Film / seriál

Mária Terézia opäť bojuje!

Mária Terézia opäť bojuje!
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Po úspechu dvojdielneho filmu Mária Terézia, uvedeného na začiatku roka 2018, bolo jasné, že pokračovanie na seba nenechá dlho čakať. A je tomu skutočne tak – natáčanie sa práve začalo!

Film Mária Terézia v réžii Roberta Dornhelma bol doteraz najväčším koprodukčným projektom Českej televízie. U divákov mal mimoriadny ohlas, počas prvých dvoch dní minulého roka ho sledovali len na území Českej republiky dva milióny divákov, nemenší záujem však vzbudil aj na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku a najmä vo Francúzsku. A tak si filmári pobalili saky paky a vydali sa do Kroměříža a ďalších miest natáčať pokračovanie.

Bude boj…

Úvodná dejová linka skončila veľkolepou korunováciou Márie Terézie uhorskou kráľovnou. Dej pokračovania na túto udalosť bezprostredne nadväzuje. Odohráva sa v rokoch 1741–1745, v čase, keď sa viedli so susednými krajinami veľké vojny o rakúske dedičstvo. Pre tieto boje našli filmári ideálne miesto na natáčanie – zámok v Jaroslaviciach, kde sa okrem iného natáčal aj obľúbený seriál Čierni baroni. Práve obraz opustenej a poničenej stavby skvele poslúžil k vykresleniu vojnovej deštrukcie, ktorou si v tom čase naše krajiny prechádzali.

Márii zostane zmysel pre sarkazmus aj záľuba v alkohole, ktorá dokonca vzrastie

… a to na viacerých frontoch!

Ako by nestačilo, že sa na mladú panovníčku dohodla od pohľadu celá Európa. Bavori pochodujú na Viedeň, Prusi zase na Prahu a očakávaná uhorská pomoc nikde. Peniaze už došli, rovnako tak i zbrane, z veľkej časti vojakov sú invalidi a v krajine vládne hladomor. Mária navyše prehráva aj bitku o osud svojho manželstva s Františkom Štefanom. Ten totiž bez jej vedomia, tlačený bezútešnou ekonomickou situáciou, začína obchodovať s jej úhlavným nepriateľom, čo spustí manželskú krízu sprevádzanú žiarlivosťou a neverami. Dokáže sa ešte niekedy jeden preniesť cez zlyhanie toho druhého?

Veľkolepá výprava

Hlavné postavy, ktoré poznajú diváci z prvého filmu, zostávajú. Navyše prichádzajú nové v súlade s historickou realitou. Jednou z nich je napríklad postava Františka baróna Trencka, veliteľ pandúrov v službách cisárovnej, ku ktorému sa ako väzňovi na Špilberku aj kajúcnikovi pochovanému v otrhanom kapucínskom habite na holú zem brnianskej hrobky viažu mnohé legendy. „Život Márie Terézie je skutočnou studnicou príbehov, ktoré v sebe nesú témy dôležité pre súčasného diváka, či už je to postavenie ženy v spoločnosti a v politike, voľba medzi záujmami kariéry a rodiny, alebo konflikt morálky a vysokých cieľov s reálnou politikou v rozbúrenej Európe. Práve preto sme sa spoločne s koprodukčnými partnermi rozhodli pripraviť pokračovanie úspešnej minisérie,“ hovorí kreatívny producent projektu Jan Maxa.

Robert Dornhelm

Ako veľmi ide o dielo koprodukčné napovedá aj voľba a – je ním sedemdesiatjedenročný rodák z Rumunska, ktorý dnes žije v Los Angeles. Po štúdiách na Filmovej akadémii vo Viedni režíroval dokumentárne filmy pre ORF. Verejnosti sa zapísal do pamäti predovšetkým filmami Denník Anne Frankovej, La Bohème alebo Hotel Sacher.

Mária Terézia 2

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Česká televize

Réžia Robert Dornhelm

Scénár Mirka Zlatníková, Lucie Kopecká

Obsadenie Stefanie Reinsperger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry, David Švehlík…

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC