Film / seriál

Moja chata – môj hrad

Osada – český komediálny seriál
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

S trochou preháňania sa dá povedať, že kto nechatárči, nie je Čech, ako aspoň dokazuje celkom nový trinásťdielny komediálny seriál Osada z produkcie Českej televízie.

Scenárista Petr Kolečko, ktorý má na svojom konte aj také úspešné seriály ako Okresný prebor alebo kultový Most!, sa na televízne obrazovky vracia s novým projektom. Tentoraz sa rozhodol preskúmať jedinečný český fenomén – chatárčenie. S týmto cieľom zabýval mikrosvet jednej priemernej chatárskej osady postavami, ktoré by sa v bežnom živote stretli len ťažko. A tak tu milionár, ktorý sa vydáva za chudáka, susedí s mierne šibnutou spisovateľkou románov červenej knižnice, dôstojník v zálohe organizuje grilovačky s amerikánskym svetákom, ortodoxný žid udeľuje rady ajťákovi, dámy sa nestačia diviť, čo vyvádzajú ich dorastajúce deti, a všetci dohromady sa s nutnou dávkou nadšenia a nešikovnosti snažia udržať svoje chátrajúce stavby pohromade. Netreba azda zdôrazňovať, že takéto prostredie je dokonalým generátorom groteskných aj dojemných situácií, nedorozumení, ba aj konfliktov. Napriek tomu sa nakoniec všetci zhodnú na jednom – nech sme si, čo sme si, najdôležitejšie je, aby to tu bolo fajn. Slovami tvorcov seriálu: jazdite na chaty a na svete namiesto vojen zavládne pohoda!

Rybákovy a Franěk

Lucie je úspešná spisovateľka. Svet vidí optikou svojich nenáročných milostných príbehov. Jej dcéra Jana sa preto občas nezdrží pikantných komentárov. Po vykradnutí chát v osade u seba ubytujú svojrázneho policajta Michala Fraňka. Na to, že by dopadol páchateľa lúpeží, by si v osade nestavil nikto, na to, že sa cez leto krásne opáli, každý.

Srovnalovci

Nepraktický ajťák a slovný pedant David Srovnal sa v osade ocitol tak trochu z vôle svojej ženy Pavly. Na svoje prekvapenie je vzápätí zvolený náčelníkom osady, hoci bez návodu z internetu nedokáže ani narúbať drevo. Netrvá dlho a chatárčeniu úplne prepadne. Až príliš.

Južanovci 

Južanovci sa z obáv, aby sa na nich susedia nepozerali cez prsty, snažia utajiť, že sú miliardári. Radšej predstierajú chudobu. Petr Južan sa navyše pasuje s vysokým tlakom. Nesmie sa rozčuľovať, čo napriek všetkej starostlivosti oddanej manželky Radky nezvláda. Na vine nie je len jeho cholerická nátura, ale aj syn Hynek, ktorý odmieta prevziať po otcovi jeho syrárske impérium.

Stýblovci

Stýblovci sú čiperní dôchodcovia, ktorí neváhajú pravidelne šliapať 10kilometrovú trasu od stanice do osady s pätnásťkilovými batohmi na chrbte. Nedôverujú modernému svetu, sifónová fľaša je posledný z vynálezov 20. storočia, ktorý smel prekročiť prah ich chaty. Napriek svojej láskavosti ich na smrť vytáča lenivý zať, chudobný šľachtic s rozpadajúcim sa zámkom, dlhmi a vycibreným jazykom pre dobré víno a jedlo.

Rubalovci

Helena a Milan Rubalovci vnášajú do osady zemitejšie tóny. Pochádzajú z Jihlavy. Milan je praktický muž, dôstojník v zálohe, toho času kaderník v salóne svojej ženy. Jeho životným snom je stať sa náčelníkom osady a veliť jej obyvateľom. Svojrázne názory, ktoré spolu so svojou ženou bezstarostne šíria pri každej príležitosti, dokážu okoreniť aj najbežnejšie situácie.

Keyhoss

Tony Keyhoss žil dlho v Amerike. Tú stále miluje. Americký životný štýl sa rozhodol preniesť aj do osady. Statočne zápasí s češtinou, napriek tomu sa Tomáš Hanák „moudli, aby mu divak bude rozumieť aj besty… aj bez tý… no, bez titulky.“

Krausovci

Šimon Kraus, prednovembrový komunista, sa našiel v ortodoxnej podobe judaizmu. Ctí dôsledne šábes, dodržiava pôst, núti hrať rodinu monopoly s chlebovými figúrkami vyrobenými v koncentráku, a hlavne nehne na chate prstom. Jeho žena Dagmar aj dcéra Arnoštka sa navonok podvoľujú, obe si však žijú po svojom. Dagmar miluje viac než Boha víno, Arnoštka Južanovie Hynka.

Osada

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto ČT

Réžia Radek Bajgar, Jan Bártek

Scénár Petr Kolečko

Obsadenie Martin Myšička, Pavla Beretová, Radek Holub, Petra Nesvačilová, Igor Bareš, Eva Leinweberová, Filip František Červenka

Dĺžka 13 × 56 min.

Rok 2021

ČT1 HD piatok 3. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC