robí z tohto filmu jedinečný zážitok.

Zaujímavosť

Film vychádza z pravdivého príbehu z roku 1954, kedy sa Indianským majstrom stal tím z malého mesta s názvom Milan.

Hráči z Indiany

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia David Anspaugh

Scénár Angelo Pizzo

Obsadenie Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley, Fern Persons, Chelcie Ross, Robert Swan

Dĺžka 113 min.

Rok 1986

Film+ streda 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC